Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
NR SR: Robert Fico preš**l aj najväčších zahraničných režisérov, tvrdí Pollák ml.
Zdielať na

NR SR: Robert Fico preš**l aj najväčších zahraničných režisérov, tvrdí Pollák ml.

BRATISLAVA / Poslanci aj v stredu pokračujú v rozprave k skrátenému legislatívnemu konaniu k zmene trestných kódexov.

Záver patril debate o predsedovy volebnej komisie

Poslanci ukončili stredajšie rokovanie debatou k návrhu na voľbu predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Pokračovať v diskusii majú vo štvrtok (11. 1.) od 9.00 h. Následne majú pokračovať v diskusii k návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona, o ktorom debatujú už od pondelka.

Robert Fico prešťal aj najväčších režisérov, tvrdí poslanec Pollák

Touto vetou reagoval na poslanca Júliusa Jakaba v rámci faktickej poznámky poslanec Igora Matoviča Peter Pollák ml. "Ani tí najväčší svetový režiséri si nevedeli vo svojich filmoch predstaviť, že by obvinení mali svojich právnikov, ktorí by sa podieľali na tvorbe legislatívy," poznamenal poslanec a dodal, že Robert Fico "prešťal aj týchto režisérov"

Dankovo ministerstvo sa bude prerokovávať v piatok

O novele tzv. kompetenčného zákona, ktorý vrátila parlamentu prezidentka Zuzana Čaputová, budú poslanci rokovať v piatok od 9.00 h. Zaradenie tohto bodu do programu aktuálnej schôdze si odsúhlasilo plénum. Zároveň poslanci rozhodli aj o tom, že rozprava k tomuto bodu bude trvať 12 hodín.

Navrhol to poslanec Rudolf Huliak (SNS), ktorý argumentoval, že k návrhu na skrátené legislatívne konanie, ako aj k samotnému zákonu sa už predtým rokovalo sedem dní. Prezidentka mala výhrady k viacerým jeho ustanoveniam aj k legislatívnemu procesu.

V rámci kompetenčného zákona malo od 1. januára vzniknúť aj nové Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR. Poslanci takisto rozhodli, že najbližšie sa bude o všetkých prerokovaných bodoch hlasovať až v utorok (16. 1.) o 11.00 h. Vtedy by mala byť aj tajná voľba predsedu štátnej volebnej komisie.

Proti je aj tretí sektor

Mimovládne organizácie listom vyzývajú predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD), aby zastavil deštrukciu právneho štátu a postavil sa proti schvaľovaniu novely Trestného zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

V stredu mu list, pod ktorý sa podpísalo aj vyše 38.000 občanov, doručili do parlamentu. Zástupcovia mimovládiek Via Iuris, Nadácie Zastavme korupciu, INEKO a Transparency International Slovensko upozornili, že kým vo vyspelých demokraciách predchádza zásadným zmenám mesiace trvajúca odborná diskusia, u nás ich chce parlament prijať v skrátenom konaní, na čo nevidia dôvod.

"Vyzývame Petra Pellegriniho aby sa ako predseda zákonodarného zboru postavil proti takémuto valcovaniu legislatívy," uviedli. V liste organizácie kritizujú aj obsah zmien, ktoré podľa nich ohrozujú právny štát a oslabujú boj proti korupcii na Slovensku. Poukázali napríklad na rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, znižovanie trestov za majetkovú a korupčnú kriminalitu či obmedzovanie právomocí Úradu na ochranu oznamovateľov.

V tejto súvislosti napríklad odmietajú argument vlády, že dôvodom navrhovaných zmien pri výške trestov je potreba odľahčenia preplnených väzníc. Podotkli, že novela najviac obmedzí trestanie korupcie a najzávažnejšej ekonomickej kriminality. "Títo páchatelia väznice rozhodne neplnia," skonštatovali. Upozornili tiež na to, že prijatie zmien ovplyvní život občanov SR aj do budúcna. "Po prijatí a implementácii balíka opatrení namierených proti stabilite právneho štátu a vymožiteľnosti spravodlivosti a práva sa zo Slovenska stane menej bezpečné miesto pre život bežných ľudí," upozornili mimovládky.

Dodali, že výsledkom bude aj nižšia atraktivita pre investorov a ekonomické zaostávanie, čo sa negatívne prejaví na kvalite a úrovni verejných služieb, ako aj na výške platov a dôchodkov.

Predseda parlamentu vníma iniciatívu mimovládok ako prejavenie slobodného názoru v slobodnej spoločnosti. "Bude postupovať v zmysle zákona," dodala jeho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Gažovičovej kritika

Na poslankyňu reagujú poslanci dvadsiatimi faktickými poznámkami, pričom každá má dve minúty. Zuzana Mesterová (PS) reagovala tým, že korupcia nie je ľudským právom. "Váš osobný záujem nie je verejným záujmom, ani korupcia nie je vašim ľudským právom," odkázala podpredsedovi NR SR Petrovi Žigovi, ale aj Tiborovi Gašparovi. 

Ako prvá v stredu vystúpila poslankyňa Tina Gažovičová (PS), ktorá zdôraznila, že neexistujú podmienky na to, aby sa teraz narýchlo zrušila celá inštitúcia - teda Úrad špeciálnej prokuratúry.

Dodala, že vláda tvrdí, že musí urýchlene zmeniť trestné sadzby, pretože sú neprimerané a odvoláva sa na infláciu. To podľa nej nie je dôvod narýchlo meniť zákon v skrátenom konaní.

"Som presvedčená, že predložili návrh do skráteného legislatívneho konania, aby obmedzili diskusiu a akúkoľvek kritiku, lebo vedeli, že tento návrh nebude populárny. Nikomu ani z ich voličov nepomôže, nezlepší kvalitu života pre nejakú významnú skupinu ľudí," vyhlásila s tým, že vládna koalícia chcela novelu presadiť z pozície moci.

Rokovanie o trestných kódexoch deň tretí

Poslanci aj v stredu ráno pokračujú v 6. schôdzi diskusiou k návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. PPísomne je prihlásených ešte 39 rečníkov, následne sa budú môcť poslanci prihlásiť aj ústne. rihlásených je ešte 39 rečníkov písomne, každý môže vystupovať 20 minút. Po nich sa budú môcť hlásiť poslanci ústne. Diskutuje najmä opozícia, za koalíciu vystúpil v pléne len minister spravodlivosti Boris Susko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie