Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pellegrini sa ospravedlňuje za Sakovej výroky o Ukrajine: Bola to len jej úvaha, nie oficiálny postoj strany, tvrdí
Zdielať na

Pellegrini sa ospravedlňuje za Sakovej výroky o Ukrajine: Bola to len jej úvaha, nie oficiálny postoj strany, tvrdí

BRATISLAVA / Denisa Saková dala rozhovor pre českú televíziu ČT 24 hneď deň po voľbách. Jej výroky nepotešili nášho suseda, ktorý čelí ruskej agresii na svojom území. Pellegrini objasňuje jej výroky.

Exministerka vnútra a podpredsedníčka Hlasu-SD Denisa Saková sa vyjadrovala k ruskej agresii na Ukrajine pre ČT24. To, čo domáce médiá hneď nezaregistrovali, neušlo pozornosti Ukrajincov. Jej výroky vnímajú ako apel na to, aby sa Ukrajina vzdala časti svojich území. 

Saková pobúrila Ukrajinu 

Kyiv Independent na sociálnej sieti aj citoval exministerku, ktorá dala rozhovor českej televízii. "Ukrajina sa zrejme bude musieť vzdať časti územia okupovaného Ruskom od roku 2014, aby dosiahla mier," cituje Kyjev. 

"My sme za to, aby sa čo najskôr začali mierové rokovania. Hovoríme to mesiace, že aj na pôde Európskej komisie je veľmi veľa rokovaní, ako pomáhať Ukrajine s dodávkou zbraní či humanitárnym materiálom. Pomoc neodmietame, len absentujeme snahu Európskej Komisie o diplomatické rokovania, o mierové rokovania," uviedla Saková s tým, že sa odvolala na to, že konflikt trvá už mesiace až roky.

Saková zdôraznila aj to, že podľa nej zatiaľ nebolo vyvinuté žiadne diplomatické úsilie z pôdy Európskej komisie. "A povedzme si úprimne, že ani jedna strana – ani Ukrajina, ani Rusko nechce vrátiť nazad územie. Budeme si musieť zvyknúť na to, že tam nastane nejaké územie, demilitarizovaná zóna, a jednoducho budeme musieť nájsť kompromis, na ktorý pristúpia obidve strany," dodala pre ČT24. 

Saková povedala, že Hlas neakceptuje anexiu Krymu, rovnako ako neakceptuje ani Kosovo. "Je jasné, že už územnú celistvosť Ukrajiny, ako bola pred rokom 2014, asi nezachováme. Preto hovorím, že by sme mali začať mierové rokovania a diplomatické rokovania a zistiť, kde sú tie hranice, čo kto vie posúvať. Evidentne sa finálny výsledok neskončí tak, ako to bolo kedysi, čo sa týka územnej celistvosti Ukrajiny pred rokom 2014," dodala Saková s tým, že nikoho nenútia, aby sa vzdali územia, ale má pocit, že sa ešte nezačali ani debaty o kroku jeden, ale rieši sa krok štyri. 

Sú to jej úvahy, nie postoj strany, tvrdí Pellegrini

Peter Pellegrini povedal, že tento výrok netreba brať vážne. "Ona sa, samozrejme, venovala rôznym iným otázkam," povedal expremiér a líder Hlasu-SD, ktorý je po voľbách tretí. Zdôraznil, že nejde o "oficiálny postoj strany"

"Bola to jej taká úvaha, či sa to bude dať, bez straty územia, uzavrieť dáky mier," dodal Pellegrini. 

Súvisiace články