Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
SaS drží bobríka mlčania: Čo sa týka voľby šéfa, Krúpa tvrdí, že ide o vnútrostranícku záležitosť
Zdielať na

SaS drží bobríka mlčania: Čo sa týka voľby šéfa, Krúpa tvrdí, že ide o vnútrostranícku záležitosť

BRATISLAVA / Kandidatúru na post predsedu SaS oznámili už Branislav Gröhling a Marián Viskupič. Dlhodobo sa špekuluje aj o ďalšom mene, ktoré by mohlo v súboji o túto stoličku zamiešať karty.

Mlčanlivý Krúpa

Hosťom vo štvrtkovej relácii Na hrane TV JOJ bol aj polanec a člen SaS Juraj Krúpa. Ani za nič však nechcel komentovať voľby nového predsedu SaS. "Možno pribudnú ešte ďalší," dodal na konto dvoch kandidátov - Branislava Gröhlinga a Mariána Viskupiča.  

Nechcel ani špecifikovať komu z dvoch známych kandidátov by dal prednosť. "SaS je dostatočne vyzretá strana, aby niečo podobné zvládla," uviedol ďalej na konto možného rozkolu v strane. Kaliňák sa postavil na stranu Juraja Krúpu s tým, že to je tajná voľba a stranícka záležitosť. 

​Čo sa dialo dotera?

Zdá sa, že čo sa týka voľby predsedu SaS, nemusí ísť len o dve už skloňované mená. Okrem exministra školstva a exšéfa parlamentného výboru sa o stoličku po Richardovi Sulíkovi môže "pobiť" aj exministerka. 

Gröhling či Viskupič?

Bývalý minister školstva Branislav Gröhling je dlhodobo prezentovaný ako človek, ktorý nahradí Richarda Sulíka v čele strany. V minulých voľbách kandidoval do parlamentu z druhého miesta na kandidátke. V počte preferenčných hlasov ho dokázali predbehnúť len Sulík a Kolíková. O post predsedu strany hodlá zabojovať aj Marián Viskupič. Svoje rozhodnutie kandidovať oznámil počas vianočných sviatkov. "O rozhodnutí kandidovať za predsedu strany sa Viskupič pohrával už dlhšie," dodal Viskupič.

Jeho základnou motiváciu je, aby SaS ostala stále stranou pravicovou, liberálnou so silnými ekonomickými hodnotami. Viskupič patrí medzi stálice SaS, keďže je zakladajúcim členom strany a v parlamente je to jeho tretie volebné obdobie. Po svojom rozhodnutí kandidovať za predsedu strany cíti v strane podporu. Pre Noviny PLUS potvrdil, že ešte vôbec nie je isté, či o predsednícke kreslo nezabojuje ešte niekto ďalší.

Viac vo videu:

Nerozhodná Kolíková

Mária Kolíková pre Noviny PLUS TV JOJ uviedla, že sa ešte nerozhodla, či sa pridá ku svojim dvom kolegom a zabojuje o predsednícky post v strane. Nad touto možnosťou ešte stále uvažuje.

Ak by sa ale Kolíková rozhodla nekandidovať, svoj hlas by dala bývalému ministrovi školstva, ktorého názory sú jej bližšie: "Vidím, ako vníma smerovanie strany a tam cítim zhodu práve s Branislavom Gröhlingom." Bývalá ministerka spravodlivosti získala v minuloročných parlamentných voľbách druhý najvyšší počet hlasov po Richardovi Sulíkovi.

Viac vo videu:




Súvisiace články