Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Štefančík o vláde: Ak bude hádzať koalícia opozícii polená pod nohy, tak nie sme demokratický štát
Zdielať na

Štefančík o vláde: Ak bude hádzať koalícia opozícii polená pod nohy, tak nie sme demokratický štát

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Poslanci vládnej koalície zablokovali rokovanie mimoriadneho ústavnoprávneho výboru svojou neprítomnosťou. Výbor bol neuznášaniaschopný a o téme, ktorú mala záujem riešiť opozícia sa oficiálne nerekovalo. Neprišiel ani minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, ktorý poskytol vyjadrenie len novinárom. Podpredseda parlamentu Andrej Danko zase vo štvrtkovej relácii Na hrane niekoľkokrát znevažoval predsedu PS Michala Šimečku tým, že mu dával najavo, že opozícia je preňho takpovediac "luft".

Nová politická kultúra?

Poslanci vládnej koalície zablokovali rokovanie mimoriadneho ústavnoprávneho výboru svojou neprítomnosťou. Výbor bol neuznášaniaschopný a o téme, ktorú mala záujem riešiť opozícia sa oficiálne nerekovalo. Neprišiel ani minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, ktorý poskytol vyjadrenie len novinárom. Podpredseda parlamentu Andrej Danko zase vo štvrtkovej relácii Na hrane niekoľkokrát znevažoval predsedu PS Michala Šimečku tým, že mu dával najavo, že opozícia je preňho takpovediac "luft".

Ak bude hádzať koalícia opozícii polená pod nohy, tak nie sme demokratický štát

"Ak títo sľubovali lepšiu politickú kultúru, ak chceli byť bližšie k ľuďom, tak by sa mali správať inak, ale oni sa správajú rovnako," poznamenal politológ pre Noviny PLUS TV JOJ.

"Keď robia obštrukcie voči opozícii, tak sa pýtam, načo tá opozícia je, pretože opozícia je v každom demokratickom štáte veľmi dôležitým aktérom. Pokiaľ vládna koalícia hádže opozícii polená pod nohy a bráni jej vo vykonávaní činnosti, tak si nemôžeme hovoriť, že sme demokratický štát," pokračoval odborník a dodal, že podľa neho to takto bude fungovať vo väčšine prípadov.

Danko by mal pamätať, že do parlamentu prešiel len tak tak

"Možnože niekedy nechajú opozíciu rozprávať, ale myslím si, že to takto bude fungovať, ak sa pozrieme na kroky, ktoré táto vláda robí, tak by som sa nečudoval, keby im úplne zabránila vykonávaniu ich povinností, pretože kontrolovať vládnu moc je povinnosťou opozície," uzavrel Štefančík. 

Na margo znevažovania opozície zo strany Andreja Danka politológ poznamenal, že "Andrej Danko by si mal uvedomiť, že nie je neobmedzený vládca, ale je to človek, ktorý len tak tak preliezeol do parlamentu a aj to s pomocou Huliaka a Tarabu". Odborník poznamenal, že Andrej Danko by mohol mať určitú dávku sebareflexie. "Mal by si uvedomiť, že tak, akos a do toho parlamentu dostal, tak sa z neho môže veľmi rýchlo dostať preč," pokračoval Štefančík s tým, že je to ako keď "zabudol vôľ, že teľaťom bol". Danko by si podľa politológa mal uvedomiť, že ako podpredseda parlamentu zastupuje všetkých voličov, ale nie len tých, ktorí volili jeho. 

Pre TASR tvrdí, že schôdze opozície sú detinské

Mimoriadne schôdze Národnej rady SR chce opozícia podľa podpredsedu parlamentu a lídra SNS Andreja Danka pre kritiku za pasivitu. Ako poukázal v TASR TV, médiá ju kritizovali pre pasivitu, tak KDH navrhlo mimoriadnu schôdzu s cieľom odvolať podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu (Smer-SD) a Progresívne Slovensko avizovalo ďalšiu schôdzu s cieľom vyjadriť nedôveru ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas-SD). Danko je presvedčený, že Progresívne Slovensko si v prvej chvíli neuvedomilo, že chce vyslovovať nedôveru ministrovi, ktorý ju zatiaľ vôbec nemá. "Ani nevedeli, že nemôžu odvolávať ministra, keď ešte vláda nemá dôveru, respektíve schválené programové vyhlásenie," tvrdí.

Považuje to za úsmevné a detinské, rovnako ako iniciatívu KDH. "To je presne ich myslenie. Namiesto toho, aby sa trochu konsolidovali, pozerali, čo ideme robiť a konštruktívne kritizovali, robia už na začiatku takéto detinské schôdze," vyhlásil predseda SNS. Výzdoba pracovne podpredsedu Národnej rady SR podľa neho nie je definovaná žiadnym zákonom a je na Blahovi, ako si ju zariadi. Na margo zmien v rezorte vnútra poznamenal, že rýchlosť zmien ho prekvapila, pre postup ministra však má pochopenie. "Rubikon prekročila minulá vláda, robila veci, ktoré by sa v normálnom štáte nemali diať," doplnil.

Koalíciu so Smerom-SD a Hlasom-SD chcel Danko podľa vlastných slov pôvodne iniciovať už pred parlamentnými voľbami a po nich podľa neho urobila SNS všetko preto, aby takáto vládna zostava vznikla. Heterogénnosť svojho poslaneckého klubu, kde majú účasť reprezentanti rôznych národne orientovaných síl, ktorým SNS poskytla priestor na kandidátnej listine, Danko za slabinu koalície nepokladá. "Tomáša Tarabu poznám pätnásť rokov, dlho poznám aj Martinu Šimkovičovú. Moja vďaka patrí aj pánovi Radačovskému a pánovi Huliakovi," povedal s tým, že na kandidátnu listinu brali len ľudí s podobnými hodnotami.

Ministerský klub SNS chce Danko doplniť o ministra bez kresla, ktorý by v budúcnosti riadil nový rezort cestovného ruchu a športu. "Už som verejne predstavil aj nomináciu na ministra cestovného ruchu a športu, pána Dušana Keketiho," pripomenul. Poukázal na to, že zatiaľ čo v susednom Maďarsku produkuje cestovný ruch viac ako desatinu HDP, u nás stagnuje. Práve nový rezort môže podľa neho koordinovať pomoc a podporu sektorom športu a cestovného ruchu, vrátane prístupu k európskym fondom.

Súvisiace články

Najčítanejšie