Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
SLOVENSKO ZNOVU V ULICIACH: Na Úrade vlády máme Putinovho poskoka a šéfa mafiánov na Slovensku, odkazuje Gröhling
Zdielať na

SLOVENSKO ZNOVU V ULICIACH: Na Úrade vlády máme Putinovho poskoka a šéfa mafiánov na Slovensku, odkazuje Gröhling

BRATISLAVA / Protesty sa znovu rozširili a tentoraz do jednástich slovenských miest. Ľudia už v úvode skandovali "dosť bolo Fica". Objavili sa aj transparenty - Get out of my country. Dav skandoval aj heslo "nebudeme ticho".

Moderátorom v Bratislave je stand-up komik Ján Gordulič, ktorý vyzval dav, aby protestoval pokojne a nenechal sa vyprovokovať do akýchkoľvek konfliktov. Po tom, čo spomenul dianie v parlamente, začal dav skandovať hanba. Zdôraznil, že sa "vládny valec" podarilo spomaliť. 

Pamätníčka Eva Mosnáková hovorila aj o začiatkoch demokracie

"Keď tu vidím vaše hlavy, som šťastná," povedala na úvod 94-ročná pamätníčka, ktorá si zaspomínala na začiatky demokracie u nás. Mosnáková prežila Slovenský štát aj socializmus. "Začali vraždiť antifašistických ľudí Slovenska, Rómov, LGBTI ľudí dávali do táborov," povedala Mosnáková, ktorá antisemitizmus zažila na vlastnej kožy, lebo jej otec bol Žid. 

"Nemyslím si, že skupiny sú vždy iba dobré, alebo zlé," povedala s tým, že neverí ani v tzv. "zlé národy". "Starý dedo Indián hovorí svojmu vnukovi. Vnúčik môj pamätaj si, že v každom z nás ľudí zápasia dva vlci. Jeden je ten dobrý, ten druhý vlk, je zlý -nenávisť, závisť, lož, chamtivosť...," začala príslovie, ktoré uzavrela, že vždy vyhrá len ten vlk, ktorého budeme kŕmiť. 

Zdôraznila, že demokraicu nesmieme nechať likvidovať, ale musíme sa o ňu starať a bojovať za ňu. Na záver upozornila, že budeme voliť prezidenta. "Nebudem hovoriť koho máte voliť," poznamenala, na čo dav začal skandovať, "nech žije Korčok". "Veľmi vám ďakujem, že nemlčíte, ale myslíte," uzavrela Eva Mosnáková. 

Herečka Henrieta Mičkovicová prečítala list od rodičov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorý adresovali poslancom Európskeho parlamentu. Rodičia zavraždených sú presvedčený, že vláde ide len o ochranu Roberta Fica a "jeho ľudí", ktorí čelia obvineniam, alebo si už odpykávajú trest. "Začíname veriť, že už sa spravodlivosti nedožijeme," odznelo v liste. Dav skandoval "Fico do basy"

Zástupci z radov opozície

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) uviedla, že na námestí v Prešove stojí jej manžel Milan Majerský. Zdôraznila, že "nevôľa viesť konštruktívny dialóg o vedení krajiny je zdvihnutým varovným prstom". "Keď sloboda nepočúva svedomiu ľudí, môže sa proti nemu postaviť," citovala pápeža Jána Pavla II. "Zabráňme tomu, aby si niekto sprivatizoval spravodlivosť," povedala. 

Exminister školstva Branislav Gröhling zdôraznil, že všetci chceme žiť v krajine, kde sú zlodeji v base a slušní politici v parlamente. "Nie naopak," povedal s tým, že hoci sa Fico arogantne uškŕňa v tlevízii, koalícia je nervózna. "Fico sa bojí vás, bojí sa námestia," poznamenal ďalej a Ficovi odkázal, že mu spravodlivosť na Slovensku nepatrí. Čo sa týka Pellegriniho okdázal, "že nedopustíme, aby sa tento človek stal prezidentom Slovenskej republiky"

"Na Úrade vlády máme Putinovho poskoka a šéfa mafiánov na Slovensku," pokračoval Gröhling a doplnil, že šancu na prepustenie má aj Marian Kočner, hoci "vedľa neho by mal v tej base dožiť aj Robert Fico". Odkázal, že hanbiť sa za paragraf 363 môže aj Maroš Žilinka. 

Michal Šimečka (PS) uviedol, že on cíti nádej. "Je to tretí protest a je nás stále viac. Jedenásť miest po celom Slovensku. Na toto sa pozrite pán Fico," vykríkol a zdôraznil, že vláda ich podceňuje tvrdiac, že ľudí na námestiach platí Soros, ale hovorí aj to, že ľudia na námestiach nerozumejú proti čomu protestujú. "Musíme im dokázať, že si spravodlivosť ochránime aj v zime, aj v hmle aj cez Vianoce," povedal Šimečka, ktorý dav požiadal aj o podporu opozície, ktorá už tretí týždeň "bojuje v parlamente". "Dnes je už isté, že to nedostane (Robert Fico pozn.red.) pod stromček k Vianociam. A viete kto sa nestane prezidentom? Peter Pellegrini!" vykríkol Šimečka s tým, že nemôžu dostať všetko a prezidentom sa nemôže stať niekto, kto kryje "všetky Ficove špinaovsti". "Máte obrovskú moc na námestiach, v prezidentských voľbách aj v Eurovoľbách," uzavrel Šimečka s tým, že "my nikam neodchádzame a my sme tu doma"

Súvisiace články

Najčítanejšie