Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Vláda schválila svoje PVV: Zmeny čakajú kultúrne fondy. Zruší sa aj post vytvorený pre Záborskú
Zdielať na

Vláda schválila svoje PVV: Zmeny čakajú kultúrne fondy. Zruší sa aj post vytvorený pre Záborskú

BRATISLAVA / Vláda v pondelok schválila svoj program. Programové vyhlásenie vlády (PVV) následne predloží na rokovanie Národnej rady SR a požiada parlament o dôveru.

Čo sľubuje PVV?

Vláda Slovenskej republiky zdôrazňuje, že pri príležitosti predloženia svojho programového vyhlásenia do Národnej rady Slovenskej republiky prehlasuje, že základným prameňom, z ktorého vychádza jej program a o ktorý bude opierať svoje rozhodnutia a postoje, je Ústava Slovenskej republiky. 

Vláda v materiáli uvádza, že Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky má ambíciu reagovať na okolnosti a udalosti, ktoré výrazne ovplyvňujú politickú, ekonomickú, finančnú, sociálnu a právnu situáciu a postavenie Slovenskej republiky vo svete:

  • Slovenská republika sa od roku 2020 prepadla medzi najchudobnejšie krajiny v Európskej únii. Životná úroveň obyvateľov sa zhoršuje nielen v porovnaní s európskym priemerom, ale aj v porovnaní so susednými štátmi.
  • Verejné financie Slovenskej republiky sú v porovnaní so začiatkom roku 2020 rozvrátené, štát čelí vysokému deficitu a rekordne rastúcemu dlhu. Ohrozené je aj čerpanie životne dôležitých finančných zdrojov z fondov Európskej únie a Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky.
  • Nová vláda Slovenskej republiky uprednostňuje silný sociálny a právny štát založený na princípoch trhového, dobre fungujúceho a v potrebnej miere regulovaného trhového hospodárstva pred nepremyslenou radikálnou konsolidáciou verejných financií, ktorá by priniesla ďalšie zhoršenie nepriaznivého stavu Slovenskej republiky.
  • Ignorovanie inflačných tlakov zo strany predchádzajúcich vlád pôsobiacich v rokoch 2020 až 2023 spôsobilo, že rast cien na Slovensku je najvyšší v eurozóne, v prípade potravín dokonca dramaticky vyšší. Novú vládu Slovenskej republiky čaká aj súboj o bezpečné dodávky energií za dostupné ceny.
  • Sociálny dialóg prakticky neexistuje, keďže predchádzajúca vládna zostava ignorovala legitímne požiadavky sociálnych partnerov a nepremyslenými rozhodnutiami výrazne poškodila vzťahy medzi štátom a samosprávami. Vláda Slovenskej republiky obnoví partnerský dialóg na všetkých úrovniach a k oprávneným požiadavkám partnerov bude pristupovať s rešpektom.
  • Napriek náročným ekonomickým podmienkam a zlému stavu verejných financií vláda Slovenskej republiky podnikne potrebné kroky, aby sa zo Slovenska stal moderný a efektívny štát, ktorý bude klásť dôraz na sociálne istoty, dobré konkurenčné podnikateľské prostredie, zvyšovanie kvality vzdelávania a zdravotnej starostlivosti a posilňovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a právny štát. Dôležité vnútroštátne sociálno-ekonomické ciele však neumožnia novej vláde Slovenskej republiky ďalej zvyšovať výdavky na obranu. 
  • Vláda Slovenskej republiky zastaví zneužívanie bezpečnostných zložiek na politické ciele. Upokojí polarizovanú spoločnosť, v ktorej sú v dôsledku pôsobenia predchádzajúcej vládnej zostavy prejavy nenávisti, agresivity a neznášanlivosti častejšie ako v iných obdobiach modernej slovenskej histórie. Nová vláda Slovenskej republiky bude venovať pozornosť národnému sebavedomiu, posilňovaniu suverenity, štátnosti a zdravého vlastenectva, úctu k štátnym symbolom, národným a kultúrnym tradíciám. 
  • Predchádzajúcimi troma vládami ignorovaná nelegálna migrácia vedie novú vládu Slovenskej republiky k razantnej reakcii s cieľom chrániť občanov Slovenskej republiky pred negatívnymi dopadmi nelegálnej migrácie na vnútornú bezpečnosť.
  • Mimoriadne dôležité členstvo Slovenskej republiky v Európskej únii je po vstupe do Schengenu a eurozóny vystavované ďalším výzvam. Návrhy nahradiť jednomyseľnosť pri prijímaní zásadných rozhodnutí väčšinovým hlasovaním, alebo pokusy zaviesť povinné migračné kvóty, nezodpovedajú predstavám novej vlády Slovenskej republiky o suverénnom členstve v Európskej únii a potrebe chrániť národné záujmy. 
  • Vláda Slovenskej republiky bude pokračovať v podpore takých riešení konfliktu na Ukrajine, ktoré budú založené na princípoch medzinárodného práva, vrátane nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a jej prirodzeného práva na sebaobranu.
  • Aktuálna situácia na Ukrajine ukazuje, že vojenské riešenie konfliktu je v nedohľadne a vedie k obrovským ľudským tragédiám. Vláda podporí iniciatívy medzinárodného spoločenstva vedúce k prímeriu a mierovým iniciatívam, predovšetkým na pôde Európskej únie. Akékoľvek riešenie konfliktu na Ukrajine musí zároveň prispieť k posilneniu celoeurópskej stability a bezpečnosti.
  • Nová vláda Slovenskej republiky sa k týmto výzvam stavia s rešpektom. Bude mať vysokú pracovnú disciplínu a využije všetky skúsenosti, ale aj ponaučenia z minulosti, aby Slovenky, Slováci, príslušníci národnostných menšín a ostatní občania Slovenskej republiky mohli po skončení jej mandátu konštatovať, že na Slovensku sa žije lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie. 

Zmeny sa dotknú aj kultúry

Okrem rozdelenia RTVS čaká zmena aj kultúrnych fondov a to vrátane Audiovizuálneho fondu a Fondu na podporu umenia. Tomáš Taraba pred rokovaním vlády povedal, že ich nezávislosť sa dá jasne spochybniť pohľadom na projekty, ktoré podporujú.

"Je tam rozdelenie RTVS," poznamenal Taraba a dodal, že "je úplne prirodzené, aby malo ministerstvo dosah na tie fondy a nie len tam nalievalo peniaze". Najdôležitejším bodom pondelňajšieho rokovania vlády bude schválenie programového vyhlásenia. Kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) plánuje po schválení vo vláde predložiť programové vyhlásenie okamžite do národnej rady, ktorá by tak o ňom mohla začať rokovanie už v utorok (14. 11.).

Zmeny v pláne obnovy

Ďalším plánovaným bodom rokovania je schválenie dodatku dohode o financovaní plánu obnovy medzi Slovenskom a Európskou komisiou. Ten zahŕňa kapitolu REPowerEU. Slovensko požiadalo na vykonávanie svojej kapitoly REPowerEU o presun 36,3 milióna eur z predbežne pridelených prostriedkov z pobrexitovej adaptačnej rezervy a 366,4 milióna eur z príjmov zo systému obchodovania s emisiami.

Nevyčerpané výdavky na výpočtovú techniku

Vláda sa bude zaoberať aj zmenou účelu použitia nevyčerpaných kapitálových výdavkov z predchádzajúcich rozpočtových rokov v kapitole Ministerstva financií SR v celkovej výške 7,6 milióna eur. Tie by mali byť použité najmä na nákup výpočtovej techniky, sieťovej infraštruktúry, sieťových zariadení, serverov, softvéru a Microsoft server licencie pre Finančné riaditeľstvo SR.

600-tisíc aj na nákup CT

Zmenu použitia nevyčerpaných kapitálových výdavkov by vláda mohla schváliť aj pre Ministerstvo zdravotníctva SR. Vyše 600 000 eur, ktoré ostali ako ušetrené prostriedky po tendri na nákup CT prístroja pre Národný ústav detských chorôb v Bratislave, majú po odsúhlasení vládou použiť na modernizáciu Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici.

Ďalšie body sa týkajú aj rezortu práce

Ďalšími bodmi programu budú materiály Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR ako návrh Národnej stratégia na ochranu detí pred násilím Detstvo bez násilia pre všetky deti (2023 - 2029) ale aj Správa o plnení opatrení vyplývajúcich z Národného programu rozvoja životných podmienok osôb so zdravotným postihnutím za rok 2022 a návrh na jeho aktualizáciu.

Vláda bude rušiť post splnomocnenca pre náboženskú slobodu

"Vláda nepovažuje naďalej za opodstatnené a efektívne zachovanie agendy a pôsobnosti splnomocnenca vyplývajúcej zo štatútu v rámci štruktúr Úradu vlády Slovenskej republiky. Predložený návrh na zrušenie štatútu má pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy," uvádza sa v priloženom materiáli.

Súvisiace články

Najčítanejšie