Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Majú takpovediac "po chlebe"? Európski socialisti pozastavili členstvo dvom stranám novej vládnej koalície
Zdielať na

Majú takpovediac "po chlebe"? Európski socialisti pozastavili členstvo dvom stranám novej vládnej koalície

BRATISLAVA / Vedenie Strany európskych socialistov na stretnutí rozhodlo o pozastavení členstva dvoch slovenských strán. Hovoria o jasnom odklone Roberta Fica od hodnôt európskych socialistov a tiež spojení s radikálne pravicovou stranou SNS.

Informáciu priniesol portál Euractiv. Európski socialisti tak vyhoveli volaniam po tom, aby došlo k vylúčeniu Smeru-SD. Nakoľko idú do spoločnej koalície, pre rovnaký krok sa rozhodli aj smerom k strane Hlas-SD Petra Pallegriniho.

"Predsedníctvo k tomuto kroku pristúpilo po tom, čo sa líder Smeru-SD Robert Fico jasne odklonil od hodnôt rodiny PES. A navyše v dôsledku obáv, ktoré sa objavili po ohlásení vládnej koalície Smeru-SD, Hlasu-SD a radikálnej pravicovej strany," hovorí vyhlásenie strany po stretnutí.

Euróspki socialisti dlhodobo kritizovali Smer-SD za proruské postoje. "Pozastavenie členstva pre Smer a Hlas sa pravdepodobne odzrkadlí aj v Európskom parlamente. Frakcia S&D avizovala, že bude rešpektovať rozhodnutie PES, s ktorou je prepojená. Nie je však ešte jasné, či to bude znamenať vylúčenie europoslankýň Moniky Beňovej a Kataríny Roth Neveďalovej, prípadne Roberta Hajšela, ktorý bol zvolený na kandidátke Smeru," uviedol portál Euractiv. 

Hlas rozhodnutiu nerozumie

"Strana Hlas - sociálna demokracia vyjadruje prekvapenie nad rozhodnutím Strany európskych socialistov o pozastavení prístupového procesu Hlasu za jej plnohodnotného člena. Hlas získal štatút asociovaného člena PES pri plnom rešpektovaní všetkých princípov zo strany PES a nie je si vedomý akéhokoľvek odklonenia sa od sociálno-demokratických hodnôt," uviedla pre Noviny PLUS hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. 

Zároveń dodala, že Hlas - sociálna demokracia bude i naďalej svojou politikou napľňať základné hodnotové piliere strany. "Práve sociálno-demokratická politika, ktorej základom je presadzovanie kvality života ľudí a členstvo v EÚ a v NATO budú tvoriť základné podmienky na vstup do povolebnej koalície. Pevne veríme, že Strana európskych socialistov prehodnotí svoje rozhodnutie a rokovania o vstupe HLASu do tejto politickej skupiny budú ďalej pokračovať," uzavrela.

Súvisiace články

Najčítanejšie