Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Na hrane s Naďom a Šutaj Eštokom: Pohádali sa do krvi! Naštvaný Demokrat a vyhrážky Hlasistu
Zdielať na

Na hrane s Naďom a Šutaj Eštokom: Pohádali sa do krvi! Naštvaný Demokrat a vyhrážky Hlasistu

BRATISLAVA / Oslavy Slovenského národného povstania postavili na nohy skutočných bojovníkov proti fašizmu, prejavy niektorých politikov vyvolali reakcie. Bývalý riaditeľ SiS už môže vypovedať a pre politikov prichádza na rad otázka, čo s tajnou službou po voľbách. O mesiac rozhodneme o našej krajine a preto je najvyšší čas, venovať sa sľubom politikov. Hosťami Na hrane boli Jaroslav Naď (Demokrati) a Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Postavia svojich kandidátov na prezidenta?

Podľa Jaroslava Naďa je Ivan Korčok silným kandidátom. Prekvapilo ho však, že svoju kandidatúru oznámil mesiac pred voľbami. "Máme kopec času sa ešte rozhodnúť," poznamenal na margo otázky, či Demokrati postavia vlastného kandidáta. 

Šutaj-Eštok zdôraznil, že pre Hlas-SD je cieľom vyhrať voľby a dať Slovensku premiéra Petra Pellegriniho. "Debata bude prebiehať až po voľbách," reagoval na margo ich kandidáta do Prezidentského paláca. Šutaj-Eštok zdôraznil, že "Peter Pellegrini je najlepším kandidátom na premiéra, akého Slovensko môže mať". "Nechcem, aby išiel Peter Pellegrini na prezidenta," poznamenal s tým, že krajinu treba vyviesť z marazmu. 

Prvá hádka už pár minút po začiatku

S jeho vyjadreniami zásadne nesúhlasil Jaroslav Naď, ktorý akcentoval, že je presvedčený, že Smer-SSD spolu s Hlasom-SD budú chcieť zmeniť voľbu prezidenta z priamej na parlamentnú. "Pokiaľ bude Hlas v akejkoľvek vláde, nikdy nepodporí, aby sa zmenila priama voľba," pokračoval Šutaj-Eštok negujúc tvrdenia exminisitra obrany. Aj Republika si podľa Šutaj-Eštoka zatvára dvere pred spoluprácou s Hlasom "fantazmagóriami o vystúpení z EÚ a NATO"

"Vy ste bojovali za referendum o predčasných voľbách?" čudoval sa Naď, ktorý pripomenul, že po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice bola strana zásadne proti. Naď argumentoval Šutaj-Eštokovi tým, že oni strmhlav padajú v preferenciách dole, zatiaľ čo Demokrati podľa neho rastú. Čo sa týka referenda o vystúpení z NATO, až 80 % občanov je proti takémuto nápadu. Prieskum vytvorila pre JOJ24 agentúra AKO. 

Politici žiadajú, aby sa riešili programy, nie útoky

Šutaj-Eštok apeloval na to, aby predvolebné debaty boli o programoch a nie o kydaní špiny. "Bolo by dobré, aby už o tom boli tie debaty a nie len o útokoch," poznamenal Šutaj-Eštok s tým, že Slovensko si zaslúži vládu s programom. Sám pritom zverejňuje každý deň útočné statusy na margo polície a jej prezidenta. Argumentoval pritom tým, že ide o fakty. Na otázku o agresívnom jazyku neodpovedal. Spomenul aj hanbu, akou podľa neho bola oslava SNP v Banskej Bystrici. "My by sme ich urobili pompéznejšie, tak ako sa patrí," odvolával sa na 75. výročie. 

"Aby sme si prešli tie veci tak, ako tu boli prezentované," reagoval Naď a odvolaval sa na to, ako ho Šutaj-Eštok nazýval vojnovým štváčom a vlastizradcom. Vyčítal oponentovi aj útoky na vyšetrovateľov a odvolával sa na výrok súdu, ktorý ich obvinenie mal označiť "za paškvil". "Vy sa bojíte aj ako osoba, aj ako strana," zaútočil Naď, ktorý je presvedčený, že aj Hlas-SD chce vyšetrovateľov zastrašiť. Spomenul aj "čističa Smeru" exprokurátora Dušana Kováčika. 

Bitka o SNP aj o obranu

Šutaj-Eštokovi vyčítal ich predražené oslavy SNP, kde bolo príliš drahé nielen pódium, ale predražené malo byť aj samotné vystúpenie. Na tom mal vystupovať aj manžel jednej zo straníčok. Duelanti sa pohádali aj na obvineniach bývalých šéfoch SIS - nielen Vladimírovi Pčolinskom, ale aj na Michalovi Aláčovi. Na to, či dôveruje tajnej službe však Šutaj-Eštok neodpovedal. 

"Zbavenie mlčanlivosti Aláča, pre občanov to neprinesie nič, pretože spis bude utajený. Preto sme povedali, že ak sa máme posunúť, tak by mal byť odtajnený ten list," reagoval s tým, že Rulíšek priniesol list, ale nebolo vidieť, kto ho podpísal. Naď verbalizoval podozrenie, že to mohol podpísať aj Rulíšek, ktorý bol námestníkom pre zahraničné vzťahy. "Slovenská informačná služba je inde, než bola za Lexu," dodal Naď s tým, že ak robila nezákonné veci, tak list treba zverejniť, ale aj odpovedať, že prečo ho poslali. 

Šutaj-Eštok priznal, že reputácia SIS nie je dobrá. Za tým však je podľa neho to, že je obvinený aj šéf NBÚ aj dvaja exšéfovia SIS. Naď pripomenul, že on bol tiež obvinený pár týždňov pred voľbami a v dobe, keď bol premiérom Peter Pellegrini. "Vadilo mi to," priznal Hlasista. 

Kto bude mať SIS?

Naď si nevie predstaviť, že by Republika viedla SIS. "Bolo by obrovskou tragédiou, keby mafiánsko-fašistická vláda ovládla bezpečnostné zložky," dodal Naď s tým, že Balciar a spol. majú veľkú ambíciu vrátiť sa minimálne do vojenského spravodajstva. "Aj v SIS by bolo zrejme nutné urobiť hlboký rez," pokračoval Naď. 

Šutaj-Eštok reagoval, že šéf SIS je nominantom víťaza volieb, ale pripustil, že SIS v rukách Republiky by bola bezpečnostným problémom. Hĺbkové zmeny treba podľa neho robiť nielen v SIS, ale aj na NAKA, generálnej prokuratúre a určite na špeciálnej prokuratúre. Netajil sa tým, že "hamranovcov by vyhodil hneď". "To vôbec nevyzerá na žiadne čistky," oponoval Šutaj-Eštok pri otázke. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie