Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Analýzy Na hrane s Machom, Breinerom a Káčerom: Ak budeme nenávisť tolerovať, v istom momente sa otočí proti nám
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Machom, Breinerom a Káčerom: Ak budeme nenávisť tolerovať, v istom momente sa otočí proti nám

BRATISLAVA / Slovenské národné povstanie je veľkým sviatkom odvahy Slovákov. Presnejšie konkrétnej časti Slovákov. Iná časť kolaborovala s fašistami a ďalšia sa prizerala. Kde sme dnes? Poučili sme sa? Vieme si všímať rizikové správanie politikov? Povieme si so zaujímavými hosťami. Marekom Machom z iniciatívy Mladí proti fašizmu, s odborníkom na hybridné hrozby Victorom Breinerom a v druhej časti s exministrom zahraničných vecí Rastislavom Káčerom.

Demokracia nepadla z neba

Slovensko oslávilo 79. výročie SNP. Na akcii Smeru-SSD vo Zvolene napadli novinárov. O vzmáhajúcom sa fašizme v štúdiu Analýz Na Hrane hovoril iniciátor iniciatívy Mladí proti fašizmu Marek Mach.

"Z mojej strany je strašne dôležité, aby sme si uvedomili, že máme na Slovensku krajiny, ktoré sa nám páčia," uviedol Mach s tým, že demokracia vo Švajčiarsku alebo Škandinávii nespadla z neba. "Ľudia sa o demokraciu museli pričiniť," poznamenal ďalej. 

"Verím, že táto krajina má obrovský potenciál a zdlhodobého hľadiska sa máme kam posúvať," pokračoval s tým, že Slovensko podľa neho má pred sebou "bohovskú budúcnosť".

V prípade prvovoličov zlyháva školský systém

Zdôraznil, že problémom je aj to, že mladí sa o politiku nezaujímajú podrobne. "Keď niekto chce zmenu, lebo chce, aby sa táto krajina posunula a nepáči sa mu súčasný stav, tak často siahne po tom, čo sa najviac odlišuje. To sú často práve extrémisti," uviedol na margo mladých prvovoličov, ktorí sa prikláňajú k extrémistickej politickej scéne. 

Kľúčom je podľa neho najmä to, že s mladými sa nediskutuje a školstvo je nastavené na memorovanie. "Nástupný plat na Slovensku pre učiteľov je rovnaký, ako nástupný plat učiteľov v Turecku," pokračoval Mach s tým, že to je katastrofálny stav, pretože potrebujeme lákať mladých učiteľov, ktori sú zorientovaní. Problémom je aj samotné vzdelávanie učiteľov. Problémom sú ale najmä platy, pretože mladý človek z toho nástupného platu nevyžije.

"Skúsme si predstaviť, že by sme sa posunuli  späť  o 1000 rokov. Ak by sme chceli posunúť ľudí vtedy s dnešnými vedomosťami, tak by sme museli investovať do výskumu a školstva," poznamenal ďalej s tým, že nerozumie, prečo to nerobíme dnes. Mach zdôraznil aj to, že SNP bolo najvýznamnejšou udalosťou našej histórie. "Je treba zdôrazňovať, že naši dedovia nebojovali proti fašistom na to, aby sme ich my dnes podporovali," dodal. 

Nesmieme sa spoliehať len na systém

To, že školstvo nereflektovalo na aktuálny problém potvrdil aj expert na hybridné hrozby Victor Breiner. "Nemáme sa spoliehať na štát, že vyrieši naše problémy bez nás," dodal s tým, že spoločnosť sa nemôže spoliehať len na systém. 

"Musíme vychovať generáciu, ktorá si bude uvedomovať občianstvo, ktoré nie je závislé na etnickom princípe a má úctu k faktom," vyjadril sa Breiner s tým, že spiatočnícke politické strany robia presný opak. "Musíme svoju krajinu spoluvytvárať každý deň," doplnil s tým, že občanov vychovávajú už dnes mimovládne organizácie napríklad aj v mediálnej výchove a výchove ku kritickému mysleniu. 

Aj podľa Macha treba zdôrazňovať skutočný význam vlastenectva, ktoré je o tom, že chceme krajinu posunúť a nie o tom, že jeho prostredníctvom budeme šíriť nenávisť. Pritom je reálne možné, že Republika bude súčasťou novej vlády, ale možno dostane do rúk SIS.

Ako si poradiť s nenávisťou?

"Je dôležité snažiť sa ľuďom približovať tú politickú realitu, najmä ak sa o ňu nezaujímajú," doplnil Mach s tým, že Republika sa snaží tváriť ako budúcnosť pre krajinu. "Mali by sme očakávať, že majú poriadok vo svojich vlastných veciach," pokračoval s odkazom na bilboard, kde Republika tvrdí, že narobí poriadok. Mach uviedol príklady, kedy na súde Uhrík tvrdil, že nevie, kto mu pridáva príspevky na sociálnu sieť a Mazurek sa v minulosti chválil, že je manažérom obchodu.

Ten obchod pritom nebol schopný vybaviť ani reklamáciu a nadával svojim vlastným zákazníkom. "Treba si teda položiť otázku, že či chceme, aby krajinu viedli ľudia, ktorí nevedia manažovať ani vlastný profil na sociálnej sieti a zároveň nevedia vybaviť reklamáciu," reagoval Mach. 

​"Mali sme tu fašistov aj gardistov a dôsledky boli katastrofálne," pokračoval Breiner s tým, že sa stačí pozrieť do nedávnej minulosti vlastnej krajiny a zdôraznil, že ďalšie štyri roky bude povinnosťou ukazovať ľuďom, že cesta demokracie a humanizmu je silnejšia než populizmus. "Dnes to nie sú ľudia, ale sú to ľudia z iných menšín, ktorí čelia narastujúcej exklúzii zo strany spoločnosti," dodal s tým, že v ďalších voľbách musíme podať lepší výkon ako spoločnosť. 

Zhrubla slovenská spoločnosť?

Je to aktuálna otázka, o ktorej sa nediskutuje tak, ako by sa malo. "Rusko vedie už dekádu informačnú vojnu," odvetil expert na hybridné hrozby a akcentoval, že ľuďom, ktorí s týmto naratívom operujú, netreba dávať priestor a ďalej tieto dezinformácie šíriť. 

"V demokracii je svätá diskusia a sloboda prejavu. S každým, kto má iný názor treba diskutovať," povedal Breiner s tým, že z takejto diskusie je treba vylúčiť aktérov, ktorí pracujú pre zahraničné spravodajské služby, ale aj podporujú autoritárske režimy. "To nepatrí do slobodnej diskusie," doplnil Victor Breiner. 

Mach oponoval tým, že keď sa prijal naratív, že s fašistami sa nediskutuje, veľmi to nepomohlo. "Extrémisti využívajú priestor, ktorí majú na to, aby svoje názory šírili. Ak budeme nenávisť tolerovať, v istom momente sa otočí proti nám, našej rodine, našim blízkym," apeloval mladý aktivista. 

Slovensko v zahraničí pohľadom exministra Káčera

V druhej časti Analýz Na hrane bol hosťom exminister zahraničných vecí Rastislav Káčer. "Vyńimoční nie sme dramaticky," uviedol Káčer na margo vývoja v zahraničí. Pripomenul, že vďaka SNP sa Slovensko vrátilo do svojich pôvodných hraníc. "Naša súčasnosť mohla byť úplne iná," doplnil s tým, že sme krajina so zložitou minulosťou. "Slovensko je malá, veľmi zraniteľná krajina," poznamenal ďalej.

Čo sa týka rétoriky Smeru-SSD, podľa exministra je dôležité sa ho pýtať, prečo hovorí to, čo hovorí. "Robert Fico je najväčším chameleónom," pokračoval Káčer a dodal, že pre Putina by bol Fico ďalším dôležitým článkom v EÚ, hneď po Orbánovi. Pre nás by to mohlo mať tragické následky. EÚ a NATO nemá trpezlivosť na ďalšieho Orbána," zdôraznil s tým, že ekonomicky by sme na takéto smerovanie veľmi doplatili. "Zostali by sme osamoteným tĺkom v strede Európy, závislým od Orbána. Na stole by bolo všetko, vrátane našej štátnosti," uviedol s odvolaním sa na politiku maďarského premiéra. 

Odchod z EÚ by mal pre Slovensko zničujúce následky. Republika by mohla zabudnúť na svoje slobodné dovolenky a na odchod doplatili aj Briti. Všetko toto spomenul exminister Rastislav Káčer. "Mali sme tu silnú epidémiu kliešťovej encefalitiídy, ale verím, že nebola až taká silná," poznamenal na margo odchodu z EÚ. 

Dezinformácie sú obrovským problémom

Až 80 % obyvateľov vníma dezinformácie, ako problém. "Z tohoto výsledku som, až prekvapený," vyjadril sa Káčer s tým, že o to prekvapivejšie sú preferencie politických strán, pretože až 66 % voličov podporuje strany, ktoré dezinformácie šíria.

Podľa exministra sme na zlej ceste, pretože sa voči dezinformáciám, ako spoločnosť nestaviame. Problém vidí exminsiter aj v tom, že ľudia strácajú schopnosť absorbovať komplexné informácie. "Tieto čísla ma ale príjemne prekvapili," poznamenal. 

SIS v zahraničí

Pamätám si celú históriu vnímania Slovenska a to aj cez spravodajské služby. "Nikdy sme v tomto nemali dobrú povesť," priznal s tým, že už v 90. rokoch to bol problém, pretože naša SIS vychádzala z ŠTB a za Lexu sa to ešte zhoršilo.

"Bolo to potom v dobrej trajektórii, v ktorej sa snažil pokračovať aj smerácky riaditeľ SIS Magala, ale znova sa to potom otočilo. Máme tu zdedenú nedôveru k službám," odvolal sa na zle nastavený legislatívny rámec, ktorý produkuje deformácie a umožńuje aj silné politické zásahy. "Dejú sa tu hrozné veci," poznamenal na výmeny po voľbách. "Dnes sa všetko zlieva do jedného obrovského problému a naše služby majú veĺmi zlý imidž v zahraničí," priznal exminsiter. 

Aký bude imidž Vladimíra Putina? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články