Oblačno
20°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Dankovmu snu o ministerstve športu už takmer nič nestojí v ceste. KDH hovorí o vládnom podvode
Zdielať na

Dankovmu snu o ministerstve športu už takmer nič nestojí v ceste. KDH hovorí o vládnom podvode

BRATISLAVA / Predsedovi SNS Andrejovi Dankovi už nič nestojí v ceste. Schválenie jeho ministerstva je na spadnutie. Proti je opozícia, KDH hovorí o vládnom podvode.

Poslanci rokujú o zriadení Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Poslanci odsúhlasili zrýchlený režim dnes. Nový rezort by mal vzniknúť od 1. januára 2024. Jeho vznik upravuje novela zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy.

Cieľom zriadenia rezortu má byť posilnenie a zefektívnenie využívania verejných zdrojov a potenciálu v cestovnom ruchu a tiež podpora rozpoznateľnosti značky Slovensko ako bezpečnej turistickej destinácie. Ministerstvo má získať kompetencie v oblasti cestovného ruchu od Ministerstva dopravy SR a kompetencie v oblasti športu od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré sa má zároveň premenovať na Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. 

KDH je proti a hovorí o vládnom podvode

KDH vyčíta vládnemu zákonu, že pod rúškom vzniku nového ministerstva oberá o kompetencie nezávislé úrady. Ich fungovanie je pritom podľa KDH kľúčové len vtedy, ak je nezávislé. "Znamená to, že keď predseda úradu nebude robiť to, čo chce vláda, tak ho odvolajú," povedal Stachura v súvislosti s fungovaním Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. 

"To, čo máme teraz na stole, športu škodí," uviedla predsedníčka klubu KDH Martina Holečková, ktorá návrhu vyčíta niekoľko prílepkov. Vyzvala vládu, aby zákon stiahla, ak však zákon prejde NR SR dúfajú, že prezidentka zákon nepodpíše. Ak by jej veto prelomili, obráti sa KDH na Ústavný súd SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie