Jasno
12°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Analýzy Na hrane s Kurillovskou a Bihariovou: Vláda chce zlepšovať postavenie policajtov, dezinformácie idú do úzadia
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Kurillovskou a Bihariovou: Vláda chce zlepšovať postavenie policajtov, dezinformácie idú do úzadia

BRATISLAVA / Odvolávanie ministra vnútra sa dnes opäť nekonalo, rozprava sa natiahla o ďalší deň. Už v stredu popoludní sa však v rezorte budú „diať veci“, pred výbor sa postaví policajný prezident a po vypočutí sa z neho môže stať riadny šéf polície. Bude bližšie k občanom? Bude viac pomáhať a viac chrániť? O polícii, ale aj o šikane v školách, nenávisti a agresivite v spoločnosti si povieme s Luciou Kurilovskou a Irenou Bihariovou.

Čo opozíciu naučilo odvolávanie v parlamente?

"Navnímala som procesy," povedala Irena Bihariová (PS), ktorá uznala, že sa naučila pri skladaní argumentov v prípade návrhu na odvolanie. Samotné plénum a rozpravu však za poučné nepovažuje. "Môj právny úsudok je taký," povedala na margo odchodu minsitra vnútra, ktorý by mal podľa nej nazvať. 

"Pán minister koná v súlade so zákonom," reagovala Lucia Kurillovská s tým, že ona by postupovala rovnako, ako minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Doplnila, že tak musel konať, pretože tak mu to ukladá zákon a malo sa rovnakým spôsobom konať už dávno. Zároveň však nechcela kritizovať predchádzajúce vedenia rezortu. 

"To, čo povedala pni profesorka sedí, ale ten paragraf má aj pokračovania a to sa zamlčiava," dodala Bihariová odvolávajúc sa na hrozbu, ktorá súvisí s obvinením. Tá podľa nej nebola preukázaná. Kurillovská sa bránila, že hrozbou je už samotné obvinenie. 

Čo očakávajú od policajného šéfa Soláka?

Podľa Kurillovskej by mal policajný prezidentniekto, kto si prešiel aj bežnou policajnou prácou a zároveń mať za sebou policajnú kariéru. "Ja som to hovorila aj u pána prezidenta Lučanského, že je to taký ten starý policajt," hovorila Kurillovská.

Treba zlepšiť výstoj aj výzbroj policajtov prvého kontaktu a doplniť aj kamery, ktoré slúžia nielen na ochrnau občanov, ale aj samotného policajta. "Malo by sa zlepšiť aj postavenie policajtov, ktorí nie sú na elitných útvaroch, ale tých, ktorí vykonávajú bežnú policajnú prácu," poznamenala ďalej s tým, že by sa mala zvyšovať aj dôvera v políciu. 

Irena Bihariová si zapsomínala na policajnú brutalitu z doby, keď ešte pôsobila v občianskom združení ľudia proti rasizmu. "Nemáme vytvorený systém, ktorý stráži strážcov," povedala s tým, že policajná inšpekcia nestačí a ona si nevšimla, že by sa tak zásadne zasadzovala mimo vojny v polícii. Zároveň sa však zastala aj samotných policajtov, ktorí podľa nej obetujú veľa za to málo, čo dostanú. Okrem kontroly je podľa Bihariovej kľúčové, ale aj tréning mäkkých zručností a vytrhávanie policajtov z "bežnej rutiny"

Čo bude ďalej s rómskymi hliadkami?

"My sme aj v rámci predvolebnej kampane identifikovali viacero takýchto problémov," povedal na amrgo oblastí, kde sa obávajú ísť autobusy, ale aj sanitky. "Nie je to však len o farbe pleti, ale o rôznych neprispôsobivých občanoch," reagovala Kurillovská, ktorá však považuje rómske hliadky za kľúčové. 

Reštrikcia podľa Bihariovej nepomáha a hovoriť o mopskároch je niečo, čo je mimo realitu 21. storočia a nič sa nezlepší, keď budú ďalej ľudia žiť v toxickom prostredí. "Patologické prostredie kreuje patologické vzorce správania," reagovala PS-kárka a poznamenala, že nemá problém podať pomocnú ruku a niektoré riešenia už ministrovi vnútra aj navrhla. Použila príklady zo zahraničia a to aj zo Spojených štátov. 

Ako zastaviť šikanu a nenávisť?

Slovenskom otriasol prípad šikany, ale aj nenávisti. Študent Roman z Parchovian skočil zo strechy školy, zatiaľ čo jeho spolužiačka zakričala nech tak urobí. Išlo o pripad dlhodobej šikany.

"Pokračujeme v tom, ako sa nastavil systém v zmysle všetkých preventívnych opatrení," poznamenala, že nejde len o metodiku pre žiakov, ale aj pre učiteľov. "Niektorí to nevedia nia pomenovať, že to, čo sa im deje sú určité prvky šikany," poznamenala s tým, že ani učitelia nemajú dostatok informácii, aby vedeli, ako majú postupovať.

Štátna tajomníčka potvrdila, že už mala porady o tom, ako sa zapojiť do projektov. "Veľmi dôležitá je samotná prevencia, ktorej sa budeme venovať," poznamenala s dôrazom na to, že na štvrťročnej báze majú naplánované štvrťročné porady. 

Podľa Ireny Biahriovej je kľúčové, aby hlavne minister vnútra prestal šíriť dezinformácie a lži. To podľa nej platí aj pre všetkých politikov a poslancov. Pripomenula aj správanie Andreja Danka v relácii Na hrane, ktoré označila za chrapúnske. 

Kurillovská zdôraznila, že v tomto prípade závisí všetko od trestného konania. "Ťažko je v týchto súvislostiach povedať," poznamenala, že kľúčový je monitoring na školách.

Boj s dezinfomáciami začína podľa Bihariovej v aktuálnej vláde stavia na perifériu záujmu. "Ja budem naozaj akokoľvek ochotná a nápomocná," poznamenala Bihariová s tým, že na Úrade vlády sa rozpustili dlhoročný odborníci, ktorí sa venovali tejto téme. "Každý rezort by mohol úriśť s portfóliom nástrojov, lebo toto je štrukturálny problém," pokračovala. 

Ako to bude so znižovaním trestov za ekonomickú trestnú činnosť?

"Dôležité je, akým spôsobom bude novela trestného zákona prijatá," odpovedala Kurillovská s tým, že obnov konania sa netreba obávať. Uviedla, že dôležité budú ustanovenia. upozornila, že Slovensko má veľmi nepomerné trestné sadzby. Dala do protikladu tresty za vraždu pod vplyvom alkoholu, alebo inej omamnej látky, kde môže páchateľ odísť s trestom šesť rokov, pritom za ekonomickú trestnú činnosť dostane podstatne viac. 

Bihariovej sa nepozdáva, že vláda sa venuje iba ekonomickej trestnej činnosti a nie napríklad konopným väzňom. "Aj na toto si budeme dávať pozor, čo prejde do tých prechodných ustanovení," povedala podpredsedníčka PS. 

Súvisiace články