Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Má to nahnuté? PS chce Šutaj Eštoka odvolať, SaS naňho podala trestné oznámenie
Zdielať na

Má to nahnuté? PS chce Šutaj Eštoka odvolať, SaS naňho podala trestné oznámenie

BRATISLAVA / Za stranu SaS vystúpili exministerka Mária Kolíková a Ondrej Dostál. Vinia ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka z porušenia zákona.

"Nie je to zastavenie vojny v polícii, ale jej otvorenie," povedala s tým, že Šutaj Eštok vykonáva akt pomsty. Prevelenie prezidenta policajného zboru do Popradu na posledné tri dni služby zase Ondrej Dostál označil za chrapúnske a spomenul aj výbor, na ktorom by mal minister vnútra vysvetľovať svoje konanie v čele rezortu. 

Dostál akcentoval, že budú využívať "aj právne prostriedky", ktoré majú k dispozícii. "My sme presvedčení, že došlo k porušeniu zákona a ide o trestný čin," dodala Kolíková a Dostál doplnil, že presvedčivá sa mu zdá aj argumentácia obhajcu tzv. čurillovcov Petra Kubinu.

Šéf vnútra avizuje aj ďalšie kroky

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) sa po včerajšom rokovaní vlády vyjadril, že postaví mimo služby všetkých obvinených policajtov, pretože mu to tak káže zákon. Vysvetlil, že ide o desiatky obvinených. "Nového šéfa inšpekcie som poprosil o zaslanie celého zoznamu," podotkol minister. Personálne rozkazy na postavenie mimo služby majú byť vydané ešte v priebehu tohto týždňa. 

So Šutaj Eštokom má problémy aj PS

Progresívne Slovensko sa začiatkom týždňa ostro ohradilo voči tomu, čo označilo za šikanovanie policajtov. To sa podľa hnutia deje pod ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) a novým riaditeľom inšpekcie Branislavom Zurianom.

Kritizovalo "šikanózne prepadnutie" zástupcu riaditeľa jedného z odborov inšpekcie, ale aj vymenovanie vyšetrovateľky bývalého tímu Oblúk Diany Santusovej za riaditeľku odboru. Predseda PS Michal Šimečka to uviedol na utorkovej tlačovej konferencii.

"To je demonštrácia moci a sily, ktorú si pamätáme z čias mečiarizmu, a o ktorej sme dúfali, že sa už viac nevráti," komentoval Šimečka zákrok s majákmi voči policajtovi na jeho ceste do práce s rodinou. K zákroku malo prísť pre neoprávnené použitie služobného vozidla, mal byť pri ňom prítomný policajtov podriadený a krajský prokurátor.

Aj šéf PS hovorí o vendete Smeru-SD a Hlasu-SD a preto trvá na zámere opozície iniciovať odvolávanie ministra vnútra hneď, ako mu bude vyslovená dôvera.

Podľa poslanca Jaroslava Spišiaka vyvrátil Zurian svoje slová, že bude zabezpečovať ochranu perzekvovaným či krivo obviňovaným policajtom. "Rozhodol sa, že bude podporovať stranu zla. A vyzerá to teraz tak, že ju nielen podporuje, ale zneužíva ju na vykonanie pomsty voči tým, ktorí voči nemu viedli vyšetrovania," skonštatoval. Dodal, že k používaniu služobných vozidiel mohol podľa neho Zurian navrhnúť nové nariadenie a až po vyškolení policajtov vyvodzovať dôsledky pre jeho porušovanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie