Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
My sa nezastavíme, odkazuje hlave štátu Robert Fico z úradu vlády
Zdielať na

My sa nezastavíme, odkazuje hlave štátu Robert Fico z úradu vlády

BRATISLAVA / Prejav hlavy štátu nenechal chladným ani premiéra Roberta Fica. "Nemôžeme brať vážne to, čo povedala," povedal počas tlačovej konferencii. Tá opäť prebehla bez otázok. Premiér sa odvolal na to, že v parlamente ich čaká hodina otázok a odpovedí.

Robert Fico odkázal hlave štátu "my sa nezastavíme". Poznamenal, že Zuzana Čaputová nahradí v čele Progresívneho Slovenska Michala Šimečku. "Čoskoro sa o tom začne debata," tvrdil predseda vlády. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) spochybnil odborníkov, ktorých si prezidentka zavolala za okrúhly stôl. Bol tam pritom aj zástupca generálnej prokuratúry. 

Útoky premiéra Roberta Fica

Vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej v Národnej rade SR bolo čisto politické, opozičné i farizejské. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to uviedol v reakcii na prezidentkin prejav v parlamente k téme zmien v Trestnom zákone. Čaputovú obvinil tiež z toho, že vystúpila ako hovorkyňa opozície, zasiahla podľa neho aj do prezidentskej kampane v prospech Ivana Korčoka.

Nerozumie, prečo prezidentka nevystupovala zásadovo v predchádzajúcom vládnom období, keď podľa neho boli hrubo porušované ľudské práva a kriminalizovaná opozícia. Rozporoval argumenty, ktoré vo svojom stanovisku k návrhom zmien v Trestnom zákone uviedla vo vystúpení. Zdôraznil, že postoj vlády a rozhodnutie presadiť zmeny sa nemení. "Urobíme všetko pre to, aby boli návrhy zmien predložené v parlamente schválené," zdôraznil Fico.

Vláda podľa jeho slov stojí za rozhodnutím Úradu špeciálnej prokuratúry, "lebo je principiálne správne". Zopakoval, že návrhy legislatívnych zmien sú už dlho diskutované a rovnako dlhá diskusia k nim ešte poslancov parlamentu čaká. A to aj vrátane predpokladaného rokovania o prelomení veta hlavy štátu. Pripomenul tiež argumenty predkladateľov o legitímnosti skráteného legislatívneho konania, týkajúce sa hrozby porušovania ľudských práv.

Robert Fico sa nevyhol ani spochybňovaniu výkonu prezidentky, ktorá by podľa neho nedokázala zopakovať to, čo povedala bez papiera. Zdôraznil aj to, že slová prezidentky "nemôžu brať vážne". Opakoval už niekoľkokrát počuté veci o týraní ľudí v kolúznej väzbe. Avizoval aj zverejnenie dokumentu, ktorý ich príkoria mapuje. 

Obhajoba ministra Suska

O ústavné rozhodnutie sa opakovane opieral aj minister spravodlivosti, ktorý akcentoval, že pre vládu je dôležité "nahradenie škody poškodeným", ale aj "trest povinnej práce" či "trest domáceho väzenia". Zásadne nesúhlasil s hlavou štátu a jej argumentami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie