Zatiahnuté, dážď
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Opozícia reaguje na vládne nominácie: Úrad vlády bude ako dom hrôzy
Zdielať na

Opozícia reaguje na vládne nominácie: Úrad vlády bude ako dom hrôzy

BRATISLAVA / Opozícia nenechá na nomináciách ministrov do novej vlády ani nitku suchú.

OĽaNO na tlačovej konferencii uviedlo, že zlý vtip sa stal realitou. Michal Šipoš zdôraznil, že koalícia Smer, Hlas, SNS bola dohodnutá už deň po voľbách. "Reči okolo sú táraniny," povedal Šipoš a doplnil, že Pellegrini nevie klamať, hoci sa veľmi snažil. 

Práve MK a MŽP sú nominácie, ktoré si podľa neho mohla SNS želať. Martinu Šimkovičovú, ktorá by mohla zasadnúť do čela ministerstva kultúry. Šipoš dodal, že práve boj s dezinformáciami je v EÚ dôležitou témou a to, že vláda nominuje osobu, ktorá s nimi vstáva a zaspáva, je podľa neho výsmechom kultúrnej obci aj médiám. 

Na margo Huliaka dodal Šipoš nielen jeho profesijnú nedostatočnosť, ale aj to, ako sa mal vyjadriť, že ľudí, ktorí robili štúdiu o medveďoch, "by povešal". Citoval aj Huliakov výrok o tom, že jeho "prvá cesta by smerovala do Moskvy, kde by Putina odprosil za vojenskú pomoc Ukrajine". 

Za nomináciou ľudí, ktorých Šipoš označil za "exotov", je podľa neho zúfalstvo Andreja Danka, ktorý nemá poslanecký klub pod kontrolou. "Ide mu len o to, aby ich dostal z parlamentu," pokračoval. 

SaS hovorí o Úrade vlády SR ako o dome hrôzy

Svoju nespokojnosť dala na sociálnej sieti najavo aj SaS. 

PS vyzýva na zastavenie

"Vyzývam Roberta Fica a Petra Pellegriniho, aby zamedzili týmto nomináciám. Ak chcú, aby si Vláda SR, a tým činom aj Slovensko, pôsobilo navonok aspoň trochu kompetentne, a aby malo aspoň základný rešpekt na medzinárodnej scéne, s týmito nomináciami na týchto postoch to určite nebude," uviedol Šimečka.

Na nomináciu Huliaka reagovala aj odborníčka na životné prostredie PS Tamara Stohlová. Riešenia na klimatickú krízu a krízu úbytku biodiverzity, ktorým svetovo čelíme, od neho môžeme podľa Stohlovej očakávať len ťažko. "Na ministerstvo životného prostredia nastúpi človek, ktorého cieľom je vlastný rezort rozobrať zvnútra. Na klimatickú zmenu Huliak neverí, a ochranu druhov označuje za podvod s eurofondami, alebo rovno za biologickú zbraň. V kapitole životné prostredie vo svojom programe jeho strana dokonca uvádza zákaz 5G sietí," priblížila Stohlová a dodala, že PS bude tvrdou opozíciou a urobí všetko preto, aby zamedzilo tomu najhoršiemu, čo tento človek môže do rezortu životného prostredia priniesť.

Zora Jaurová (PS) citovala možnú budúcu ministerku kultúry. Tá povedala nasledovné. "Radšej budem v tomto ponímaní xenofób a extrémista, ale nechcem tu migrantov, naozaj nemám z nich vôbec príjemný pocit. Veď keď bol komunizmus a ľudia z Československa utekali, veď ich na hranici strieľali, a my si necháme tu prejsť nejakých ilegálnych migrantov."

Jaurová doplnila, že "už roky má s kolegami v okolitých krajinách takú smutnú súťaž – ktorá krajina dokáže vygenerovať absurdnejšieho a horšieho ministra kultúry". Podľa odborníčky PS na kultúru je pravdou, že s menšími prestávkami v tejto disciplíne dlhodobo vedieme. "Myslím, že nastupujúca vláda nás definitívne dostane na špičku," poznamenala. 

"Po Tomášovi Tarabovi vytiahla SNS z bohatej studnice svojich ľudských zdrojov Martinu Šimkovičovú. Moderátorku, ktorá musela odísť zo spravodajstva najsledovanejšej televízie pre svoje nenávistné vystupovanie na sociálnych sieťach a z ktorej sa po neslávnej parlamentnej epizóde v strane Borisa Kollára stala hviezda konšpiračnej mediálnej scény, kde už roky šíri extrémistické, homofóbne a proruské názory vyhodnotili v SNS ako najvhodnejšiu nomináciu na ministerku kultúry," pokračovala Jaurová. 

Podľa Jaurovej je aj z tejto nominácie očividné, že kultúra a médiá budú tým, čo sa nastupujúca vládna koalícia bude pokúšať ovládnuť, prípadne pošliapať a zničiť. "Nepodarí sa im to tak, ako sa to nepodarilo ani Mečiarovi, ale cesta ku kultúrnej a kultivovanej krajine, či novej politickej kultúre, založenej na odbornosti, dodržovaní demokratických princípov a prozápadnej orientácie sa bohužiaľ odkladá. O to viac budeme v PS venovať pozornosť tomu, čo sa v rezorte kultúry bude diať a kontrolovať každý krok vládnej koalície. Kultúru, krásu a slobodný demokratický verejný priestor nám ani štvrtá Ficova vláda nemôže vziať!" dodala na záver svojho príspevku. 

Súvisiace články