Polojasno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Mimoriadny ústavný výbor sa mal zaoberať ministrom vnútra, nakoniec však bol neuznášaniaschopný
Zdielať na

Mimoriadny ústavný výbor sa mal zaoberať ministrom vnútra, nakoniec však bol neuznášaniaschopný

BRATISLAVA / Mimoriadny výbor, ktorý sa mal venovať konaniu ministra vnútra Matúša Šutaj Eštoka po nástupe do funkcie sa začal o desiatej dopoludnia. Nakoľko bol výbor neuznášaniaschopný, minister neprišiel. Nedostavili sa ani poslanci koalície.

Stoličky pre hostí zostali voľné, a to pre neuznášaniaschopnosť Ústavnoprávneho výboru. Minister vnútra za Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok sa ho teda nezúčastnil. Na výbor sa dostavila predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzana Dlugošová, ale aj advokát tzv. Čurillovcov, Peter Kubina. 

Minister trvá na tom, že konanie proti nemu je účelové

Vysvetlenie situácie sľubuje v najbližších pár dňoch. Na úvod sa ospravedlnil, že má málo času, nakoľko ho čaká koaličné rokovanie. Mestský súd podľa Šutaj Eštoka nemá kompetencie na takéto rozhodnutie. "V momente, keď nám to príde, budeme všetkými právnymi cestami reagovať," poznamenal s tým, že sa odvolajú na krajský súd, ktorý v tejto veci rozhodne. 

Zároveň uviedol, že so Zuzanou Dlugošovou majú odlišný právny názor, ale už sa dohodli na stretnutí, kde toto prerokujú. Zároveň zdôraznil, že sudca Mestského súdu je "čírou náhodou spolužiakom Petra Kubinu". Spomenul aj to, že viceprezident policajného zboru, ktorý sa dnes vrátil na ministerstvo, čerpá  do konca roka  dovolenku. 

Advokát Peter Kubina sa k obvineniu vyjadril tak, že ak bol sudca Kubiš jeho spolužiakom, tak platí, že ho 18 rokov nevidel a ani s ním nehovoril. "Nespomínam si naňho a ani by som ho nevedel identifikovať na ulici," povedal na neformálnom výbore. 

Minister vnútra sa vyjadril, že rešpektuje, že výbor nebol uznášaniaschopný a rokovanie sa preto nekonalo. "Keďže som pozvánku dostal, prišiel som, bol som pripravený. Nemyslím si, že ústavnoprávny výbor má v tomto smere nejakú kompetenciu, ale rešpektujem, že parlament je nadradený vláde a rešpektujem to, že by tu mala byť nejaká politická kultúra," povedal novinárom. Fakt, že sa výbor nekonal pre neprítomnosť koaličných poslancov, považuje za štandardný proces. "Poslancom nemám čo vysvetľovať, konám vždy zákonne," dodal.

Len včera na ministra podala SaS trestné oznámenie, pretože poslanci sú presvedčení, že postupoval protizákonne. Zároveň chce Progresívne Slovensko zvolať mimoriadnu schôdzu na jeho odvolanie hneď, ako vláda Roberta Fica získa v parlamente dôveru. 

SaS hovorí o arogancii moci

Po rokovaní ústavnoprávneho výboru dal vyjadrenie aj jeho podpredseda Ondrej Dostál. Ten na záver neformálneho rokovania výboru poznamenal, že bude iniciovať aj ďalšie mimoriadne rokovanie. Koalícii vyčítal, že neprišla a tým pádom obštrukciou znemožnila výboru vôbec rokovať. "Nebolo to, že by sme 300-krát chceli otvoriť tú istú tému," reagoval. 

Aroganciu moci spomenula poslankyňa za SaS Mária Kolíková, ktorá zdôraznila, že vládnej moci nevedia už iba nepohodlní policajti, ale aj sudcovia. "Pokračuje v agresívnom preberaní moci," poznamenala na margo ministra vnútra. "Pripomína mi to Harabina," uviedla s tým, že určitá pokora a zdržanlivosť by boli na mieste. 

Súvisiace články

Najčítanejšie