Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
PROTEST: Môžete nás vyhánať a zosmiešňovať, ale my sa nevzdáme, ani teraz, ani o rok, odkazujú študenti
Zdielať na

PROTEST: Môžete nás vyhánať a zosmiešňovať, ale my sa nevzdáme, ani teraz, ani o rok, odkazujú študenti

BRATISLAVA / Po vianočných sviatkoch sa na námestia po celom Slovensku vrátili občania, ktorí nesúhlasia s postupom vlády v prípade úpravy trestných kódexov, ale aj so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Novinkou je, že sa k slovenským mestám pridalo aj hlavné mesto ČR. Protest v Bratislave moderuje herečka Kristína Tormová. V Bratislave na Námestí SNP má byť podľa odhadov polície až 20-tisíc ľudí. 

Prvý rečník z KDH

Ako prvý sa k mikrofónu postavil poslanec Marián Čaučík, ktorý na úvod poďakoval všetkým mestám, ktoré sa zapojili do protestných akcií. "Robertovi Ficovi záleží len na svojich blízkych, na tých, ktorých potrebuje, aby vládol," začal Čaučík na čo mu dav odpovedal skandovaním. Ohradil sa voči zmenám v trestných kódexoch, ktoré vláda plánuje presadiť v skrátenom legislatívnom konaní.

Pripomenul, že práve na Námestí SNP v Bratislave sa podarilo poslať do minulosti komunistov. "Väzňami sme boli my, všetci občania, ktorí sme žili za železnou oponou," dodal ďalej s tým, že pre KDH je kľúčové, aby Slovensko bolo krajinou pre všetkých. "Potrebujeme tu stáť a bojovať pre našu krajinu," dodal a poďakoval sa všetkým prítomným s tým, že je potrebné odmietnuť korupciu, ale aj aroganciu moci a to aj vo svojom okolí. Námestie SNP je plné ľudí, ktorí skandujú "nebudeme ticho"

Vláda a minister Šutaj-Eštok vyšetrovateľov šikanujú, uviedla Jarmila Koteková

Občanom sa poďakovala aj ďalšia rečníčka Jarmila Koteková, a to za správy a vyjadrenia podpory. Manželka jedného z vyšetrovateľov sa pred davom rozrozprávala o tom, ako vyšetrovateľov vedenie ministerstva šikanuje. "Policajti sa nemôžu verejne vyjadrovať," povedala s tým, že hlasom jej manžela sa tak stáva ona.

"Dva roky čelili naši manželia ohováraniu na tlačových besedách zo strany Smer," poznamenala s tým, že išlo o ľudí, ktorí čelili vyšetrovaniam a obvineniam. Dav skandoval "hanba". "Na zastrašovanie posielali našim manželom naše fotografie," povedala s tým, že išlo o fotografie zo sledovania. "Treba im dôrazne povedať stačilo," zakričala Koteková, ktorá zdôraznila, že terče robí aktuálna vláda aj zo študentov, ktorí vyjadrili svoj názor.

Reagovala tak na status premiéra Roberta Fica, ktorého rozčúlil študent právnickej fakulty, ktorý sa postavil k vyjadreniam dekana Burdu tým, že chcel diskusiu so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom na školskej pôde. 

Stranícka mládež

Na proteste vystúpila aj mládež z PS, KDH a SaS. Prejav mladých čítala herečka Anna Mária Juneková. "Aký odkaz po sebe chcete zanechať?" pýtala sa vlády s tým, že máme kolabujúce zdravotníctvo, zdecimované školstvo a klesajúcu životnú uroveň.

"Od kedy ste prevzali moc v krajine, jedinú snahu, ktorú z vašej strany vnímame je zlikvidovanie Špeciálnej prokuratúry. Je to sebecké a zbabelé," dodala s tým, že vláda rozbehla moloch, ktorý gniavi krajinu pod ním. "My to nedovolíme," pokračovala ďalej. "Môžete nás vyháňať, môžete nás zosmiešňovať, ale my sa nevzdáme, ani teraz, ani o rok," zakričala do davu a dodala, "my nikam neodchádzame, pán premiér". Dav začal skandovať "Fico do basy"

Fico sa bojí ulice, hovorí Gröhling

Za SaS sa davu prihovoril Branislav Gröhling, ktorý akcentoval, že Robert Fico sa bojí ulice a teraz je "zalezený vo svojom luxusnom byte, na ktorý si slušnou prácou ani nemohol zarobiť. "On poctivú prácu ani nepozná," akcentoval Gröhling s tým, že v likvidácii právneho štátu mu pomáha aj "podržtaška Pellegrini".

Vlak mu odpovedal skandovaním "podržtaška" a "stačilo". "Fico je hrobárom demokracie a robí z nás mafiánsky štát," pokračoval saskár a zdôraznil zámer zrušeniu NAKA. Povedal, že treba zabrániť aj tomu, aby sa Peter Pellegrini stal prezidentom. "Vy prezidentom nebudete," skandoval dav spolu s Gröhlingom, ako odkaz Pellegrinimu.

Na záver sa Gröhling poďakoval hlave štátu. "Sme na Vás hrdí pani prezidentka," zakričal s tým, že len hlava štátu je nádejou, že sa právny štát podarí ochrániť. 

Šimečka začal výrokom Kaliňáka

"Po voľbách sa všetko zruší," citoval aktuálneho ministra obrany Roberta Kaliňáka z nahrávky z poľovníckej chaty. "Priatelia, dobrých ľudí, ktorým zaleží na Slovensku, je oveľa viac, než si myslel pán Kaliňák," povedal s tým, že vláde ide len o únos štátu a mafiánsky balíček je len o ochrane ich ľudí a amnestiách pre zlodejov a korupčníkov. 

"Pán Fico, prerátali ste sa," pokračoval s tým, že urobí tú istú chybu, ako všetci neúspešní diktátori. "Predstavujete si, že vládnutie je ako to vaše Putinovské video," uviedol s tým, že na video len rozdáva rozkazy, ale nevie, že na Slovensku to takto nefunguje. "Nenecháme si Slovensko uniesť z Európy niekam za Ural. My nie," zakričal líder PS a dav skandoval "ďakujeme"

"Zapamätajme si túto jednotu. Ešte ju budeme potrebovať a budeme z nej čerpať," uzavrel a citoval Petra Pellegriniho, ktorý po voľbách tvrdil, že nebudú výťahom k moci a "on nebude podržtaška". Svoj príhovor zakončil tým, že rovnováha moci je v rukách občanov, ktorý rozhodnú už v eurovoľbách, ale najmä v prezidentských voľbách. "Nebudú mať všetko," zakričal na záver. 

V ktorých mestách sa protesty konajú?

  • Bratislava, Nám. SNP
  • Košice, Dolná Brána
  • Nitra, Pešia zóna
  • Žilina, Hlinkovo námestie
  • Banská Bystrica, Námestie SNP
  • Trenčín, Štúrovo námestie
  • Prešov, Hlavná ulica - pred MsÚ
  • Trnava, Trojičné námestie
  • Považská Bystrica, Dom kultúry
  • Liptovský Mikuláš, Námestie osloboditeľov
  • Spišská Nová Ves, Radničné námestie
  • Levice, Námestie hrdinov
  • Prievidza, Námestie slobody
  • Piešťany, Námestie slobody

Súvisiace články