Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Politici reagujú na výročie teroristického útoku na Zámockej: Podobná udalosť sa nesmie zopakovať
Zdielať na

Politici reagujú na výročie teroristického útoku na Zámockej: Podobná udalosť sa nesmie zopakovať

BRATISLAVA / Slovensko si pripomína teroristický útok na Zámockej ulici v Bratislave. Z politikov zareagovali len tri politické strany.

Rok dozadu Slovenskom otriasla vražda z nenávisti, hovorí SaS

Strana akcentovala, že vražda bola motivovaná sexuálnou orientáciou dvoch nevinných obetí a vtedy sa zdalo, že by sa mohli veci v súvislosti so zrovnoprávnením párov rovnakého pohlavia posunúť vpred, no stal sa presný opak. SaS dôrazne odsudzuje takéto konanie: "Vybraní politici začali už vtedy pretláčať vo verejnom priestore reči o rodovej ideológii a nenávisť voči LGBTI+ komunite sa začala ešte viac prehlbovať."

"Bezprostredne po vražde sme opätovne vyzývali na zmenu, aby sa konečne LGBTI+ ľudia nebáli chodiť po ulici, nebáli sa prejavovať svoje city na verejnosti a na konci dňa mali rovnaké práva, ako my všetci ostatní. Zdalo sa, že práve táto extrémne smutná udalosť môže konečne legislatívne zmeny urýchliť. Lenže nič také sa nestalo. Už vtedy sa niektorí politici začali proti LGBTI+ ľuďom ešte ostrejšie vyhraňovať. Dnes je jasné, že v najbližších štyroch rokoch sa, žiaľ, žiadneho posunu nedočkáme. Koalícia temna nebude chrániť LGBTI+ komunitu, ale naopak bude šíriť nenávisť a rozoštvávať spoločnosť," povedal podpredseda SASKY Branislav Gröhling. Strana Sloboda a Solidarita sa však nevzdá a aj napriek novému zloženiu parlamentu sa bude aj naďalej usilovať párom rovnakého pohlavia uľahčiť život.

"Šancu na zmenu sme mali, lenže voľby nedopadli v prospech práva, v prospech rovnosti LGBTI+ ľudí. Cítim bolesť a hnev, že dôstojnosť života týchto ľudí závisí od malosti politikov, ktorí nevedia vnímať rôznorodosť v kontexte ľudských práv a rozvoja spoločnosti. V mnohých, oveľa viac kresťansky založených krajinách, majú páry rovnakého pohlavia naozaj rovnaké práva, môžu uzatvárať registrované partnerstvá, ba i manželstvá s veriacim kňazom kresťanskej viery, ba i adoptovať deti. My sme sa tu na Slovensku zasekli. Mám však vieru, že aj na Slovensku budeme si raz rovní, budem sa o to všemožne usilovať, k tomu cítim silný mandát," dodala tímlíderka SASKY pre spravodlivosť Mária Kolíková.

Reaguje aj Progresívne Slovensko

"Nielenže sa nič nezmenilo vo vzťahu k ich právam, ale boli terčom nenávistnej predvolebnej kampane. Obávam sa, že nástupom novej vlády sa postoj politikov k LGBTI+ ľuďom ešte zhorší a útokov bude pribúdať. Tomu bude treba čeliť. V PS sme do volieb išli s programom rovnosti pre všetkých, v tom budeme pokračovať a budeme ochranu práv a rovnosť všetkých ľudí hájiť z poslaneckých lavíc," uviedol Šimečka.

Podpredsedníčka PS a odborníčka na tému ochrany ľudských práv Lucia Plaváková poukázala, že ani smrť dvoch nevinných ľudí - Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča a vážne zranenie Radky Trokšiarovej nestačili na to, aby sa situácia LGBTI+ ľudí zmenila k lepšiemu.

"Nenávisť sa šíri ďalej. A jej nositelia sa chystajú zasadnúť do ministerských kresiel. Ale my sa nevzdáme. Na to môžu veľmi rýchlo zabudnúť. Čakajú nás ťažké časy, ale viem, že im budeme spoločne čeliť. V mene Juraja, Matúša a Radky. A v mene každého človeka, ktorý sa dnes na Slovensku necíti v bezpečí, rešpektovaný a rovnoprávny. A tento boj vyhráme. Možno nie dnes, ani zajtra. Ale vyhráme. Pretože láska je silnejšia ako čokoľvek iné. A tá je na našej strane," uzavrela Plaváková.

Smutné výročie, ktoré sa nesmie zopakovať, akcentujú Demokrati

"Presne pred rokom sme boli svedkami toho, ako sa vnútorná nenávisť a zlo môžu v sekunde zmeniť na skutok, pre ktorý neexistuje ospravedlnenie. Výstrely nenávisti smrteľne zasiahli dvoch nevinnných ľudí, Matúša a Juraja a nechali ryhu aj na našej spoločnosti," zverejnili Hegerovi Demokrati na sociálnej sieti. 

Vyzdavali na vzdanie úcty všetkým, ktorí sú aj dnes pod nátlakom nepochopenia a odsudzovania. "Podobná udalosť sa nesmie zopakovať a jediným receptom je tolerancia, pochopenie a neúnavné vysvetľovanie, že odlišnosť nie je dôvodom na hnev. Začnime od seba, v rodinách, medzi priateľmi s úctou a rešpektom k tomu druhému," uzavreli príspevok. 

Súvisiace články