Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Analýzy Na hrane s Michelkom a Holečkovou: Podpora SNS pre Pellegriniho je otázkou politického kšeftu
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Michelkom a Holečkovou: Podpora SNS pre Pellegriniho je otázkou politického kšeftu

BRATISLAVA / V uliciach silnie odpor proti vládnej snahe zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, my sa do niektorých miest prenesieme. Parlament však čaká nočné rokovanie, opozícia robí obštrukcie. Ako bude vláda reagovať? Čakajú nás zmeny v peňaženkách, koalícia dnes schválila konsolidačný balíček. Čo bude nasledovať? Diskutovalo sa s predsedníčkou poslaneckého klubu KDH Martinou Holečkovou a poslancom SNS Romanom Michelkom.

Čo bude s prezidentskými kandidátmi?

KDH dnes potvrdilo, že nepostaví kandidáta na prezidenta. Holečková však zdôraznila, že o podpore kandidáta rozhodne republiková rada KDH. Opozícia zatiaľ podporuje Ivana Korčoka. Poslankyňa nevylúčila aj podporu Korčoka, ale zdôraznila, že KDH by si s ním msuelo sadnúť a prebrať jeho víziu. "Potrebujeme si tú diskusiu urobiť vo vnútri v strane," uzavrela. 

"SNS má nejaké politické a programové návrhy. Ak chce podporu, musí niečoo kompenzovať," poznamenal Michelko s tým, že by si Pellegrini musel osvojiť časť ich programu a po prípade vymeniť ministerstvo hospodárstva. "Aj my máme nejaké očakávania," povedal Michelko, ktorý patrí do zlepenca Andreja Danka a zdôraznil, že vejár možností je široko rozvtvorený. "Ak chcem podporu, nie je automatická, ale musím za ňu niečo ponúknuť," uviedol Michelko na margo "politického kšeftovania"

Slovensko v uliciach, koalícia neoblomná

Michelko zdôraznil, že oni rešpektujú demokratické protesty rešpektujú. "Koalícia je však jednotná," uviedol na margo aktuálnej situácie. Zdôraznil, že ÚŠP je politická prokuratúra a koalícia vydrží. "Erózia v rámci poslaneckých klubov neexistuje," dodal. 

Holečková označila za Kĺúčové, že ich občania podporujú a dávajú jasne najavo, že takto sa koalícia správať nemôže. Akcentovala to, že opozícia žiada cfelospoločenskú diskusiu a stiahnutie vládnej novely.

"Je možné ťahať jeden zákon tri týždne, ale nie pol roky," povedal Michelko s tým, že to, na čom "bazíruje" Európa sú zákonný sudcovia. "Fico a Susko nie sú prostáčikovia, ktorí by išli do konania, ktoré by ohrozilo eurofondy," pokračoval. Michelko zdôraznil aj to, že vyšetrovatelia podľa neho nemajú žiadnu sebareflexiu. V prípade Kučerku podľa neho zaváži, aký to bol proces. 

"Mne to príde zo strany vládnej koalície, ako dezinterpretácia," uviedla Holečková odvolávajúc sa na dôvodovú správu. Rovnako trvá na tom, aby koalícia zverejnila rozsudky Ústavného súdu SR, ktorými operuje. Tibor Gašpar (Smer-SD) to sľúbil ešte minulý štvrtok v relácii Na hrane TV JOJ, ale do dnes sa tak nestalo. Holečková trvá na tom, že novela je postavená tak, aby boli amnestovaní ľudia blízky Smeru. Podľa Michelka sú niektoré naše tresty ako zo "Severnej Kórei"

"Reakcia aj generálneho prokurátora potvrdzuje to, čo my hovoríme," dodala Holečková s tým, že to, čo sa predkladá do parlamentu je jeden veľký chaos. Diskutujúci sa pochytili v momente, keď sa Holečková Michelka opýtala na to, či tento zákon nepomôže odsúdeným korupčníkom. Michelko argumentoval aj Dzurindom a kauzou Gorila. 

Konsolidačný balíček dostal od poslancov zelenú

Podľa Holečkovej je konsolidačný balíček koaličný darček pre voličov. "Ja to zhrniem všeobecne. Dobre vieme, že vláda sa chystá od ľudí vybrať dve miliardy a to potom rozdať na celoplošné nesystematické pomoci," uviedla s tým, že spomenula enorgopomoc aj pomoc s hypotékami. "Už zadnili všetko okrem dôchodcov, tak ja sa pytam, či zdania aj dôchodcov," uzatvorila. 

Michelko oponoval tým, že najviac sa zdania monopoly a oligapoly a vláda prevzala krajinu po dvoch diletantoch - Hegerovi a Matovičovi. "Ministri majú zmrazené platy," povedal na margo solidarity politikov s občanmi. Strany sa totiž napríklad nevzdajú príspevku.

"To nie je tak, že to bude jedno euro mesačne. Tieto poplatky pri štvorčlennej rodine zvyšia poplatky o 250 eur na osobu," poznamenala a zdôraznila, že najviac to poškodí mladých ľudí a mladú generáciu, pretože nevedia garantovať, že hoci ši na dôchodok šetria, tak im na tieto úspory vláda siaha a to už po druhý raz. 

Ministerstvo cestovného ruchu čelí ostrej kritike

Podľa Holečkovej je nové ministerstvo pre Andreja Danka nezmyslom a len navýši výdavky štátu. Michelko akcentoval, že minsiter sa teší oveľa väčšej autorite, než sekcia pre cestovný ruch. "Počíta sa s tým, že to 3x navýši prínos pre štát, než je tomu dnes," argumentoval tým, že vymenoval podporenie projektov cestovného ruchu, ale aj projekty pre rozvoj mladých športových talentov. Na sekcii na minsiterstve to podľa enho upadalo. Spomenul aj to, že v minulosti sme ministerstvo pre obchod a cestovný ruch mali. 

Holečková ostro vyčítala prílepky a teda "ani tento zákon nevie vláda podať normálne". "Vláde ide len o ochranu svojich ľudí a vyberanie zdrojov od občanov na nezmyselné balíčky," uzavrela na konci relácie. 

Súvisiace články