Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Z ministerky kultúry sa smeje internet. Robíte nám medzinárodnú hanbu, odkazujú kritici
Zdielať na

Z ministerky kultúry sa smeje internet. Robíte nám medzinárodnú hanbu, odkazujú kritici

BRATISLAVA / List, ktorým sa nová ministerka kultúry za SNS Martina Šimkovičová prihovorila svojmu českému kolegovi Martinovi Baxovi vyvolal údiv, pobúrenie aj smiech.

"Pani ministerka Šimkovičová napísala list. Dostatočne otvorený, aby mohol byť zverejnený na sociálnej sieti. V kontexte "čelnej predstaviteľky kultúry" na Slovensku sa vyznala z lásky k prvej Československej republike a ku kultúrnej hodnote tohto sviatku a seba ako "čelnej predstaviteľky kultúry" na Slovensku. Nuž a prišla reakcia," zareagoval politológ Jozef Lenč. 

Doplnil, že trocha kritiky ohľadom štylistiky a gramatiky predmetného listu, nehovoriac o tom, že celý list bol skôr trápnym pokusom o strápnenie ministerky kultúry než serióznym listom "čelnej predstaviteľky kultúry" na Slovensku "čelnému predstaviteľovi kultúry" v Českej republike.

"Bratia sa snáď neurazia. Ďalšie otvorené listy azda nebudú. Zomri by si vystačilo isto i s tým jedným listom, lenže ... terazky som ministerka (pomyslela si ministerka - čelná predstaviteľka slovenskej kultúry) a napísal vysvetlenie svojho listu. Nie nepodobnú prvému listu. Tentokrát venovanú "Váženým prísnym kritikom". "Zaplavená" prísnou kritikou za svoj list, podobne bájnemu fénixovi posilnená vstala a vyjadrila sa k tomu, na čo ju mnohí kritizovali. Gramatiku, štylistiku a celkovú úroveň onoho netradičného oslovenia "čelného predstaviteľa kultúry" v Českej republike v deň štátneho sviatku u nás a v Česku," pokračoval politológ.

Z ministerky kultúry za SNS Martiny Šimkovičovej sa už pár dní smeje internet. Nechýbajú ani satirické stránky ako Iniciatíva za vymenovanie Raťafáka Plachtu za ministra kultúry, či Slovenská národná sranda. Reakcie si môžete pozrieť v galérii.

Zmysel pre humor "čelnej predstaviteľky kultúry"

Zdôraznil, že kým ku gramaticko-štylistickým veciam sa vyjadrila "korektorka pani ministerky" a má isté rácio, zvyšok už zjavne korektúrou neprešiel. "Prípadne mal možno podčiarknuť zmysel pre humor "čelnej predstaviteľky kultúry" na Slovensku. Veď ako vieme, humor je súčasťou kultúry. A čo je kultúra, to je pani ministerka. Moji, naši, jej ľudia. A opak si myslia len tí, ktorí trpia "predsudkom", že si prostredníctvom nej a jej listu spravíme hanbu v Českej republike," dodal ďalej. 

Politológ reagoval, že v duchu tradície Milana Rastislava Štefánika, "ktorý túžil po vzniku "slovenského štátu" a sen mu asi splnili Tiso a company a odkazu "pána" Masaryka, rozhodla sa brániť tým, že našla podstatu kultúry v oslavách dňa vzniku Československa," uviedol politológ ďalej s tým, že podstatu, ktorú si dosiaľ nik neuvedomoval, keďže sviatok sme vnímali ako politický, reagujúc na politickú udalosť - akou bolo i dnešné 105. výročie podpísania Martinskej deklarácie a prihlásenia sa k Slovákov k Československu.

Kritika vlády sa neodpúšťa?

"Pani ministerka, ako "čelná predstaviteľka kultúry" však vo vzniku republiky vidí a mimoriadny kultúrny počin, veď s "ním ruka v ruke idú mohutné oslavy. Obyvatelia sa zo vzniku štátu tešia a oslavuj, umelci spievajú, tancujú". A to je predsa portfólio, pani ministerky. Ministerky, ktorá si je vedomá svojej úlohy. Status "čelnej predstaviteľky kultúry" na Slovensku ju stavia do pozície toho, kto si má brániť svoji ľudí. Veď predsa všetko, čo sa píše o nej (a proti nej) je "akoby sa písalo všetkým v oblasti kultúry, ktorú zastupuje," poznamenal s že zacitoval slová o tom, že "útok na pani ministerku je útokom na slovenskú kultúru".

"Je to v podstate, logikou Roberta Fica a spol., spochybňovanie kultúry (a jej ľudí), vlády, ktorej súčasťou je aj pani ministerka a v neposlednom rade výsledku volieb. Kritika "čelnej predstaviteľky kultúry" je v očiach alternatívnych médií a názorov v podstate iba ďalším pokusom "sorosovcov" zmariť úspešný výsledok "sorosovcami" zmanipulovaných volieb," uzavrel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie