Oblačno
23°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
V NR SR to poriadne vrelo: Fico spája opozíciu, odznelo v pléne s tým, že on by mohol byť zahraničný agent
Zdielať na

V NR SR to poriadne vrelo: Fico spája opozíciu, odznelo v pléne s tým, že on by mohol byť zahraničný agent

BRATISLAVA / Poslanci už druhý deň rokujú o konsolidačných opatreniach vlády. Opozícia obštruuje, snaží sa oddialiť rozpravu k zrušeniu ÚŠP a zmenám v trestných kódexoch.

Procedurálne návrhy a obvinenie z protiústavnosti

Poslanec Pročko navrhol procedurálnym návrhom, aby pri najbližšom hlasovaní NR SR vymenila podpredsedu Ľuboša Blahu, lebo schôdzu vedie protiústavne a "ani o tom nevie". Poslanci predložili aj ďalšie procedurálne návrhy, ktoré majú prerušiť schôdzu. Ondrej Dostál opäť akcentoval naplnené podmienky na podanie procedurálnych návrhov. Opozícia trvá na tom, že konanie vedenia NR SR je protiústavné, pretože nie je zabezpečené, aby poslanci mohli dať pozmeňujúce návrhy. 

Mária Kolíková navrhla prerušiť schôdzu, pretože nie sú splnené podmienky na predloženie pozmeňujúcich návrhov. Nakoľko však nie je možné hlasovať, predsedajúci Ľuboš Blaha (Smer-SD) teda uviedol, že schôdza bude pokračovať. Rovnaký procedurálny návrh podal aj poslanec za PS Dubéci a Richard Sulík, ktorý apeloval, že má Ľuboš Blaha schôdzu prerušiť. Ten to však odmietol.

Pročko sa opýtal, že či nevyrušuje pána Kaliňáka. "Nie nevyrušujete, ďakujem," reagoval minister obrany. "Vy to tu vediete, akoby ste mal za chrbtom barana," osopil sa Pročko na Blahu. S rovnakým návrhom prišiel aj poslanec za SaS Gröhling, ktorý akcentoval, že NR SR nemá splnené podmienky na podanie pozmeňujúcich návrhov. Blaha kontroval tým, že podľa rokovacieho poriadku nie je možné pokladať pozmeňujúce návrhy počas faktických poznámok. Rovnako dodal, že chápe, že je to Ďalšia opozičná forma obštrukcie. 

Debata o "Ficových poplatkoch"

Poslanci ďalej debatujú o všetkých poplatkoch za úradné, alebo právne úkony, ktoré sa od apríla zvýšia. Je ich 900, čo pobavilo poslankyňu Jurík, ktorá sa zamyslela, že či to je odkaz pre SaS. 900 opatrení je totiž 9 kilečiek. Zároveň si zakonšpirovala, že deviatka je vlastne obrátená šestka. 

Poslanec Pročko vyzval predsedajúceho Petra Žigu, aby ministrovi Kamenickému dovolil v rokovacej sále jesť. 

V pléne odznelo aj to, že "Robert Fico už nemá schopnosť garantovať sociálne istoty, ale má schopnosť spojiť opozíciu". Jedna z poslankýň sa vyjadrila, že možno on je ten zahraničný agent, ktorý spolupracuje s opozíciou na povalení vlády. 

Na Gábora Grendela reaguje ďalších 22 poslancov faktickými poznámkami. Jozef Pročko podal procedurálny návrh, ktorým poslancov koalície vyzval, aby sa "o živote" išli rozprávať do poslaneckého salónika, lebo vyrušujú. Ďalej sa vo faktickej poznámke venovala zdvíhaniu poplatkov aj poslankyňa SaS Vladimíra Marcinková.

Ďakujem pán minister, že obštruujete s nami, adresuje Grendel Kamenickému

Matovičov poslanec Gábor Grendel spoza rečníckeho pultu číta všetky položky, ktoré budú po opatreniach tejto vlády drahšie. Ide o vybavovanie rôznych dokladov, alebo potvrdení. Občania si tak za služby štátu, ktoré sú považované za bežný štandard zaplatia oveľa viac, než tomu bolo doteraz. 

Grendel čaká na návrat ministra do sála. "Kým pán minister obštruuje s nami, tak počkáme," zahlásil spoza pultu. Je nutné poznamenať, že s poslancami v rokovacej sále absolvuje celú debatu aj minister financií za Smer-SD Ladislav Kamenický, ktorý v pléne teda taktiež trávi celý deň.

"Ďakujem pán minister, že ste s nami na jednej lodi," povedal mu Grendel, keď sa opäť zjavil v rokovacej sále. Zdá sa, že predsedajúci a podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD) sa na celej situácii zabáva, keďže sa takmer celý čas usmieva. 

To bude šmakocina, reaguje poslanec Michal Sabo (PS)

Michal Sabo okomentoval, že si veľmi vychutná, ako bude čoskoro minister životného prostredia Tomáš Taraba v regiónoch zavádzať triedenie textilného odpadu, ktoré nás čaká už čoskoro. "To si vychutnám, to bude šmakocina," povedal poslanec. Opozícia sa navzájom povzbudzuje hlasným tlieskaním a povzbudzovaním. Rokuje sa už 13 hodín a bude sa pokračovať až do polnoci. 

Vyzývam vás, aby sme vytrvali, apeluje Grendel

Poslanec Gábor Grendel vzdal hold kolegovi z PS Michalovi Sabovi, ktorý sa tak, ako ďalší členovia opozície podieľajú na rozprave. Vyzdvihol, že keď sa opozícia spojí, dokáže natiahnuť rozpravu o jednom bode na celý rokovací deň a to až do polnoci. Zdôraznil, že opozícia sa snaží zabrániť koalícii v ničení právneho štátu, keďže cieľom opozície je, čo najviac oddialiť debatu o rušení ÚŠP.

Preto budú pri každom bode pokračovať v identickom postupe. Všetci sa prihlásia do rozpravy a následné budú maximálne možné počty reagovať aj vo faktických poznámkach. Následne sa zase, čo najvyšší možný počet opozičných poslancov prihlási do rozpravy ešte aj ústne. 

Chrapúni, ste asociálni zlodeji, rozčúlil sa Matovič

Ústne prihlásení poslanci majú len 10 minút na jedno vystúpenie. Igor Matovič koalícii vyčítal, že sľubovala, že nebude zasahovať do sociálneho štandardu. "Vy sa nehanbíte pred tými voličmi? Že všetci vaši voliči seno žerú?" rozhorčil sa šéf OĽaNO. Koaličných poslancov označil za asociálnych zlodejov, ktorí ľudí pripravia o stovky eur. 

Vtípky v pléne

Zavtipkoval aj predsedajúci Andrej Danko. "Dúfam, že to nie je horalka," spýtal sa jedného z poslancov, ktorý v pléne zrejme konzumoval dáku drobnosť. 

"Možno nás toto nočné rokovanie zblíži. Aj OĽaNO so SaS," reagoval poslanec Štefan Kišš z PS. Jeho predchodca požiadal predsedajúceho Ľuboša Blahu (Smer-SD) o krátku štvorhodinovú prestávku. 

Matovičov poslanec Peter Pollák ml. uviedol, že pre ľudí zriadili stránku Ficove poplatky. Stránka má občanom zabezpečiť prehľad o všetkých poplatkoch, ktoré zvyšuje aktuálna vláda. 

Na pretras opäť prišlo aj odobratie časti financií pre RTVS

"Ožobračovanie", tak označujú opoziční poslanci snahu vlády znížiť rozpočet RTVS. Hoci vláda argumentuje tým, že sa zvýši podiel reklamy pre RTVS, opozícia je presvedčená, že ju chce vláda ožobračiť a tým pádom aj ovládať. 

Bašternák ich nenechal chladných

Po obedňajšej prestávke sa poslanci pustili aj do reakcií na skutočnosť, že usvedčený Ladislav Bašternák uspel so snahou o obnovu konania ohľadom prepadnutia majetku. Gábor Grendel sa vyjadril, že práve vďaka Bašternákovi sa začal používať termín "náš človek"

Poslanec Alojz Hlina koalícii vyčítal: "Bašternáka ideme chrániť." Spomenul, že starým ľuďom, ktorý čelili bytovej mafii nepomohol nikto, ale usvedčených kriminálnikov ide koalícia chrániť. Matovič pripomenul, že premiér Robert Fico býval u Ladislava Bašternáka údajne za 2 700 eur, hoci nájomné v tej oblasti sa pohybovalo vo výške 7 000 eur. 

Ďalší poslanci opozície sa prihlásili do rozpravy ústne. Hoci predsedajúci Andrej Danko najprv odmietol prerušiť schôdzu, následne procedurálnemu návrhu, ktorý podal Ondrej Dostál, vyhovel. "Aj tak mi to nevrátite," povedal podpredseda NR SR. 

Poslanci prerušili schôdzu, pokračovať budú po obedňajšej prestávke o 14:00

Opakované upozornenia poslancov

Poslanci sa v pléne správajú tak hlučne, že ich predseda Peter Pellegriny opätovne vyzval, aby opustili rokovaciu sálu NR SR. Rozprávanie poslancov počas faktických poznámok rečníkov vyrušuje a poslanci tak robia opakovane. Nie je to prvý raz, čo predsedajúci pristúpil k takémuto kroku. 

Koalícia pritvrdzuje, opozícia sa nevzdáva

O 11:00 zasadlo poslanecké grémium, ktoré trvalo približne dvadsať minút. "Budem navrhovať ďalší postup rokovania Národnej rady a bude si to vyžadovať hlasovanie," poznamenal Pellegrini po zasadnutí. Oznámil, že NR SR chce postupovať tak, aby budúci týždeň mohla odhlasovať rozpočet. Dal hlasovať o tom, aby sa mohol tento bod zaradiť na šiestu schôdzu, čo poslanci v hlasovaní schválili.

Hlasovať sa nebude ani dnes o 17:00, ani zajtra o 11:00. NR SR teda najbližšie hlasovanie čaká až zajtra o 17:00, čo koaliční poslanci schválili. Je ich presne 76. "Navrhujem, aby sme dnes hlasovali do 24:00," poznamenal Pellegrini. Koaličná 76-tka to schválila a poslanci teda budú hlasovať do polnoci. 

Poradie bodov bude nasledovné - konsolidačný zákon, kompetenčný zákon, enviro zákon, odmeny v leteckom a následne rozpočet. Koalícia si tento postup odsúhlasila. Pellegrini presunul interpelácie na koniec schôdze, čo sa nepodarilo schváliť, nakoľko NR SR nebola uznášaniaschopná. Pellegrini vyhlásil 15 minútovú prestávku a následne sa bude o tomto bode hlasovať opäť. Na druhý pokus schválilo presunutie interpelácií 75 zo 76 prítomných poslancov koalície. 

Gábor Grendel predložil procedurálny návrh v ktorom trvá na tom, aby sa obedňajšia prestávka predĺžila na dve hodiny. Odvolal sa na to, že NR SR má rokovať do polnoci, a to od 9:00 ráno. Zajtra má NR SR opäť rokovať od skorých ranných hodín. 

Porušujete naše ústavné práva

Kvôli súbehu zahraničného výboru s rokovaním NR SR ostro vystúpila poslankyňa za Sas Vladimíra Marcinková. "Trvám na tom, aby sa porušením mojich práv zaoberal ústavnoprávny výbor," poznamenala preto, že kvôli súbehu jej bolo znemožnené vystúpiť na výbore, nakoľko musela utekať do sály, kde vystúpila v rozprave. Sťažovala sa aj vedeniu NR SR. 

Obdobne zareagovala aj poslankyňa za parlamentných progresívcov Beáta Jurík, ktorá zverejnila, že rokovanie Výboru Európskych záležitostí dnes prebiehalo obzvlášť hanebným spôsobom, porušujúcim ústavné práva poslancov opozície.

"Premiér Fico prišiel na necelú polhodinu, obvinil nás z vlastizrady, nazval nás sluhami záujmov cudzích moci a nezabudol ani na Soroša. To ten 90r pán spoza veľkej mláky asi nahnal 15 tisic ľudí včera na námestie v Bratislave a ďalšie tisíce do iných miest. U koaličných poslancov si objednal uznesenie, ktoré majú pripraviť, aby vyzvali europoslancov opozície k tomu, nech nechodia žalovať Európskej Komisii o tom, čo sa deje na Slovensku," napísala poslankyňa. 

Po prvej otázke nášho predsedu Michala Šimečku sa Fico zdvihol a odišiel. "Ďalšia rozprava o uznesení, ktoré je pripomíname záväzné pre Roberta Fica na Rade EÚ, tak nemala zmysel. Pristúpilo sa rovno k hlasovaniu – kde má koalícia samozrejme väčšinu. Nehovoriac o tom, že o 9h začali rokovania v pléne. Je bežnou praxou, že výbory nerokujú počas pléna, pretože poslanci a poslankyne nemôžu byť na dvoch miestach naraz. Napriek nášmu procedurálnemu návrhu predsedajúci Žiga odmietol rokovanie pléna prerušiť a počkať do ukončenia schôdze VEZ. Jedná sa o ďalšie porušenie ústavných práv poslancov a poslankýň NR SR. Na výbor zároveň opakovane dostávame podklady neskoro. Včera večer o 18tej nám vedenie výboru oznámilo, že na rokovanie o 8.30 ráno pridáva nový bod - rozpočet na roky 2024-2026. Doslova “z večera do rána”!" sťažovala sa Jurík. 

Prvým rečníkom Szalay (SaS)

Szalay počas svojho vystúpenia akcentoval potrebu zmeniť poistný systém a pripomenul, že jeden a ten istý používame už od doby, kedy ho zaviedol Otto von Bismarck. Spomenul aj to, že Slovensko, ako súčasť Uhorska, bolo druhou krajinou, ktorá si tento solidárny systém osvojila.

"Je načase hovoriť o rôznych poistných plánoch, alebo o pripoistení," zdôraznil s tým, že dnes už na základe demografického vývoja, nie je Bismarckov systém plnohodnotne možný. S týmto jeho tvrdením súhlasil aj minister financií Ladislav Kamenický, ktorý však akcentoval, že treba nastaviť pravidlá tak, aby všetky nákladné zákroky nezostávali na štátnych zariadeniach. 

Opozícia hrá o čas

Opozícia sa snaží čo najviac natiahnuť rozpravu a oddialiť tak rokovanie o ďalšom bode programu. Na schôdzi sa má rokovať nielen o rozpočte, ale aj o zrušení ÚŠP. 

Súvisiace články