Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Premiér Fico o rušení ÚŠP: Je to mocenské rozhodnutie a kompromis
Zdielať na

Premiér Fico o rušení ÚŠP: Je to mocenské rozhodnutie a kompromis

BRATISLAVA / Robert Fico tvrdí, že opozícii ide len o ochranu Daniela Lipšica. Na zrušení ÚŠP trvá, ide podľa neho o kompromis, na ktorom sa vládna väčšina dohodla.

Rober Fico sa vyjadril aj k otázke bytu, ktorý si kúpil a podľa odhadov "pod cenu". Poďakoval sa médiám, pričom tvrdil, že vyhral niekoľko súdnych sporov. Vyjadril sa aj k novele trestných kódexov, ktoré podľa neho "nezodpovedajú dobe"

"Snažíme sa vyhýbať dlhodobým trestom odňatia slobody," dodal Fico. tým, že toto je v pozadí novely trestného poriadku. "Neexistuje, žiadne ustanovenie medzinárodného práva, ktoré by Slovenskej republike ukladalo mať špecializované inštitúcie," dodal Fico a zdôraznil, že agendu ÚŠP vie bez problémov prevziať generálna prokuratúra. 

"Je to mocenské rozhodnutie," uviedol ďalej s tým, že proti Danielovi Lipšicovi hovoria tisícky politických vyhlásení, ktoré sú z opačného brehu, než tie, ku ktorým sa hlási Smer-SD. Predseda vlády zopakoval, že Lipšica  dikvalifikuje aj odsúdenie za trestný čin z nedbanlivosti. Odvolala sa aj na údajný podvod s advokátskpou skúškou, ale aj na to, akým spôsobom získal Lipšic previerku. Premiér uviedol, že mali tri návrhy a zvíťazil kompromis - tým bolo zrušenie ÚŠP. "Verím, že budú nakoniec schválené," poznamenal na margo návrhov, na ktorých prerokovaní trvá.

Opieral sa aj o to, že debata k novele a k jej skrátenému legislatívnemu konaniu trvá už niekoľko dní. Nepsomenul však to, že debata v parlamente nesupluje medzirezortné pripomienkové konanie. "Taká doba prerokvania je na Slovensku unikátom," dodal s tým, že opozícia sa snaží len chrániť Daniela Lipšica, ktorý v čele ÚŠP stojí. "Toto bolo temné obdobie slovenského práva. To by si nedovolili ani komunistický prokurátori, čo si dovolili prokurátori špeciálnej prokuratúry," poznamenal Robert Fico. 

Tibor Gašpar prišiel so screenshotmi. Jeden má podĺa neho usvedčovať Igora Matoviča s daňového podvodu, ďalší má byť konverzáciou akýchsi daňových podvodníkov, ktorý sa mali rozprávať o expremiérových podvodoch. Tieto materiály má mať ÚŠP už od roka 2020. Robert Fico dodal, že Lipšic mal Igora Matoviča chrániť, lebo je jeho blízky človek. 

Boris Suko uviedol, že opozícia chce počuť len to, čo chce počuť. Ohradil sa voči kritike a odmietol, že by vláda chcela prilákať zločin na Slovensko. Susko nes'hlasí s benefitmi pre kajúcnikov. "Dali sme si do PVV  a hovorili sme to aj pred voľbami, že chceme zmeniť trestnú politiku štátu na prevýchovnú," poznemanl s tým, že chce zabrániť recidívam, ku ktorým dochádzalo v minulosti. 

Matovič tvrdí, že daňové podvody nepáchal

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič odmietol, že by on a jeho rodina spáchali daňové podvody. Na tlačovej konferencii vyhlásil, že jeho rodina platila dane a odvody vždy vzorovo. Odmieta útoky na jeho manželku. Predstavitelia vládnej koalície si podľa neho vymýšľajú.

Avizuje preto trestné oznámenie. Premiér Robert Fico spolu s poslancom parlamentu Tiborom Gašparom (obaja Smer-SD) v stredu vyhlásili, že Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) mal k dispozícii informácie k podozreniam voči Matovičovi a jeho manželke a nekonal. Gašpar poukázal na niekoľko daňových podvodov, ktoré mal Matovič spáchať.

Vychádza z výpovede tzv. kajúcnika Ľudovíta Makóa. Regionpress podľa neho pravdepodobne optimalizoval dane v rozsahu 11,3 milióna eur. To Matovič odmieta a tvrdí, že Fico a Gašpar klamú. Matovičov kolega, poslanec Gábor Grendel zároveň vyhlásil, že minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) pri obhajovaní novely Trestného zákona klame. "Tvrdí, že treba zmeniť Trestný zákon preto, aby sudcovia mohli udeľovať aj miernejšie tresty," skonštatoval s tým, že sudcovia takú možnosť majú aj dnes. Reagoval aj na tvrdenia, že trestné sadzby pri korupčných a majetkových trestných činoch sú neprimerané a treba ich zmierniť.

"Lenže presne opak je pravdou," povedal s tým, že ak zákon prejde, tresty budú neprimerané, pretože za ukradnutie auta či bytu bude páchateľom hroziť už len podmienečný symbolický trest. Grendel tiež odmietol Ficove tvrdenia o záchrane špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Za tri dni diskusie o novele nikto z opozície podľa neho nekričal, aby koalícia neodvolala Lipšica z funkcie. Práve naopak, aj poslanci vyzvali koalíciu, aby ho odvolala, ak to má zachovať Úrad špeciálnej prokuratúry.

"Vládnej koalícii ide len a len o to, aby zabezpečili beztrestnosť pre svojich trestne stíhaných kolegov, všetko ostatné sú len nepravdivé omáčky," povedal. V parlamente sa už tretí deň diskutuje o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. V diskusii vystupujú v drvivej väčšine opoziční poslanci. Písomne je prihlásených vyše 30 rečníkov.

Novela podľa Suska harmonizuje trestné sadzby s okolitými krajinami. Návrh predpokladá aj zrušenie ÚŠP. Na tom trvá premiér, sú na to podľa neho všetky odborné podklady, ktoré potvrdzujú, že Generálna prokuratúra SR "bez akýchkoľvek ťažkostí vie prebrať agendu ÚŠP a zabezpečiť kontinuitu".

Súvisiace články

Najčítanejšie