Polojasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
NR SR: Do parlamentu príde diskutovať aj hlava štátu, chce sa vyjadriť k zámerom koalície
Zdielať na

NR SR: Do parlamentu príde diskutovať aj hlava štátu, chce sa vyjadriť k zámerom koalície

BRATISLAVA / Poslanci aj dnes pokračujú v debate ku skrátenému legislatívnemu konaniu, ktoré sa týka zmien v trestných kódexoch. Vládnej väčšine vyčíta snahu o ochranu našich ľudí.

Poslanci ukončili rokovanie o 20:00. Zídu sa v piatok ráno, rokovať by mali do 16:00. Poslankyňa za SaS Vladimíra Marcinková upozornila, že v minulom volebnom období nemal Robert Fico žiadny záujem na obhajovaní ľudských práv. Oprela to o to, že ho na výbore, ktorému predsedala stretla iba raz. 

Prezidentka mieri do parlamentu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová chce vystúpiť v pléne Národnej rady (NR) SR. Hovoriť chce o svojich výhradách k novele Trestného zákona. "Rozhodla som sa požiadať o vystúpenie v Národnej rade SR práve pre to, aby som mohla priamo poslancov oboznámiť s mojím stanoviskom k navrhovanej zmene zákona," uviedla Čaputová novinárom počas návštevy Košíc.

Hlava štátu uviedla, že ide o závažné zmeny v trestnej politike štátu, ktorým nepredchádzal klasický legislatívny proces, teda pripomienkovanie, ani verejná odborná diskusia. Proces prijímania považuje za veľmi nevhodný. Výhrady má aj voči jednotlivým ustanoveniam.

Poobedňajšie rokovanie

V rokovaní NR SR pokračuje od pätnástej po tom, čo ukončila hodinu otázok a odpovedí. Jeden z poslancov počas faktickej poznámky pozdravil študentov strednej školy, ktorí sledujú rokovanie na balkóne rokovacej sály. Za "zneužitie" faktickej poznámky sa ospraveldnil na čo predsedajúci Andrej Danko reagoval vetou: "Keďže sú tam pekné študenty, tak Vám odpúšťam." 

Od jednej popoludní majú poslanci obedňajšiu prestávku, pokračovať budú o štrnástej hodinou otázok na premiéra a členov vlády. 

​Bič na koalíciu?

Opozícia vyčíta koalícii aj to, že nemá záujem diskutovať a jej zástupcovia sa na diskusii nepodieľajú a nereagujú na opozičné výhrady. V podobnom duchu sa niesol aj prśiveok v rozprave od Ondreja Dostála, ktorý sa venoval antagonistickému postaveniu advokátov a prokurátorov, ale odôvodňoval aj označenia zákona "mafiánsky balíček".  Protest, ktorý dnes organizuje opozícia sa koná v štrnástich slovenských mestách a v Prahe. 

Prihlásených je písomne ešte zhruba 30 rečníkov. Poslanci opozície vyčítajú koaličnej väčšine, že im ide len o ochranu "ich ľudi", ale pritom sa v zmene trestných kódexov vôbec nevenujú obetiam zneužívania a násilných trestných činov. Zároveň pripomínajú aktuálnemu ministrovi spravodlivosti jeho výroky z predchádzajúceho volebného obdobia, keď bývalej vládnej koalícii vyčítaj skrátené legislatívne konania. 

Bude aj hodina otázok

Počas štvrtka by sa mali poslanci venovať už len diskusii k návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona, o ktorom debatujú už od pondelka. V rozprave vystupujú v drvivej väčšine opoziční poslanci. Vo štvrtok čaká poslancov aj tradičná hodina otázok.

Ukončili debatu o predsedovi volebnej komisie

Poslanci NR SR začali štvrtkové rokovanie dokončením debaty k návrhu na voľbu predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Predseda sa bude voliť až na budúci týždeň v utorok v tajnom hlasovaní. Dovtedy sa v NR SR hlasovať nebude. 

Súvisiace články

Najčítanejšie