Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
NR SR: Poslanci ukončili debatu o kompetenčnom zákone, záver poznačilo viacero konfliktov a urážky
Zdielať na

NR SR: Poslanci ukončili debatu o kompetenčnom zákone, záver poznačilo viacero konfliktov a urážky

BRATISLAVA / Opozícia obštruuje už tretí týždeň. Po konsolidačnom balíku aktuálne diskutuje o kompetenčnom zákone. Grémium by malo zasadnúť o 11:00 a práve na ňom by sa malo rozhodnúť, či NR SR čaká nočné rokovanie.

Poslanci ukončili rozpravu o kompetenčnom zákone o 2:00 nadránom. Opäť sa stretnú o 9:00 a rokovať budú o štátnom rozpočte, ktorému sa hovorí aj zákon roka. Koalícia ho potrebuje schváliť do konca decembra, inak by krajina išla do rozpočtového provizória. 

Posledné slovo ministra Suska

Do rozpravy sa ako predkladateľ prihlásil minister Boris Susko. Opozícii vyčítal, že veľká časť rozpravy sa netýkala kompetenčného zákona a preto sa týmto príspevkom nebude venovať. "Na základe toho, že vy ste vyhlásili obštrukciu, že budete naťahovať čas, tak v takom prípade nemôžete očakávať, že vám koalícia pri tomto bude sekundovať a do tejto vašej obštrukcie sa zapájať," povedal Susko. 

Časti opozície vyčítal, že keď bola vo vláde tak predložila viac ako 100 skrátených legislatívnych konaní a štvronásobne tak prekonala predchádzajúcu trojkoalíciu v zložení Smer-SD, SNS a Most-Híd. Pripomenul, že zmenu kompetenčného zákona schvaĹovala aj bývalá vláda a dokonca aj Gábor Grendel za túto zmenu v skrátenom legislatívnom konaní hlasoval. "Víno pili a teraz vodu kážu," povedal Susko na konto kritizujúcich poslancov bývalej vlády.

Susko odmietol aj to, že by koalícia robila účelové zmeny, ale vracajú sa do stavu, "ktorý tu už bol a ktorý fungoval". Opozícii vyhodil na oči aj to, že zmenila " na tajno" Ústavu SR, ale zmenila aj podmienky vymenovania špeciálneho prokurátora a generálneho prokurátora a to, cez poslanecké pozmeňujúce návrhy. 

Na ministra Suska sa prihlásilo 9 poslancov faktickými poznámkami. 

Poslední rečníci z opozície

Na poslanca Galka sa prihlásili traja poslanci faktickými poznámkami. Bol to Peter Pollák ml., ktorý zdôraznil, že naťahovanie rozpravy má zmysel a treba v ňom zotrvať. Druhá faktická poznámka bola od Gábora Grendela a s poslednou faktickou poznámkou sa prihlásil Jozef Pročko. 

Posledným prihláseným do rozpravy je práve Matovičov poslanec Ľubomír Galko. Peter Pollák ml. sa svojho vystúpenia vzdal. Zdôraznil, že predseda NR SR porušil rokovací poriadok a neumožnil hlasovať o jeho pozmeňujúcom návrhu. Označil ho za "chalanka s jamkami v lícach" a zachoval sa podľa neho, ako "primitív". Všetko toto mu podľa Galka voliči zrátajú v prezidentských voľbách. "Rapídne nám zvýšil šance na ústavnom súde," dodal s tým, že celý tento ich "paškvil" pošlú do hája. Zdôraznil, že je kľúčové, aby sa opozícia zomkla aj pri rozprave o rozpočte. ​

Dostálov záver

Ústne sa do rozpravy prihlásilo ešte trinásť rečníkov. Aktuálne ich zostáva ešte 9. O zhrňujúci diskusný príspevok sa postaral poslanec SaS Ondrej Dostál, ktorý vyčítal koalícii, že sa do debaty nielen, že nezapájala, ale ani nevysvetlila svoje zámery, ktoré s kompetenčným zákonom má.

Kritizoval aj pozmeňujúci návrh poslanca Romana Michelka (SNS), ktorého Galko dokonca označil za hlupáka, ktorého len "vylosovali, aby pozmeňujúci návrh prečítal".

"Koalícia nás nepočúvala," vyčítal poslancom vládnej väčšiny Dostál. Pozmeňujúci návrh označil Dostál za jemné zlepšenie, ktoré má na svedomí skôr Európska komisia, než výhrady opozície". Deklaroval, že zákon je však stále tak zlý, že ho SaS nepodporí. 

Galko sa mladému Kaliňákovi vyhrážal

Matovič poslanec Ľubomír Galko zase odporučil poslancovi za Smer-SD Erikovi Kaliňákovi, aby "keď pôjde chodbami národnej rady sám a stretne ho, tak by mal radšej zaradiť spiatočku". "Je totiž možné, že potom bude potrebovať vyhľadať stomatológa," povedal Galko v rámci faktickej poznámky. 

"Nebudem reagovať na primitívne vyhrážky pána Galka," povedal Kaliňák s tým, že Pročko sa vôbec nevenoval kompetenčnému zákonu. "Prečo tu musíme 10 minút počúvať nezmysly," dokončil Kaliňák. Pročko mu oponoval, že "on je večný synovec"

Pročko sa pustil do mladého Kaliňáka

"Tento mladý intelektuál, ktorý je v Česku na smiech," začal Pročko v reakcii na poslanca Kaliňáka, ktorý je zároveň šéfom poradcov predsedu vlády, mal komentovať poslanca Galka. Preto sa Pročko doňho pustil s tým, že mladý Kaliňák dostal ​byt od strýka, ale nepovedal za aké peniaze. 

Spomenul aj jeho rozhovor na ČT24, ktorý prirovnal k tomu, "ako keď murára pošlete na kongres o technológiách". "Tento mladý sociálny demokrat zachráni Slovensko," povedal sarkasticky v pléne. "Chrapúň zostane chrapúňom," komentoval vo faktickej poznámke Igor Matovič, ktorý uviedol, že obaja Kaliňákovia klamali 3,5 roka Slovensko a to nie z hlúposti, že by konšpiráciám naozaj veril, ale preto, že mal chcieť hlasy ľudí. 

S debatou o kompetenčnom zákone pokračujú aj pred polnocou

Poslanci v utorok večer stále diskutujú o novele kompetenčného zákona, ktorá má okrem vzniku Ministerstva cestovného ruchu a športu SR priniesť ďalšie zmeny. Parlament má zasadať k novele až do úplného prerokovania, teda v prípade potreby aj po 20.00 h a v noci.

Opozícia avizovala, že sa chce do diskusie zapájať. Počas utorka vystupovali v rozprave a vo faktických poznámkach len opoziční poslanci. Vystúpiť má približne ešte šesť rečníkov, ktorí sa prihlásili písomne. Následne sa môžu poslanci hlásiť do rozpravy aj ústne. Po prerokovaní kompetenčného zákona majú poslanci prejsť k rokovaniu o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) informoval, že ak sa rokovanie o kompetenčnom zákone skončí v akejkoľvek hodine, ďalší bod, ktorým má byť štátny rozpočet, začnú preberať v stredu (20. 12.) od 9.00 h. V stredu o 11.00 h by sa malo aj hlasovať.

Opozícia kritizuje, že parlament cez deň nepodporil jej návrh prerušiť rozpravu ku kompetenčnému zákonu a prejsť rovno k štátnemu rozpočtu. Do diskusie sa zapájajú poslanci zo všetkých opozičných klubov. Viacerí podali pozmeňujúce návrhy.

Šéf klubu Progresívneho Slovenska Martin Dubéci má výhrady k tomu, že pri novele kompetenčného zákona nie je čo hodnotiť, keďže nepočul dôvody na potrebu zmien. Pýtal sa vlády, prečo mení proces udeľovania zbrojárskych licencií, postavenie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ako aj postavenie Slovenskej informačnej služby.

Poslankyňa Dana Kleinert (Progresívne Slovensko) vyzvala koaličných poslancov, aby návrh nepodporili. Návrh novely nemôže ísť podľa nej v skrátenom legislatívnom konaní, chýba totiž diskusia s odborníkmi aj so samosprávami. Podala tiež pozmeňujúci návrh, podľa ktorého by sa oblasť športu ponechala na ministerstve školstva a agenda cestovného ruchu by sa presunula do rezortu hospodárstva.

S podporou SaS Dankovci rátať nemôžu

Strana SaS nepodporí vznik nového ministerstva športu a cestovného ruchu pod vedením SNS. "Ak zákon prejde, budeme dôkladne dozerať na jeho chod a kontrolovať každý jeden krok. Lebo už teraz vieme, že cieľom SNS nie je podporovať šport, ale len pochybne míňať peniaze," vyhlásil podpredseda strany a predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

Vytvorenie nového rezortu prinesie podľa SaS množstvo nových výdavkov. "Peniaze musia ísť na plat ministra a štátnych tajomníkov, na chod kancelárie, ochranku, na limuzínu, zároveň na nové sekcie či nový IT systém. Vláda nafukuje štátny aparát a ľuďom odkazuje, že sa majú uskromniť. Zaplatia pritom viac na poplatkoch v mestách a obciach, na odvodoch, za potraviny, stúpnu im poplatky v banke či na súdoch," vysvetlil Gröhling. Upozornil, že za štyri roky zhltne nové ministerstvo 400 až 800 miliónov eur.

Podporiť šport sa dá podľa Gröhlinga prostredníctvom Fondu na podporu športu, ktorý vytvoril predseda SNS Andrej Danko, aj cez eurofondy. "Približne 300 väčších základných škôl nemá svoju telocvičňu, pričom ich výstavba by mohla stáť 450 až 600 miliónov eur. Toto sú peniaze, ktoré sa použijú na vybudovanie nového ministerstva," poznamenal. SaS upozorňuje, že zmenou kompetenčného zákona vláda otvára aj zákon o športe a rieši, aké nové subjekty dostanú štátne peniaze na šport.

"Nebudú to po novom len športové organizácie, obce a kraje, ale aj tie zlé mimovládky, proti ktorým vláda bojuje. Okrem nich sa k dotáciám dostanú aj záujmové združenia právnických osôb, registrované cirkvi, osoby, ktoré majú nejaký podnik alebo sociálne podniky," uviedol Gröhling. Dodal, že ministerstvo športu pripravuje pôdu na politickú korupciu. Problémom je podľa SaS aj skrátené legislatívne konanie. O novele kompetenčného zákona, ktorou sa má nové ministerstvo zriadiť, sa momentálne rokuje v Národnej rade SR.

SNS tvrdí, že opozícia klame

"Gröhling s Husárom nepostavili ani jeden štadión, no míňali peniaze na GLOBSEC, migrantov či na Ukrajinu. Budú sa stavať štadióny a športoviská, ktoré budú slúžiť pre nás všetkých. Saskári s ostatnými v rokovacej sále vôbec nechcú dopriať občanom, aby športovali, cestovali či reprezentovali Slovensko. Najradšej by prepili peniaze v slávnom Dubaji," uviedol Andrej Danko na sociálnej sieti. 

Čo parlament odsúhlasil?

Konsolidačný balík, ktorým sa menia niektoré zákony v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií, prináša zníženie príspevku pre RTVS, zvýšenie súdnych a správnych poplatkov, ako aj zvýšenie zdravotných odvodov. Poslanci o nej rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Nová legislatíva hovorí aj o tom, že štátny sviatok Deň Ústavy SR, ktorý si pripomíname 1. septembra, viac nebude dňom pracovného pokoja. Poslanci zároveň vypustili 1. september zo zoznamu dní, počas ktorých platí zákaz maloobchodného predaja. V tejto súvislosti sa 1. september vypúšťa aj z ustanovenia, ktoré upravuje výnimky zo zákazu maloobchodného predaja.

RTVS bude dostávať zo štátneho rozpočtu príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Výška príspevku vychádza podľa vlády zo skutočných výdavkov predchádzajúcich období. Poslanci schválili aj návrh na prípadné dofinancovanie RTVS v prípade, že by bola objektívne ohrozená finančná a vnútorná stabilita telerozhlasu.

Umožniť by sa to malo v súlade so zmenou rozpočtu a výdavkových limitov. Zároveň schválili aj zvýšenie dotácie zo štátneho rozpočtu pre Maticu slovenskú v prípade potreby či nepredvídateľných okolností. Matica slovenská dostáva každoročne každoročne 1,5 milióna eur.

Návrh tiež hovorí o zvýšení súdnych a správnych poplatkov od apríla 2024. Poplatky sa zvýšia od 40 do 54 percent. Zámerom úpravy je valorizácia sadzieb vybraných poplatkov. Väčšina z nich sa podľa vlády naposledy menila skôr ako pred zavedením eura na Slovensku, čo bolo v roku 2009.

Od nového roka sa zvýšia zdravotné odvody pre zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a tzv. samoplatiteľov. Zvýšia sa napokon iba dočasne, a to do konca roka 2027. Sadzba poistného pre zamestnávateľa sa má zvýšiť z desiatich na 11 percent vymeriavacieho základu, ak zamestnávateľ zamestnáva osoby so zdravotným postihnutím, sadzba poistného sa má upraviť z piatich na 5,5 percenta.

V prípade SZČO a samoplatiteľov sa má sadzba zvýšiť zo 14 na 15 percent, ak ide o SZČO so zdravotným postihnutím zo siedmich na 7,5 percenta z vymeriavacieho základu. Súčasťou novej legislatívy je aj nepriama novelizácia zákona o zdravotných poisťovniach.

Zníži výšku percentuálnej sadzby príspevkov na činnosť operačných stredísk tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby, Národného centra zdravotníckych informácií a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Vláda to odôvodnila potrebou šetrenia prostriedkov verejného zdravotného poistenia.

Rokovanie až do prerokovania

Schválilo to 79 zo 120 prítomných poslancov. Znamená to, že NR SR bude rokovať bez prestávky a to až do momentu, kým sa rozprava ku kompetenčnému návrhu zákona neukončí. Následne by mala prejsť k rokovaniu o štátnom rozpočte. NR SR neschválila ani jeden pozmeňujúci návrh zo strany opozície, ktorý sa týkal konsolidačných opatrení.

O piatich pozmeňujúcich návrhoch z dielne Jany Bittó Cigánikovej a Tomáša Szalaya (obaja SaS) nehlasoval parlament vôbec. Neprešli ani dve námietky zo strany spolupredkladateľky. Rovnyký osud stihol aj ďalšie opozičné námietky. Poslanci koalície neumožnili ani o 230 bodoch pozmeňujúceho návrhu z dielne Matovičovho poslanca Galka. Ten chcel, aby parlament hlasoval o všetkých bodoch jednotlivo. Spravodajca sa odvolal na rokovací poriadok a to, že predložený návrh sa doslovne nezhodoval s prednesením pozmeňujúceho návrhu.

"Upozorňujem vás, že porušíte rokovací poriadok, ak nedáte hlasovať o 229 bodoch pozmeňujúceho návrhu," ohradil sa spoza rečníckeho pultu poslanec SaS Ondrej Dostál, ktorý trvá na tom, že hlasovanie by sa malo prerušiť a skutočnosť by mal prerokovať ústavnoprávny výbor. Odovolal sa aj na Ústavný súd SR, kde tak bude možné napadnúť celý zákon. "Vládna koalícia sa riadi heslom vyhraj voľby, môžeš všetko," zareagovala Remišová. 

Trestný zákon ohrozuje eurofondy, tvrdí Šimečka

Novelu Trestného zákona by mala vláda stiahnuť z rokovania Národnej rady (NR) SR. Už aj Úrad európskej prokuratúry (EPPO) varuje, že na Slovensku je ohrozený právny štát, čo môže spieť k pozastaveniu čerpania eurofondov. Skonštatoval to predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka.

"Nie je to len niečo, čo hovorí opozícia alebo europoslanci, ale oficiálna európska inštitúcia," zdôraznil Šimečka a podčiarkol, že ide o závažné vyjadrenia a právnu analýzu tejto inštitúcie. "Kľúčové a najhoršie pre Slovensko, čo európska prokuratúra hovorí, je, že to znamená vážne riziko narušenia právneho štátu," dodal.

Ide podľa neho o jasný náznak, že by mohla Európska komisia (EK) začať konanie voči Slovensku a pozastaviť nám čerpanie eurofondov. Ozrejmil, že EPPO môže dávať podnety a informovať EK o tom, aké dôsledky by táto novela pre Slovensko mala. Doplnil, že ak by novela prešla, minimalizuje to odhaľovanie a stíhanie podvodov s eurofondami a odstaví EPPO od spojenia s našimi orgánmi.

​Opätovne preto Šimečka vyzval vládu na stiahnutie novely. Odmietol pritom vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o tom, že opozícia a opoziční europoslanci sa obrátili na EK a poškodzujú Slovensko. Pripomenul, že premiér s členmi vlády komunikoval s EK v súvislosti s legislatívnou zmenou už od začiatku. Predsedníčka EPPO Laura Kövesiová adresovala v pondelok (18. 12.)

EK list pre vážne riziko porušenia zásad právneho štátu na Slovensku. Upozorňuje na zmeny v trestnom práve a ochrane oznamovateľov aj rušenie špeciálnej prokuratúry. Podľa EPPO plánované kroky vlády SR predstavujú "amnestiu" v značnom počte aktívnych vyšetrovaní podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ.

Debata má zmysel, hovorí Sulík

Sulík trvá na tom, že debata v pléne NR SR má zmysel a prináša nové pohľady a podnety. Kritizuje, že kompetenčný zákon, ktorý zvyšuje právomoci ministra obaryn je v rozpore s nastaveniami za ktoré zodpovedá rezort diplomacie. "Ak tam nastane pruser, že so slovenskými samopalmi nastane atentát, tak sa to rieši na medzinárodnej úrovni a žehliť to musí diplomacia," povedal počas svojho výstupu v rozprave. 

Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v diskusii o novele kompetenčného zákona aj v utorok ráno. Do diskusie je naďalej písomne prihlásených zhruba 20 rečníkov. O 11.00 h čaká poslancov aj hlasovanie o prerokovaných bodoch programu. Rozhodnúť by mali zákonodarcovia o vládnom balíku konsolidačných opatrení.

Súvisiace články

Najčítanejšie