Jasno
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Na hrane s Kaliňákom a Krúpom: V štúdiu sa strhol ostrý súboj. Politici prezradili čo bude s políciou a SIS
Zdielať na

Na hrane s Kaliňákom a Krúpom: V štúdiu sa strhol ostrý súboj. Politici prezradili čo bude s políciou a SIS

BRATISLAVA / Slovenská informačná služba je bez riaditeľa Michala Aláča, ktorý čelí obvineniu z trestnej činnosti. Zatiaľ čo bývalá koalícia hovorí o rozviazaných rukách, Smer-SSD opakuje tvrdenia o policajnom prevrate štátu. Pohľad do aktuálnych preferencií priniesol prieskum od agentúry AKO o druhej voľbe. Na aktuálne témy v štúdiu diskutovali tieňový minister vnútra v SaS Juraj Krúpa a exminister vnútra za Smer-SSD Robert Kaliňák.

Nosí so sebou Kaliňák na mítingy zubnú kefku pre strach zo zadržania?

SIS povedie námestník Rulíšek a policajný prezident vysvetľuje akciu Rozuzlenie. Nosí so sebou Kaliňák na mítingy aj zubnú kefku? "Politická hyperbola je vždy prítomná aj na našich mítingoch," uviedol Kaliňák s tým, že Hamran si môže pridať na pažbu po exministrovi Šimkovi aj šéfa SIS. 

​Krúpa oponoval, že ľudí najviac zaujíma ekonomická a sociálna situácia. "Začína to prinášať nejaké výsledky, ale teda trocha neskoro," dodal Krúpa s tým, že aktuálne dianie je dohrou série vyšetrovaní. Situácia bola podľa neho všeobecne známa a nikoho neprekvapujú informácie o systéme prerastenom "našimi ľuďmi". "Bolo ťažké sa cez toto prepracovať," uviedol Krúpa ďalej s tým, že neskorý nástup ho mrzí. Za chybu považuje, že SIS pripadla Sme rodina. 

Prenechal by SIS Smer-SSD inej strane?

Podľa Kaliňáka je táto téma nepodstatná, hoci o SIS prejavila záujem Republika. "Nikto nevie, ako dopadnú voľby," oponoval Kaliňák a dodal, že na hypotetické otázky nikdy neodpovedal a ani to neplánuje robiť. "Je to jedna z alternatívnych možností, ktorá by prichádzala do úvahy po voľbách," reagoval Krúpa s tým, že SIS by potrebovala reformu, ideálne rozdelenie na rozviedku a kontrarozviedku. nevynechal ani poškodenú povesť SIS, ktorá sa bežne objavovala vo veľkých kauzách. Ak by sa prorusky orientovaní politici dostali do čela SIS, malo by to podľa neho dopad na jej dôveru v zahraničí. 

Kaliňák odpovedal, že SIS má vždy kauzy za pravicových vlád. Éru expremiéra Vladimíra Mečiara označil za veľmi vzdialenú históriu. Tvrdil aj  to, že jeden z čurillovcov sa priznal, čo však nie je pravda. Krajský súd dokonca uznal, že debata, ktorú viedli je užitočná. Do konfliktu sa Kaliňák pustil aj s moderátorkou a trval na tom, že SIS sa stala terčom útokov len kvôli vyšetrovateľom okolo Čurillu. 

Ako vnímajú problematiku vyšetrovaní a SIS?

"Toto sú informácie zo spisov a vyšetrovaní čurillovcov, kde vyšetrovanie NAKA ukázalo, že sa ich snažili pošpiniť a očierniť," argumentoval Krúpa s tým, že cieľom bolo zastrašiť vyšetrovateľov. Vytiahol aj zoznam trestne stíhaných nominantov strany Smer-SSD. V súde s Kováčikom podľa Kaliňáka rozhodovala zaujatá sudkyňa, ktorá svoju zaujatosť neoznámila. "Je to taký jeden zaujímavý moment, značná časť týchto ľudí sa ku skutkom priznala, máte tu tých kajúcnikov, ktorých Smer-SSD haní," pokračoval s tým, že Smeru-SSD v tomto prístupe nesedí rovnica. Tvrdí, že Smer-SSD nerozporuje, že spáchali trestnú činnosť do momentu, kým sa netýka ich nominantov. 

"Už v roku 2020 napísal Repa, že zločineckú skupinu Smer treba stíhať," uviedol Kaliňák a tvrdí, že vyšetrovatelia NAKA manipulovali vyšetrovanie a išlo len o demonštratívny zákrok smerom k šéfovi SIS. Podľa Krúpu jeho argumenty pôsobia dojmom, akoby im niekto z NAKA vynášal zo spisov. "My sme tam advokáti," oponoval Kaliňák. Krúpa argumentoval aj tým, že ľudia, ktorí sami kandidujú, sami sa obhajujú a sami si nechávajú zarobiť, zaváňajú problémom. 

My sme do vyšetrovania nezasahovali, tvrdil Kaliňák

Smer-SSD podľa Kaliňáka nikdy do vyšetrovaní nezasahoval. "Ani za tri roky nás z toho neobvinili, lebo nemajú k tomu dôkazy," dodal Kaliňák s tým, že vyšetrovania dozoruje generálna prokuratúra a nie ministerstvo vnútra. Reagoval tak na otázku, že ak by sa znovu stal ministrom vnútra či nebude v konflikte záujmov. Kaliňák tvrdí, že za stíhaním Smeru-SSD je "čistokrvná pomsta". 

Podľa Krúpu SIS nebola vnímaná pozitívne ani za vlád Smeru-SSD, napríklad v prípade kauzy únosu Vietnamca. "Bolo to v rukách SNS a veľkú dôveru SIS v zahraničí nepožívala. Niečo tam nie je v poriadku a sme v situácii, že s tou informačnou službou treba niečo urobiť," poznamenal Krúpa. 

Čo bude s políciou?

"Opatrení treba viacej," poznamenal Krúpa s tým, že NAKA je srdcom polície, ale treba sa zamerať aj na kraje, infraštruktúru policajných staníc. "Netreba robiť nič zásadné a prestať robiť politické objednávky na polícii," zhodnotil Kaliňák s tým, že okrem pomsty sa chcú dostať k dôkazom, ktoré SIS má. Argumentoval aj rozpustením vyšetrovacieho tímu Oblúk na policajnej inšpekcii. "Zadržali Tibora, chceli ho dať do väzby, ale museli ho pustiť," rozhorčil sa Kaliňák, podľa ktorého to bolo rovnako aj v prípade Michala Aláča. 

Čo ukázal prieskum?

Najpevnejšiu voličskú základňu má Smer-SSD, ale aj koalícia OĽaNO, SNS a Republika. Na piatom mieste je Progresívne Slovensko. Dobre nedopadla ani strana Hlas-SD a Sme rodina či SaS. Stále SaS sa voličsky prekrýva s PS. "Nie je to boj na život a na smrť," hodnotil Krúpa s tým, že sa neobáva, že by ich PS nechalo mimo parlamentu. 

"Keď Smer vznikol, rozhodli sme sa, že nebudeme komentovať prieskumy," povedal Kaliňák s tým, že recept, aký sa "objavil v prieskume by neuvaril nikto".

Súvisiace články

Najčítanejšie