Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Analýzy Na hrane s Kérym a Gröhlingom: Smer podrží Dankovi chrbát v prípade odvolávania
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Kérym a Gröhlingom: Smer podrží Dankovi chrbát v prípade odvolávania

BRATISLAVA / V parlamente je toho naozaj dosť, kompetenčný zákon vrátený prezidentkou zavádzajúci nové ministerstvo, odvolávanie podpredsedu parlamentu k obrazu Che Guevaru, ale aj návšteva Roberta Fica v Budapešti. A na polceste do parlamentu je prezidentka.

Hosťami Analýz Na hrane bol Marián Kéry za Smer-SD a Branislav Gröhling za SaS. Mimoriadne sa Analýzy Na hrane vysielajú z parlamentnej knižnice, keďže sa v parlamente zmenil program aj pre parlamentnú opozíciu. "Na západe nič nového, opozícia robí obštrukcie," začal Kéry s tým, že opozícia využíva každú možnosť na natiahnutie schôdze NR SR. Vidí za tým zámer maximálne oddialiť zrušenie ÚŠP. "Ja to rešpektujem a rovnako aj moji kolegovia," poznamenal smerák ďalej s tým, že však trvajú na dodržiavaní rokovacieho poriadku. 

Porušovanie rokovacieho poriadku odmietol Gröhling s tým, že naopak, porušuje ho práve vládna koalícia. "Potom by generálny prokurátor nemusel robiť mimoriadne vstupy, ale mohol by pripomienkovať v rámci štandardného legislatívneho konania. Je to ukazovanie jednotlivých problematických vecí v tých zákonoch," akcentoval saskár. 

(Ne)odvolávanie Blahu

Kéry poprel, že by bol Che Guevara masovým vrahom. Akcentoval, že je revolucionár. "Na Kube bola výnimočná situácia," tvrdil Kéry a dodal, že trest smrti neznamená, že by bol niekto vrahom. Blaha podľa neho neurobil nič, čo by ho diskvalifikovalo. Kéry argumentoval tým, že on vyštudoval históriu. 

​"Toto nie je nič zvláštne, je to náš legislatívny proces, ktorý môžeme využívať," povedal Gröhling na margo legitimity odvolávania. "Ani nám to neumožnia, lebo nechceli schváliť program," pokračoval s tým, že v snahách budú pokračovať aj ďalej. 

Danko a jeho "bežný ľudský príbeh"

Kéry odmietol, že by držali každého nominanta za každú cenu. Pripomenul, ako koalícia odmietla odvolať ministra vnútra Romana Mikulca a označil to za flagrantné. Aj on zopakoval po Robertovi Ficovi, že čo sa týka Andreja Danka, "ide o bežný ľudský príbeh". "Nesuplujme OČTK," dodal Kéry. 

Podľa Gröhlinga ho jeho správanie diskvalifikuje na ďalšie politické pôsobenie vo vedení NR SR. "Dúfam, že máme spoločný pohľad na to, že polícii trvalo veľmi dlho vyjadriť sa k veci," doplnil ďalej. Kéry reagoval, že vo vyvodení politickej zodpovednosti zo strany Andreja Danka sa nezhodnú. Gröhling zdôraznil, že je nevyhnutné, aby sa zákon dodržiaval za každých okolností. 

Kéry argumentoval nehodou Daniela Lipšica, ktorý neúmyselne zabil chodca na priechode a spravili z neho špeciálneho prokurátora. Dankov prípad pritom preveruje aj Krajská prokuratúra Bratislava 4 a aktuálne sa kontrolujú aj policajti, ktorí mali nehodu na starosti. 

"Vy (poslanci strany SaS) ste takí prísni na druhých, ale keď ste vy boli vo vládnej koalícii, tak ste takí prísni neboli," bránil sa Kéry pričom argumentoval, že Gröhling pochybil v prípade diplomovky, na čo exminister školstva reagoval tým, že svoje pochybenie vysvetlil. Kéry odmietol odpovedať na otázku, či by bol tak benevolentný aj v prípade, ak by išlo o príslušníka politickej opozície. "Nevylučujem podobný scenár ako dnes," poznamenal Kéry na konto odvolávania Andreja Danka. 

Prelomené veto

Koalícia očakáva od nového ministerstva Andreja Danka viac zdrojov pre šport. Kéry sa opieral o to, že vznik takéhoto ministerstva privítali športové zväzy. Náklady na nové ministerstvo by mali byť 100 miliónov eur, pričom tieto financie sú nad rámec toho, čo si republika môže ekonomicky dovoliť. 

Podľa exministra školstva je "Danko neposlušným deckom, ktorému koalícia dáva darčeky". Za taký považuje nielen to, že ho podrží vo funkcii, ale aj to, že mu dala vlastné ministerstvo. "Mám problém aj so SNS, aj so samotným ministerstvom," uviedol Gröhling, ktorý zdôraznil, že Danko mohol dať nadobudnuté financie do fondu na podporu športu a nie si vydupať vlastné ministerstvo. 

Kéry argumentoval aj ministerstvom pre Veroniku Remišovú. Koalícia však MIRRI nezrušila. Naopak, aktuálneho ho vedie Richard Raši za Hlas-SD. Kéry Gröhlinga obvinil, že SaS ďalej asistuje v Igorovi Matovičovi. "Na toto dúfam nemusím reagovať," poznamenal Gröhling.

Slovensko v zahraničí

Slovensko má problém odsúdiť nielen severokórejské balistické rakety, ale aj ruské útoky na civilné ciele. Dnes s touto informáciou prišla aj poslankyňa za SaS Vladimíra Marcinková. Kéry opäť opakoval, že Juraj Blanár, ktorý vedie rezort zahraničia, odmietol podpísať rezolúciu, lebo "chýbali dôkazy".

"Chceme nezlomné dôkazy," dodal Kéry. Podobne to vidí aj v prípade vojny na Ukrajine, kde sa "nedá veriť ani ukrajinskej, ani ruskej strane". Gröhling reagoval tým, že dnes dostal Fico "nóty od Putina cez Orbána" a postup označil za hanbu Slovenska. "Povedali ste strašné klamstvo," reagoval Kéry s tým, že Smer ruskú agresiu odsúdil. 

Návšteva Maďarska

Kéry pokračoval, že návšteva ČR dala najavo, že Česko je stále náš najbližší partner. "Nemali sme vždy v histórii také dobré vzťahy s Maďarskom, ako máme teraz," pokračoval smerák a dodal, že sú témy, ktoré nás spájajú s Maďarskom a "Slovensko nebude s nikým stáť v závese"

"Pán Orbán nemá také isté hodnoty, ako máme my v SaS," reagoval Gröhling a dodal, že čaká, ako sa budú ďalej obmedzovať médiá. "Ak by Ukrajina padla, tak naše hranice budú hranice s agresorom Ruskom," doplnil. 

"Chceme, aby nastal mier," poznamenal Kéry s tým, že rozhodujúcu úlohu hrá USA, ktoré si s Ruskom musia sadnúť za spoločný stôl alebo "dať pokyn prezidentovi Ukrajiny"

Súvisiace články

Najčítanejšie