Polojasno
17°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Konsolidačné opatrenia z dielne Smeru zlikvidujú ekonomiku, apeluje opozícia
Zdielať na

Konsolidačné opatrenia z dielne Smeru zlikvidujú ekonomiku, apeluje opozícia

BRATISLAVA / SaS je zásadne proti opatreniam, ktoré vládna koalícia považuje za konsolidačné. Ide podľa nich nielen o devastáciu ekonomiky, ale aj "bohapusté okrádanie občanov". V tejto téme sa opozícia zhoduje takmer na 100 %.

SaS tvrdí, že konsolidačné opatrenia z dielne vládnej koalície budú najvyšším zvýšením daní v histórii Slovenska. Podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) týmto Smer a jeho koaličné strany zlikvidujú ekonomiku.

V stanovisku strana uviedla, že potom sa nemôžeme čudovať, že sa spomedzi krajín Európy nachádzame v prípade ekonomiky na predposlednom mieste. „Celé konsolidačné úsilie Smeru spočíva v tom, že len zvyšujú príjmy a nikde nešetria. Aby mohli plniť svoje sľuby, pýtajú ešte viac peňazí od tých, ktorí tvoria hodnoty. Zlikvidujú oslíka, ktorý nám dáva zlaté dukáty. Nebudeme mať vôbec nič. Ani funkčné školstvo, ani funkčné zdravotníctvo. Nič,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Viskupič upozorňuje na ekonomické dôsledky

Podľa tímlídra SaS pre verejné financie Mariána Viskupiča sa vláda rozhodla vyššie zdaniť všetko, čo sa hýbe, a teda sektory, firmy, malých živnostníkov či fyzické osoby. Tento najväčší balík zvýšenia daní podľa jeho slov prináša tri konzekvencie – každú daň zaplatí konečný spotrebiteľ, čiže občan, a teda aj volič Smeru či Hlasu.

Akcentoval aj to, že zároveň sa spomalí ekonomická aktivita, zabrzdí sa hospodársky rast a zníži sa konkurencieschopnosť ekonomiky a mladí ľudia budú ešte viac uvažovať o odchode do zahraničia. „Znamená to tiež viac daňových podvodov, daňovej optimalizácie, šedej ekonomiky a nákladov na kontrolu stále zložitejšieho systému,“ povedal Viskupič.

Vláda chce daň z dividend zvýšiť zo siedmich na desať percent, správne riešenie by pritom malo byť úplne ju zrušiť, pretože to ublíži ekonomike. Chystá sa tiež ďalšie dodatočné daňové zaťaženie pre malé firmy, živnostníkov či SZČO, čím sa zníži konkurencieschopnosť, zničí sa ekonomika a ľudia budú rušiť svoje podnikanie.

"Ruší sa daň z kryptomien a investícií, ktorá ešte ani nezačala platiť, ale keby ju nechali, prinieslo by to štátu peniaze. Zároveň sa zvýšia takmer všetky súdne poplatky, ako aj tzv. sociálne dane. Vláda sa rozhodla okradnúť ľudí o peniaze z druhého piliera, príspevok sa zníži z 5,5 na 4 percentá. Okradne ich tak o ich úspory, aby splnila svoje populistické sľuby. Takto nevyzerá medzigeneračná solidarita. V prípade RTVS zníži kabinet sumu 0,17 percenta HDP na jej fungovanie na 0,12 percenta HDP, čo jej stačiť nebude, bude musieť byť poslušná a pýtať si financie od vládnej moci," dodal Marián Viskupič s tým, že je to extrémne zlá správa, ktorá masívne poškodí Slovensko a našu ekonomiku.

Bittó Cigániková hovorí o okrádaní ľudí

Podľa tímlíderky SaS Janky Bittó Cigánikovej ide o hlúpu okrádačku ľudí, ktorí nedostanú nič naviac.

"Ak ste pracujúci občan, odvádzate za seba ako zdravotný odvod približne 180 eur. Na druhej strane existuje veľká skupina ľudí, ktorá nie je ekonomicky aktívna, sú to napríklad dôchodcovia či mamičky na materskej. Štát za nich platí 35 eur, po našej snahe to má byť od 1. januára budúceho roka 55 eur. Ide o skupinu, ktorá reálne spotrebúva zdravotnú starostlivosť. A takto vláde zostanú peniaze na sprosté rozhadzovanie a robenie si vlastnej politickej kampane na úkor ľudí," povedala Jana Bittó Cigániková. Zároveň sa však pýta, aká je protihodnota za vyššie zdravotné odvody.

"Čo za to? Budú nižšie čakacie doby? Dostanete sa rýchlejšie na vyšetrenie? Bude objednávanie na termín konečne fungovať ako v 21. storočí? Zdravotníctvo je sektor, ktorý potrebuje peniaze, ale nerobí sa to takto. Toto je bohapusté okrádanie pracujúcich ľudí," dodala Janka Bittó Cigániková.

Opatrenia kritizujú aj Matovičovci

Opatrenia, ktorými chce vláda konsolidovať verejné financie odsudzuje aj hnutie Igora Matoviča. Exminister financií a expremiér Igor Matovič sa vyjadril, že vláda robí presný opak toho, čo sľubovala pred voľbami. Igor Matovič zdôraznil, že vláda chce zobrať zamestnancom, ale aj živnostníkom "skoro 400 miliónov eur". "Každým rokom bude tá suma narastať," vyjadril sa Matovič. Vláde vyčíta aj zdvíhanie daní z tabaku a alkoholu, ale aj oklieštenie príspevku pre RTVS. 

Kritika aj od KDH

KDH je presvedčené, že kým novými daňami chce kabinet Roberta Fica budúci rok získať takmer 2 miliardy eur, na vlastné balíčky hodlá minúť takmer 1 miliardu eur. "Úmysel konsolidovať v roku 2024 verejné financie o 0,5 percenta HDP razom stráca akúkoľvek dôveryhodnosť! Matematika je jasná – ak prejdú tieto návrhy, konsolidačný výsledok bude veľká nula. Preto nie div, ako minister financií Ladislav Kamenický vykresľuje budúcnosť. Potvrdzuje, že zadlženie Slovenska bude ďalej rásť a zastaví sa až v bližšie nešpecifikovanej budúcnosti. Obávame sa, že táto budúcnosť začne plynúť až po skončení funkčného obdobia súčasnej vlády. S výsledkom po nás potopa, so všetkými dôsledkami vrátane zvýšenia rizika nastúpenia na grécku cestu bankrotu," uviedol za KDH Jozef Hajko. 

Hajko uviedol, že na jednej strane počúvame od členov vlády o avizovanom žmýkaní peňazí z ekonomiky a od občanov vyššími daňami a odvodmi, na druhej strane evidujeme budúce plytvanie na neadresnú pomoc pre majiteľov hypotekárnych úverov či určité skupiny obyvateľov. "Za zlú správu pre ekonomiku považujeme aj avizované dvíhanie daní z príjmu, opätovné uplatnenie predpísanej dane z príjmu aj pre stratové firmy, väčšie daňové zaťaženie dividend či uvalenie bankového odvodu priamo na zisk bánk," poznamenal expert KDh. 

"Ak vláda zotrvá pri svojich zámeroch a budúci rok ponechá neadresne zastropované ceny zemného plynu pre domácnosti na súčasnej úrovni, bude na to potrebovať zhruba ďalšiu 1 miliardu eur. Firmy a živnostníkov nepoteší zvyšovanie odvodov, hoci zaťaženie je už dnes nadpriemerne vysoké. Týmto spôsobom vláda podviaže ekonomickú aktivitu a tým si zahatí zvýšenie príjmov do štátnej pokladnice zdravým spôsobom. KDH si počká ešte na návrh rozpočtu verejnej správy na budúci rok, no už dnes je zrejmé, že vláda bude šiť horúcou ihlou ďalej. V takomto prípade by pre Slovensko bolo lepšie vstúpiť po 1. januári do rozpočtového provizória," uviedol Hajko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie