Polojasno
20°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala ministrov, začala sa štvrtá vláda Roberta Fica
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala ministrov, začala sa štvrtá vláda Roberta Fica

BRATISLAVA / Rovno z parlamentu smerovali budúci ministri do prezidentského paláca. Čakala ich tam prezidentka s menovacími dekrétmi. Smer má teda okrem premiérskeho postu 6 ministerstiev, Hlas 7 rezortov a Slovenská národná strana zatiaľ dve ministerstvá.

Takto prichádzali do prezidentského paláca ešte ako poslanci. Jedni pešo, iní autom až ku vchodu a ďalší si zasa hodili reč s prítomnými ľuďmi. Za pár minút sa všetko zmenilo a z 15 nominantov sa stali ministri. Nasledovalo prevzatie dekrétu novým premiérom, sľub a podpis. Následne zložili sľub aj kandidáti na ministrov. Sľuby ale zneli veľmi ticho a niektorí sa príliš ponáhľali.

Štvrtú vládu Roberta Fica vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová v stredu 25. októbra v popoludňajších hodinách. Ešte predtým všetci členovia vlády zložili slávnostný sľub v Národnej rade. Následne sa mandátu poslanca všetci vzdali. "Vážení členovia vlády SR, dnes nepreberáte iba moc, dnes preberáte prirodzene aj zodpovednosť za republiku, za jej obyvateľov. Preberáte vládu nad SR v 30. roku jej samostatného fungovania. Za seba, pán premiér, si želám, aby každá vláda našej krajiny, aj tá vaša, bola úspešná. Lebo vtedy bude prospešná ľuďom a celej krajine. Pri naplnení vašej misie vám prajem veľa síl," prihovorila sa im prezidentka Zuzana Čaputová.

"A želám si, aby sme všetci spoločne mohli po skončení mandátu tejto vlády konštatovať nie čísla, ale to, že na Slovensku sa bude žiť lepšie, a že Slovensko bude aj pokojnejšie. A tento sľub dávam pred celou slovenskou verejnosťou," vyhlásil premiér Robert Fico. Potom sa už po spoločnej foto s prezidentkou nová vláda rozprchla. Neštandardne sa ministri vybrali najskôr prebrať svoje rezorty.

​​Úrad vlády si nový premiér Robert Fico prebral od Ľudovíta Ódora bez prítomnosti médií. S ministrami sa stretol až po tom, ako si prebrali svoje rezorty. A dopriali si aj prvé spoločné rokovanie a známu "family foto".

Ministri pod vedením nového premiéra dorazili do prezidentského paláca krátko pred pätnástou hodinou. 

Nový vládny kabinet

Za Smer-SD si okrem premiéra Robert Fica prevzali poverenie aj minister zahraničných vecí Juraj Blanár, minister dopravy Jozef Ráž ml., minister pôdohosporádstva Richard Takáč, minister financií Ladislav Kamenický a minister obrany Robert Kaliňák a minister spravodlivosti Boris Susko.

Za Hlas-SD si poverenie prevzala Denisa Saková, ktorá mieri na rezort hospodárstva,minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš, šéfka zdravotníctva Zuzana Dolinková, minister školstva Tomáš Drucker a šéf MIRRI Richard Raši. 

Na ustanovujúcej schôdzi v NR SR zložili poslanecký sľub aj členovia vlády. Po vymenovaní prezidentkou ich v Národnej rade SR vystriedali náhradníci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie