Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
NR SR: Parlament začal búrlivú diskusiu, opozícii stratégia zatiaľ vychádza
Zdielať na

NR SR: Parlament začal búrlivú diskusiu, opozícii stratégia zatiaľ vychádza

BRATISLAVA / Poslanci sa pustili do ďalšieho búrlivého rokovania.

KDH chce znovu odvolávať Blahu

Poslanci Národnej rady (NR) SR za KDH chcú opäť iniciovať odvolávanie Ľuboša Blahu (Smer-SD) z postu podpredsedu parlamentu. Tvrdia, že polícia začala trestné stíhanie pre obraz komunistického predstaviteľa Che Guevaru, ktorý si umiestnil do svojej kancelárie. Policajné prezídium už potvrdilo, že vo veci začala polícia trestné stíhanie.

Podľa KDH začala trestné stíhanie Národná kriminálna agentúra (NAKA) voči podpredsedovi parlamentu za prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Kresťanskí demokrati sú presvedčení, že ďalší obvinený človek vo vedení NR SR je potenciálnou medzinárodnou hanbou pre Slovensko.

"Trvali sme na tom, aby sa Ľuboš Blaha verejne ospravedlnil, odstránil obraz Che Guevaru a vrátil tam obraz prezidentky. Zároveň sme trvali na tom, aby vrátil vlajku EÚ na svoje miesto. Nič z toho sa nestalo, naopak, Ľuboša Blahu začala trestne stíhať NAKA, a preto opäť začíname zbierať podpisy pod jeho odvolanie," uviedla v stanovisku predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková. "Vo veci bolo začaté trestné stíhanie a sú vykonávané procesné úkony," uviedla polícia pre TASR s tým, že bližšie sa k veci nebude vyjadrovať.

KDH už chcelo odvolávať Blahu v novembri. Poslanci však neschválili program mimoriadnej schôdze o jeho odvolávaní. Opozícia vtedy reagovala na video, v ktorom Blaha odstránil vo svojej kancelárii vlajku Európskej únie a portrét prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorý nahradil portrétom Che Guevaru.

​Hazardujeme s bezpečnosťou krajiny, hovorí Kolíková

Exministerka spravodlivosti tak reagovala počas diskusie o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele trestného zákona. V zrýchlenom režime sa tak podľa jej slov bez riadnej diskusie pretláčajú kľúčové zmeny v trestnej politike a rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry bez diskusie s odborníkmi. "Tu sa dejú vážne veci. Naraz sa menia kľúčové veci, na ktorých je postavený celý Trestný zákon. A zaujímavé je, že sa mení len to, čo je v prospech páchateľov trestnej činnosti," zdôraznila saskárka, podľa ktorej sa treba pozerať nielen na nastavenie trestov, ale na nastavenie celého procesu.

Je presvedčená, že práve ten je v súčasnosti ťažkopádny, a to môže sťažovať aj postavenie páchateľov pred súd. Práve toto je podľa ministerky treba riešiť a zdôraznila, že takýto vážny legislatívny text by nemal prichádzať bez diskusie s odborníkmi a dotknutými subjektmi. Argumenty vlády na takéto zásadné zmeny označila za "rozprávky starej matere".

Pýtala sa zároveň aj na to, prečo vláda nevyužila pripravený zámer novelizácie, ktorá prešla aj medzirezortným pripomienkovým konaním a osvojili si ho i predošlí ministri spravodlivosti. Kolíková odmieta aj argumenty predkladateľa, že novelizácia má náš trestný systém priblížiť zahraničiu a európskym štandardom. Upozornila, že pri navrhovaných zmenách sa budú môcť bohatí a skorumpovaní ľudia vykúpiť z trestov.

"Celá právna úprava je postavená tak, že vytvára tlak na sudcu, aby najprv zvážil podmienečný trest, ak to nie je možné, tak peňažný trest, a ak to nie je možné, domáce väzenie. A toto je bez ohľadu na to, o aký závažný trestný čin ide. A to je bezprecedentné," povedala. Je podľa nej v poriadku zvažovať alternatívne tresty, ale nie pri akomkoľvek trestnom čine.

Ako príklad uviedla, že pri praní špinavých peňazí by v súčasnosti páchateľovi nad hranicou 130.000 eur hrozil trest 12 až 20 rokov odňatia slobody. Po novom by mu podľa jej slov pri hranici nad 750.000 hrozil trest tri až desať rokov, a to s možnosťou podmienky či peňažného trestu.

Schôdza zatiaľ bez kompetenčného zákona

Do programu aktuálnej schôdze zatiaľ nepribudla novela kompetenčného zákona, ktorú vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) avizoval, že o termíne by mohli hovoriť na poslaneckom grémiu v stredu. Prezidentka mala výhrady k viacerým jeho ustanoveniam aj k legislatívnemu procesu.

V rámci kompetenčného zákona malo od 1. januára vzniknúť aj nové Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR. Po prerokovaní novely kompetenčného zákona by mali zákonodarcovia rozhodnúť aj o novele zákona o odplatách v civilnom letectve.

Návrh na voľbu predsedu štátnej komisie pre voľby by mali poslanci prerokovať v stredu o 16.00 h, tajné hlasovanie by malo byť následne o 17.00 h. Pellegrini zároveň priblížil, že aj v januári budú poslanci rokovať o hodinu dlhšie, a to do 20.00 h. Zákonodarcovia už v decembri odsúhlasili zmeny rokovacích časov na tejto schôdzi, v piatky by mali rokovať do 16.00 h. Skrátili aj obedovú prestávku.

PS kritizuje skrátené legislatívne konanie

Skrátené legislatívne konanie sa využíva pri mimoriadnych prípadoch, no vládna koalícia ho využíva vo väčšine doposiaľ podaných návrhov. V diskusii v Národnej rade (NR) SR k návrhu na skrátené legislatívne konanie (SLK) pri vládnej novele Trestného zákona to uviedla poslankyňa Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko). Zároveň poznamenala, že návrh bol pripravený bez verejnej odbornej diskusie a vláda v tomto smere neplní vlastné programové vyhlásenie.

Plaváková pripomenula, že k SLK možno pristúpiť za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody. Dodala, že vláda predložila doposiaľ z 21 návrhov 15 v skrátenom konaní.

Tieto návrhy by mal podľa nej preskúmať Ústavný súd (ÚS) SR. Súčasná vládna koalícia sa podľa nej v programovom vyhlásení vlády (PVV) tvárila, že zlú prax SLK z minulosti chce napraviť, no svoj program neplní. Píše totiž, že "uskutočňovaniu kľúčových rozhodnutí bude predchádzať konkrétna forma verejných konzultácií".

O návrhu novely Trestného zákona podľa nej diskutovali len "trestnoprávni priatelia koalície". Vláda tiež podľa PVV sľubovala zvýšiť participáciu verejnosti pri prijímaní zákonov a iných právnych predpisov. Dodala, že predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) sa v minulosti viackrát negatívne vyjadril k SLK. Novela je podľa Plavákovej pripravená narýchlo bez odbornej verejnej diskusie, pretože ju koalícia nepotrebuje. "Zmena je šitá na mieru na ľudí, ktorí majú problémy so súčasným znením a potrebujú zabezpečiť beztrestnosť," dodala.​

Prvým rečníkom Gábor Grendel

Matovičov poslanec koalícii vyčítal, že chce ovládnuť štát tak, aby zabránila stíhaniu "našich ľudí". Spomenul nielen bývalého šéfa ÚŠP Koačika, ktorý je právoplatne odsúdený, ale aj ďalšie rozhodnutia súdov, ktorá hovoria v neprospech nominantov bývalej vlády. "Tých 130 obvinených osôb potrebuje, aby ste sa zbavili aj ďalších prokurátorov," dodal Grendel s tým, že "vláda sa chce narýchlo zbaviť inštitúcie, ktorej sa mafia bojí"

Grendel vidí v pretláčaní novelizácie v zrýchlenom režime záujem vládnej koalície o pomstu a o pomoc "svojim ľuďom" podozrivým z páchania ekonomických trestných činov a korupcie. Negatívne vníma aj návrhy na znižovanie trestov za majetkovú trestnú činnosť. Novelizáciu označil za morálnu a justičnú vlastizradu. Tvrdí, že v skrátenom konaní ide vláda zničiť spravodlivosť a ohroziť bezpečnosť Slovenska. Zmeny plynúce z novely označil za pozvánku na uplácanie a branie úplatkov.

Pripomenul aj výhrady Európskej komisie k procesu prijímania zmien. Poukázal aj na viaceré stanoviská odborníkov či rady prokurátorov, ktoré hovoria o možnom negatívnom vplyve presunu agendy ÚŠP na krajské prokuratúry na rýchlosť konaní a o oslabení boja proti závažnej kriminalite.

Rokovanie o zmenách v zrýchlenom režime kritizoval aj Branislav Vančo (PS). Pripomenul, že rokovanie v zrýchlenom režime je podľa zákona povolené v závažných prípadoch, keď sú ohrozené ľudské práva či pri hrozbe hospodárskych škôd a podobne. Práve predložená novelizácia podľa neho ohrozuje ľudské práva a bezpečnosť, a jej schválenie by spôsobilo hospodárske škody. Obdobne to vníma aj Marián Čaučík (KDH).

S Grendelom a Vančom súhlasí aj Mária Kolíková (SaS). "Mení sa úplné nastavenie toho, čo spadá pod závažné trestné činy, na ktoré je naviazané ďalšie množstvo úprav a ustanovení, ktoré súvisia s možnosťou vôbec odstíhať závažné trestné činy," podotkla. Obáva sa zníženia efektivity vyšetrovania závažnej trestnej činnosti. Martina Holečková (KDH) upozornila aj na riziko, že Slovensko príde o možnosť čerpania eurofondov.

O zrušení ÚŠP

Poslanci Národnej rady (NR) SR od dnes pokračujú v 6. schôdzi. Aktuálne sa zaoberajú novelou Trestného zákona, ktorá predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Najprv sa majú zaoberať návrhom vlády, aby sa o novele rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) avizoval, že do diskusie k tomuto bodu sa prihlásilo 59 poslancov.

"Nekonečná" schôdza

Poslanci začali 6. schôdzu ešte začiatkom decembra, pred vianočnými sviatkami Pellegrini schôdzu prerušil do nového roka.Tesne predtým predniesol minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) návrh na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. Po jeho odsúhlasení by malo pokračovať rokovanie o novele v prvom a následne aj v druhom čítaní.

Nasledovať by mal návrh na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a ďalšie rokovanie o tejto novele v prvom a druhom čítaní. Na programe schôdze je ešte viac ako 20 bodov, medzi nimi aj poslanecké návrhy zákonov.

Do parlamentu sa vráti aj kompetenčný zákon

Parlament má na stole aj novelu tzv. kompetenčného zákona, ktorý poslancom vrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Zákon nepodpísala a žiada ho opätovne prerokovať. Výhrady mala k viacerým jeho ustanoveniam aj k legislatívnemu procesu.

V rámci kompetenčného zákona malo od 1. januára vzniknúť aj nové Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR. Poslanci posunuli na január hlasovanie o vládnom návrhu novely zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve. Urobili tak pre technické problémy pri prednesení pozmeňujúceho návrhu Justína Sedláka (Smer-SD). Novela má umožniť poskytnutie príspevku v civilnom letectve ako minimálnu pomoc alebo štátnu pomoc na vykonávanie pravidelnej leteckej dopravy na území SR alebo medzi slovenskými letiskami a letiskami mimo územia SR.

Súvisiace články