Jasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Hlas o tom, čo je preňho prioritou, PS mu poslalo odkaz: Premiéra vyberú občania vo voľbách
Zdielať na

Hlas o tom, čo je preňho prioritou, PS mu poslalo odkaz: Premiéra vyberú občania vo voľbách

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Podľa odborníka zaváži, či Hlas-SD bude mať dostatočne silnú vyjadnávaciu pozíciu. Do parlamentu sa podľa Jozefa Lenča dostane, hoci rapídne klesá.

Pellegrini má byť najlepším kandidátom na post premiéra

Hlas-SD v diskuii JOJ24 reprezentoval Kamil Šaško. Práve tento reprezentant počas diskusie so zamestnávateľmi prezradil, že prioritou na odstránenie chaosu v krajine je to, aby ju viedol ich líder Peter Pellegrini.

"My sme presvedční, že tá ryba, smrdí od hlavy a my máme v prvom rade záujem o to, aby sa predsedom vlády po voľbách stal Peter Pellegrini, pretože my pracujeme systematicky od vzniku strany Hlas a s väčšinou ľudí zastúpených v tomto auditórii komunikujeme," uviedol Šaško. 

Práve Peter Pellegrini je podľa kandidáta Hlasu-SD zárukou nastolenia pokoja, ale symbolizuje aj návrat úcty smerom k partnerom. "Od toho závisí potom, ktorá strana, aké rezorty dostane. S tým súvisí, že silný premiér potrebuje svojho ministra financií. Tam môžeme začať," dodal s tým, že práve Hlas-SD ponúka najlepšieho premiéra.

Prioritou Hlasu-SD je aj nastavenie udržateľného rozpočtu. "Ako prvé je potrebné pripraviť jeden kvalitný a udržateľný rozpočet na budúci rok," dodal Šaško. 

VIac vo videu:

​Smer-SSD sa postu predsedu vlády nevzdá

Hovorca Ján Mažgút (Smer-SSD) pre Noviny PLUS TV JOJ potvrdil, že Robert Fico má naďalej záujem byť premiérom krajiny. "Nezmenilo sa nič," poznamenal Mažgút, pričom akcentoval, že Smer-SSD sa neriadi tým, "aká je vonkajšia teplota - či prší, alebo siveti slnko". "Nemeníme názor, ako iný ponožky," dodal na záver.

Ďalšou preferenčne najsilnejšou stranou je Progresívne Slovensko na čele s Michalom Šimečkom. Práve PS odkázalo Petrovi pellegrinimu, aby Hlas-SD nepredbiehal. "Premiéra určia voliči vo voľbách," povedalo PS  pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Politické vyjednávanie je ekvivalentom arabského trhu, zdôrazňuje odborník

Podľa politológa Jozefa Lenča je kľúčové, aby si strany dávali do rokvoaní aj nadsadené požiadavky. "Keď chcete niečo v kaolícii dosiahnuť, tak je to ako na arabskom trhu," poznamenal s tým, že lepšie sa spúšťa z vyššej sceny. Ak by si srany pýtali málo, tak by aj málo dostali. 

"Hlas je ešte stále v tej situácii, že bez neho to nepôjde," pokračoval Lenč s tým, že v prípade každej vlády bude účasť Hlasu potrebná. "Na druhej strane by Hlas-SD mohol ustúpiť tomu, čo by chcela ďalšia strana," dodal ďalej politológ. Snaha vyťažiť maximum z aktuálnej situácie je podľa politológa pochopiteľná. 

​Hlas-SD sa podľa Lenča do NR SR dostane a to napriek tomu, že padá. Do volieb totiž zostávajú už len cca tri týždne a preto Hlas-SD zrejme pod 5 % neklesne.

"Ak by sa stal zázrak a PS má na výber koaličných partnerov, tak tiež závisí, aké budú podmienky. Hlasu-SD hrá do karát, že po voľbách bude málo strán, ktoré nebudú mať problém s otázkami LGBTI+ komunity. Hlas nebude mať problém o tejto téme svojich voličov presvedčiť a vziať si ju za svoju," uzavrel politológ s tým, že všetko je otázkou politického obchodu a potreby strany Hlas-SD pre vznik budúcej koalície. 

Súvisiace články