Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
NR SR NAŽIVO: Dankovo ministerstvo je Trójskym koňom koalície
Zdielať na

NR SR NAŽIVO: Dankovo ministerstvo je Trójskym koňom koalície

BRATISLAVA / NR SR opäť pokračuje v rokovaní o kompetenčnom zákone. Zatiaľ, čo sa dnes bude rokovať do polnoci, zajtra bude možno celonočné rokovanie. Opozícia tvrdí, že je na všetko pripravená.

Opozícia dominuje aj pred polnocou

POdpredseda NR SR Michal Šimečka zdôraznil počas svojho výstúpenia v rozprave nielen výhrady Europskej komisie, ktorá Slovnesku adresovala list, ale ministerstvo pre Andreja Danka označil za Trójskeho koňa koalície. Dodal aj to, že koalícii nezáleží na rozpočte, ani na dôchodkoch a istotách pre pbčanov. Kľúčový má byť pre ňu práve kompetenčnńy zákon. 

Diskusii o novele kompetenčného zákona dominuje aj pre polnocou opozćia. Poslanci kritizovali obsah novelizácie, jej prerokovávanie v skrátenom legislatívnom konaní aj neúčasť koalície. Viacerí rečníci podčiarkli, že ide o vážnu zmenu a koalícia by mala vysvetliť zámery.

Okrem iného kritizovali nárast výdavkov na zriadenie nového rezortu. Diskusia by mala pokračovať presne do polnoci, prihlásených je písomne ešte vyše 20 rečníkov.

"Je smutné, že koalícia sa takto hanebne snaží ovládnuť nezávislé štátne úrady," podotkla Natália Nash (PS). Vidí za tým snahu o oslabenie nezávislosti týchto úradov. Martin Dubéci (PS) skonštatoval, že opozícia sa už tri dni dožaduje odpovedí, prečo sa potrebujú niektoré veci takto meniť. Považuje to za absurdné. Jana Hanuliaková (PS) dodala, že zmeny v zákone prichádzajú bez argumentov a diskusie. Chýbajú jej na faktoch založené tvrdenia, dáta a riadne dôvody, prečo je potrebné nové ministerstvo a prijatie zmien v skrátenom legislatívnom konaní.

Čo sa týka prerokovania novely v zrýchlenom režime, Martin Šmilňák (KDH) označil za neprípustné takto prerokovať návrh novelizujúci 21 ďalších oblastí.

Diskusia v pléne podľa neho nenahradí riadnu odbornú diskusiu s dotknutými inštitúciami a medzirezortné pripomienkové konanie.

Opozícia namieta aj zmeny pri licenciách v cezhraničnom obchode so zbraňami. Podľa Tomáša Valáška (PS) fungoval doterajší princíp, keď o vývoze za hranice v praxi rozhoduje rezort diplomacie. Ministerstvo obrany podľa neho nemá expertízu ani prístup k relevantným databázam. "Zvyšuje sa tým riziko, že sa slovenské zbrane ocitnú v rukách teroristov, či to, že budú zneužité proti našim vojakom a spojencom v zahraničí," uviedol. Upozornil na reputačné riziko i negatíva pre slovenské zbrojárske firmy.

Výzva Pellegrinimu z radov KDH

KDH vyzýva predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho, aby zabezpečil funkčnosť parlamentu a plénum mohlo rokovať o štátnom rozpočte, ktorý je zákonom roka a podľa neho bude vláda riadiť štát v budúcom roku. Reaguje KDH na situáciu v parlamente, ktorý nie je uznášaniaschopný kvôli neprítomnosti koaličných poslancov.

"Vyzývam predsedu parlamentu, aby zabezpečil funkčnosť Národnej rady SR. Od predstaviteľov vládnej koalície posledné dni počúvame, ako je pre nich podstatné schváliť štátny rozpočet, ich dvojtvárnosť však nepozná hraníc. Na jednej strane hovoria, aké je pre nich dôležité schválenie rozpočtu, no keď príde na lámanie chleba, tak urobia pravý opak. Dnes som predložila návrh, aby sme v parlamente okamžite začali rokovať o štátnom rozpočte na budúci rok. A aká bola odpoveď vládnych poslancov? O tomto návrhu nedali ani hlasovať s odôvodnením, že poslanci vládnej koalície nie sú v práci," vysvetľuje predsedníčka klubu KDH Martina Holečková.

Ak má Slovensko podľa štátneho rozpočtu postupovať, musí byť schválený do konca kalendárneho roku. Diskusii o štátnom rozpočte musí plénum venovať v národnej rade dostatočný čas. Preto sú kresťanskí demokrati za to, aby sa rokovanie o ňom predsunulo pred ostatné návrhy zákonov a aby sa diskusia o štátnom rozpočte skončila do konca tohto pracovného týždňa.

"Ak by tu bola reálna alternatíva s rozpočtovým provizóriom, pričom by vznikol priestor na diskusiu, kde by sa brali do úvahy aj pripomienky našich poslancov k návrhu štátnemu rozpočtu, KDH by ju akceptovalo. Po doterajších skúsenostiach z prerokúvania iných dôležitých návrhov zákonov však KDH nevidí takúto alternatívu, ako reálnu, preto sa prikláňame k prerokovaniu štátneho rozpočtu v parlamente ešte do Vianoc," dodáva poslanec a ekonomický expert KDH Jozef Hajko.

KDH odmieta, aby občania boli rukojemníkmi konania politikov, a preto musia dostať jasné informácie o tom, ako ide vláda pokračovať po 1. januári 2024 v spravovaní republiky. "Jedným dychom k tomu dodávame, že štátny rozpočet bude pre jeho nedostatky nevyhnutné v priebehu budúceho roka otvoriť a prehodnotiť jeho plnenie na strane príjmov i výdavkov, aby Slovensko neskĺzlo na nebezpečnú cestu ďalšieho strmého zadlžovania," uzatvára Hajko.

Kompetentný výbor NR SR odmietol vládny návrh kompetenčného zákona

Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj pod vedením predsedu Michala Šipoša odmietol na svojom rokovaní novelu tzv. veľkého kompetenčného zákona. Tá je aktuálne predložená na rokovanie parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní v rozpore so zákonom o rokovacom poriadku a judikatúrou Ústavného súdu Slovenskej republiky.

"Dôvodom skrátenia sú podľa vlády značné škody hroziace štátu, tieto však v samotnom návrhu vyčíslené nie sú a práve naopak, schválením zákona, ktorým sa zriaďuje nové ministerstvo športu a cestovného ruchu náklady štátu vzniknú, a to až vo výške 100 miliónov eur," vyjadril sa predseda výboru a predseda poslaneckého klubu Igora Matoviča Michal Šipoš s tým, že podobne vláda nepriložila stanovisko Rady pre rozpočtovú zodpovednosť s cieľom overiť, či dôvod skráteného legislatívneho konania je oprávnený, čo je požiadavka ústavného súdu pre tieto prípady (napr. PL ÚS 13/2022).

Okrem zriadenia nového ministerstva, návrh upravuje aj nesúvisiace veci, ktoré ohrozujú nezávislosť viacerých štátnych úradov, napr. Štatistického úradu SR, Protimonopolného úradu alebo Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Návrh zákona zavádza nové dôvody na odvolanie predsedov týchto úradov, a to aj retroaktívne, ktoré už v minulosti Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky posúdil ako nesúladné s Ústavou SR a problémy by s nimi mala mať aj Európska komisia. "Navyše, v období, keď je potrebné výdavky štátu konsolidovať, okrem nového ministerstva sa majú návrhom zákona zriadiť nové ústredné orgány štátnej správy a navýšiť počet štátnych zamestnancov," uzavrel Šipoš.

Fico sa snaží mocensky ovládnuť štát, hovorí SaS

"Opäť raz zaviali staré vetry," poznamenal na úvod poslanec SaS Marián Viskupič. Reagoval tak na vymenovanie nového šéfa finančnej správy, ktorého Smer-SD vymenil podľa jeho vnímania "expresne". Žezulku vystriedal Jozef Kišš. Ten je podľa Viskupiča na ceste "stať sa vernou kópiou za korupciu odsúdeného Františka Imreczeho"

Sťažnosti na vedenie schôdze

Viktor Dvořák (PS) opäť vyzval vedenie schôdze, aby sa nezbiehali rokovania výborov s rokovaním v schôdzi. Ľuboš Blaha (Smer-SD) oponoval, že ak v čase rokovania parlamentu zasadá parlamentný výbor, deje sa tak v rozpore so zákonom. 

Nakoľko vládna väčšina, na čele s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) nevyhovela procedurálnemu návrhu o tom, že by sa rozprava ku kompetenčnému zákonu prerušila a prešlo by sa k schvaľovaniu rozpočtu, opozícia je presvedčená, že na "ovládnutí štátu" záleží koalícii omnoho viac. Upozornil na to Gábor Grendel, ktorý po obedňajšej prestávke dokončil svoj výstup v rozprave. 

Na Slovensku sa zhorší bezpečnosť štátu, vláda oslabuje kompetencie prezidenta, upozorňuje Grendel

Podľa bývalého podpredsedu NR SR a teraz Matovičovho poslanca Gábora Grendela vláda pozýva ľudí páchať trestnú činnosť. Upozornil aj na to, že vláda zatiaľ nesplnila nič z toho, čo sľúbila. Upozorňoval na lacnejšie potraviny a energie. "Nejaké pokusy sa zahryznúť aj do protimonopolného úradu, sa vláda pokúsila cez výbor, ale zatiaĺ jej to nevyšlo," dodal s tým, že to, čo vláda predložila do parlamentu je "lex koncentrácia moci"

Začínajú sa boje aj vo vnútri, povedal Šimečka

Progresívne Slovensko upozorňuje, že vo vládnej koalícii sa začínajú objavovať konflikty. To sa podľa neho začína objavovať aj v parlamente, kde je vidieť, že koalíční poslanci majú na predložený zákon rôzny pohľad, v závislosti od klubov. 

"Súboj medzi Andrejom Dankom a Petrom Pellegrinim by som si pozrel," uviedol Šimečka s tým, že aj to je zrejmý dôkaz konfliktu. 

Opozícia chce prerušiť rokovanie o kompetenčnom zákone

Opozícia žiada prerušenie rokovania parlamentu k novele kompetenčného zákona a žiada, aby poslanci začali rokovať o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Procedurálnym návrhom o to v pondelok požiadali predsedovia poslaneckých klubov Progresívne Slovensko (PS), KDH aj SaS. Žiadajú o to aj poslanci za klub Slovensko, Za ľudí, KÚ. Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini skonštatoval, že o návrhu dá hlasovať v momente, keď to bude možné, keďže parlament nie je uznášaniaschopný.

Predseda klubu PS Martin Dubéci vyhlásil, že opozícia vníma snahu vlády schváliť rozpočet čo najskôr. "Na našej strane je vôľa rokovať o tomto bode čím skôr," dodal. Nechce naťahovať diskusiu ku kompetenčnému zákonu. Do rozpravy k návrhu je stále prihlásených písomne približne 30 rečníkov.

Následne sa môžu hlásiť aj ústne. Do diskusie sa zapája vo veľkej miere opozícia. Pellegrini pripomenul, že zmenu situácie má v rukách opozícia a stačí, ak sa jej predstavitelia odhlásia z diskusie. "Ak sa túžite dostať k rokovaniu o rozpočte čo najskôr, skráťte svoje vystúpenia k tomuto bodu, ktorý mu predchádza, pretože postup a program je schválený v takom poradí, v akom schválený je," vyhlásil.

Novela kompetenčného zákona hovorí o zriadení Ministerstva cestovného ruchu a športu SR od 1. januára 2024. Priniesť má aj zmenu spôsobu výberu šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a ďalšie úpravy. Po prerokovaní novely má prísť na rad návrh štátneho rozpočtu.

Poslanci rokovali od 10:00. Prvým rečníkom v rozprave bol člen PS Hargaš. 

SaS má zásadné výhrady k vedeniu VŠZP

SaS očakáva od nového vedenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) najmä transparentnosť. Má pochybnosti, či sa bude schopné ujať výziev, ktoré štátnu poisťovňu čakajú. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informovali poslanci Národnej rady Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay (obaja SaS). "Vzhľadom na to, že tam pôjde asi 4,7 miliardy eur, teda takmer päť miliárd eur, v prvom rade chceme, aby boli tieto eurá spravované čo najtransparentnejšie," vysvetlil Szalay.

SaS ďalej od nového vedenia očakáva poriadok v pracovno-právnych vzťahoch, efektívnejšie nakupovanie zdravotnej starostlivosti či zlepšenie revíznych postupov. Očakáva tiež, že by malo prebrať líderskú úlohu pri optimalizácii siete nemocníc. Strana však má pochybnosti, či sa nové vedenie bude schopné ujať sa týchto výziev. Podotkli, že sa o menách možného nového vedenia bavili s viacerými ľuďmi v rámci sektora. Nominant na šéfa VšZP Michal Ďuriš bol podľa Bittó Cigánikovej v minulosti na rovnakej pozícii vnímaný ako neaktívny a "šedá myš".

O nominantovi na člena predstavenstva Matejovi Feketem podľa jej slov nikto v sektore nepočul a druhú nominantku na člena predstavenstva Moniku Begánovú skritizovala najmä za to, že bola pravou rukou bývalého šéfa VšZP Richarda Strapka. "Bola zodpovedná za nákup zdravotnej starostlivosti, a teda aj predražené zmluvy s laboratóriami," doplnila poslankyňa.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) pre TASR potvrdil, že mu boli 29. novembra doručené tri žiadosti VšZP na vydanie predchádzajúceho súhlasu na voľbu nových členov predstavenstva poisťovne. Novým šéfom štátnej VšZP by mohol byť Michal Ďuriš. Ďalšími členmi predstavenstva by mohli byť Monika Begánová a Matej Fekete. Ministerstvo zdravotníctva SR plánované personálne zmeny nekomentovalo.

Súvisiace články