Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Príde o 12 platov? Progresívne Slovensko chce potrestať ministerku Šimkovičovú (SNS)
Zdielať na

Príde o 12 platov? Progresívne Slovensko chce potrestať ministerku Šimkovičovú (SNS)

BRATISLAVA / Ministerka kultúry a moderátorka konšpiračného média? Za konflikt záujmov ju navrhujeme potrestať, uviedlo Progresívne Slovensko.

"Martina Šimkovičová nás od svojho nástupu do funkcie ministerky kultúry neustále presviedča o tom, že do nej nikdy nemala byť nominovaná. Jej rozsiahly track record v dezinformačných médiách, xenofóbia a nenávistné prejavy, ktoré šírila v digitálnom prostredí, jej listy zahraničným kolegom, jej vyjadrenia k slovenskej kultúre, či ku konkrétnym umelcom – to všetko ju na post ministerky diskvalifikuje aj jednotlivo," začala na tlačovej konferencii Zora Jaurová.

"Ku všetkým týmto odborným a profesionálnym prešľapom však pani ministerka aj očividne porušuje zákon. Tým, že aj po vymenovaní do funkcie členky vlády naďalej pôsobí v TV Slovan porušuje podľa nášho názoru ústavný Zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov a to konkrétne v dvoch paragrafoch," uvádzajú progresívci. 

"Už aj počas výkonu funkcie ministerky Martina Šimkovičová naďalej vystupuje v reklamných videách na TV Slovan, informuje o jej činnosti, nabáda k stiahnutiu aplikácií na sledovanie vysielania, pričom tieto videá využíva televízia aj na získavanie finančnej podpory od divákov," poznamenala Jaurová ďalej. 

Zástupkyne PS dodali, že takéto konanie je v rozpore s čl. 4 ods. 2 písm. f) Zák. č. 357/2004 Z.z., ktorý zakazuje verejným funkcionárom účinkovanie v reklame. "Zároveň naďalej vykonáva prácu na pozícii moderátorky televízie Slovan. Napriek tomu, že je v titulkoch videí uvedená ako hosťka, z jej prezentácie a z celkovej dramaturgie vysielanej relácie je jasné že v skutočnosti je jednou z vysielajúcich osôb," poznamenali ďalej. 

PS zdôraznilo, že reláciu nemoderuje žiaden moderátor, reláciu vysiela ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová a poslanec NRSR Peter Kotlár a jej jediným obsahom je nekritická prezentácia týchto osôb, za ktorú navyše získava TV Slovan peňažné prostriedky.

"Toto je podľa nášho názoru v rozpore s čl. 5 ods. 1 Zák. č. 357/2004 Z. z., ktorý definuje funkcie nezlučiteľné s funkciou verejného funkcionára, osobitne člena vlády (aj podľa Ústavy SR). Preto sme podali podanie na Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a navrhujeme jej podľa uvedeného zákona trest vo výške 12-násobku mesačného platu. Výbor bude o tomto bode rokovať budúci týždeň," uzavreli. 

Súvisiace články