Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Opozícia je zo správania koalície zhrozená: Vláda sa nás snaží umlčať
Zdielať na

Opozícia je zo správania koalície zhrozená: Vláda sa nás snaží umlčať

BRATISLAVA / Opozičné strany sa opäť ozvali. Vládnej garnitúre vyčítajú, že im znemožńuje vystupovať v rozprave a obmedzuje ich práva, ktoré im vyplývajú z mandátov. Sťažovali sa už aj na výbore.

Vláda nám znemožňuje vykonávať svoje práva s povinnosti

Vláda podľa Progresívneho Slovenska znemožňuje opozičným poslancom a poslankyniam vykonávať svoje práva a povinnosti. Dnes nám bolo znemožnené sa zapojiť do diskusie ústavnoprávneho výboru a klásť otázky ministrovi spravodlivosti, vyhlásila poslankyňa NR SR Lucia Plaváková.

"Opakovane vidíme, že vláda znefunkčňuje riadny chod výborov. Ústavnoprávny výbor nebol vďaka koaličným poslancom viackrát uznášaniaschopný. Keď potrebujú, aby sme nemohli klásť otázky, buď výbor neotvoria, alebo odmietajú schváliť program. Prípadne tak ako dnes nenechajú žiadny čas na rozpravu, neumožnia opozícii klásť otázky o tak závažných veciach, ako je rušenie ÚŠP alebo oslabenie ochrany oznamovateľov," uviedla Plaváková.

Poslankyňa NR SR Zuzana Števulová popísala situáciu, kedy ako nečlenka výboru chcela vystúpiť v rozprave výboru, na čo má v zmysle rokovacieho poriadku právo. "Ako jedinej mi nebolo umožnené v rozprave ani vystúpiť, ani položiť žiadnu otázku. Takéto konanie je škandalózne a priamo na výbore som ho namietala. Vládna koalícia mi bráni riadne vykonávať môj mandát. Rovnako poburujúci je postup predsedu NR SR Petra Pellegriniho, kedy môj vopred podaný procedurálny návrh zaradil až po hlasovaní o zaradení bodov týkajúcich sa novely Trestného zákona do programu schôdze, pričom ja som namietala práve ich zaradenie," dodala Števulová s tým, že Pellegrini tak zabezpečil, aby sa o jej návrhu už neskôr nemohlo hlasovať. Hnutie vzhľadom na tento postup zvažuje aj obrátiť sa na Ústavný súd.

"Vláda sa snaží ÚŠP zrušiť expresne rýchlo a nehľadí pritom na žiadne zákonné postupy. Myslím si, že ani generálny prokurátor nie je slobodný vo svojom rozhodovaní, pokiaľ takýto postup a prístup schvaľuje, pretože zrušenie špeciálnej prokuratúry spôsobí okrem iného aj obrovský chaos a ohrozenie samotných trestných konaní, čo včera potvrdila aj Rada prokurátorov. Za nás v PS môžem povedať, že budeme naďalej bojovať za ochranu právneho štátu a spravodlivosti," uzavrel poslanec NR SR Branislav Vančo. 

S identickou výhradou prišla aj ďalšia opozičná strana SaS, ktorá otvorene hovorí o tom, že koalícia sa opoziciu snaží umlčať. 

​Opozícia hrá o čas

Podľa poslankyne Jany Bittó Cigánikovej prišla s nápadom na predlžovanie rozpravy práve Mária Kolíková. POslanci sa tak snažia odsunúť rokovanie o zrušení ÚŠP. Na každého rečníka teda poslanci reagujú kopou faktických poznámok. Na každú sú vyhradené dve minúty. Na snahu koalície umlčať opozíciu reagoval v rozprave aj exminister Roman Mikulec, ktorý vládu kritizoval. Menovite sa venoval ministrovi životného prostredia Tomášovi Tarabovi. 

Súvisiace články