Polojasno
25°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Odborníci a divadlá upozorňujú na nový fenomén: Vyťahujete v divadle mobil a nakrúcate? Porušujete zákon
Zdielať na

Odborníci a divadlá upozorňujú na nový fenomén: Vyťahujete v divadle mobil a nakrúcate? Porušujete zákon

BRATISLAVA / Točiť či netočiť? To je otázka. Kým v niektorých kamenných divadlách je nakrúcanie na mobil úplne vylúčené, v tých menších - autorských, je tento fenomén priam žiadaný. Problém nastáva, keď diváci ani netušia, že takýmto správaním porušujú zákon.

Po pandémii covid 19 sa v divadelných sálach ustálil nový kultúrny fenomén. Diváci si začali natáčať kusy predstavení dávať ich na sociálne siete. Neuvedomujú si však, že je to nielen porušenie zákona, ale aj prejav neúcty voči interpretom.

"Môže to tej inscenácii ublížiť a môže narušiť ako výtvarný koncept, môže zdeforomovať spevácky, alebo herecký výkon, keďže tá technika na tom mobile naozaj nie je tak dokonalá," povedal pre TV JOJ teatrológ Karol Mišovic, ktorý túto tému otvoril na sociálnych sieťach. 

V kamenných divadlách vás môžu za "pirátčenie! nechať vyviesť" v SND je prvým krokom upozornenie zo strany uvádzačov. "Jedine SND je v zmysle autorského zákona oprávnené vytvárať obrazové a audiovizuálne záznamy predstavení SND. Iná osoba môže takéto záznamy vyhotovovať a používať iba so súhlasom SND," potvrdila PR manažérka SND Jana Alexová. 

Fotia si aj nahých hercov na javisku

Odborník vyčíta aj to, ak ľudia zverejňujú na sociálnych sieťach mobilné zábery vytrhnuté z kontextu predstavenia a herci sú na nich nahí.

"Najväčší škandál bol v divadle Nový scéna na predstavení Donaha, kde sa na titulke bulvárneho denníka ocitla fotka nahých hercov a naposledy sa to stalo aj v divadle DPM," uviedol ďalej Karol Mišovic. 

"Na jednej strane sa mi veľmi páči, že divadlo je jedným z posledných miest, kde nie je bežné mať ten telefón v rukách Ale pokiaľ niekto vytvorí formát, tak je to v poiradku," povedal principál divadla DPM Šimon Ferstl.

Psychológ divákom odporúča, aby sa viac sústredili na prítomnosť a daný okamih. "Ak to robím iba kvôli tomu, aby som to niekde zadzieľal, tak v tom danom bode prichádzame o danú prítomnosť a žijeme iba v predstavách," vyvetlil psychológ Robert Krause. 

Niektoré priestory to využívajú ako koncept

K divadlám, ktoré s konceptom zapájania divákov aj na sociálnych sieťach pracujú cielene, patrí nezávislé divadlo NUDE. "V divadle NUDE takýto zákaz nemáme a potom sú špecifické formáty ako sú kabarety, alebo varieté, kde vystupujú rôzni performeri a tam práveže divákov vyzývame, by si ich natáčali, fotili a dávali to na Instagram, lebo následne z toho tí performeri majú aj reklamu a mužu si ich zabookovať ďalšie produkcie," uviedol jeden z tvorcov divadla NUDE Michal Belej. 

Súvisiace články