Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
NR SR: Novela môže byť v kolízii s ústavou, povedala hlava štátu o zmenách trestných kódexov
Zdielať na

NR SR: Novela môže byť v kolízii s ústavou, povedala hlava štátu o zmenách trestných kódexov

BRATISLAVA / V parlamente beží 19. deň 6. schôdze NR SR. Poslanci stále diskutujú o skrátenom legislatívnom návrhu k novele trestných kódexov.

Prezidentku v rokovacej sále NR SR privítali prezidentské fanfáry z opery Svätopluk od Eugena Suchoňa a následne odznela aj hymna Slovenskej republiky. Hlava štátu začala svoju správu zdôraznením viery, že sa všetci v sále zhodnú na tom, že trestná politika je zásadnou a najdôležitejšou funkciou štátu.

Dodala, že zároveň má napĺňať očakávanie občanov, že ich štát chráni. "Je bezprecedentné, aby sa takéto zásadné zmeny udiali bez štandardného legislatívneho procesu," povedala s tým, že debata v parlamente ju nenahradí a zdôraznila osobitý účel medzirezortného pripomienkového konania. "Nazmieňajme preto rozrpavu v parlamente za tento nástroj legislatívy," povedal s dôrazom na absenciu odbornej diskusie. 

Zákon nespĺňa požiadavky na skrátené legislatívne konanie

Zdôraznila aj to, že zákon nespĺňa ani požiadavky, ktoré sú pre skrátené legislatívne konanie kľúčové. Neobstojí podľa hlavy štátu ani argument o tom, že dochádzalo k porušeniu ľudských práv obvinených. "Oboznámila som sa s nimi a neobstoja," reagovala hlava štátu a vymenovala rozhodnutia ústavného súdu, pričom išlo ochyby, ktoré sa týkajú iných orgánov vymáhajúcich právo. Nie Špeciálnej prokuratúry. Doplnila, že takýchto rozhodnutí vydáva ústavný súd stovky. "Museli by sme teda rušiť nielen súdy, ale aj niektoré prokuratúry," pokračovala s odvolaním sa na rôzne pochybenia. 

Novela nevychádza z Karasovej verzie

Poprela aj to, že by novela vychádzala z návrhu exministra Karasa a dodala, že on sám sa od obsahu tejto novely dištancuje. "Novela trestného zákona veľmi výrazne znižuje tresty," povedala prezidentka a argumentovala vylúpením bytu. Pokiaľ by páchateľ nepresiahol škodu 350-tisíc eur, nešiel by za zločin ani do väzenia. Prezidentka to považuje za neprijateľné.

Neobstoja ani argumenty zahraničím

Neobstojí podľa nej ani argumenty o zosúladení trestných sadzieb s okolitými krajinami a citovala zo zákonov z Čiech, ale aj Nemecka. "V Nemecku sa dá odložiť len trest odňatia slobody," uviedla a odkázala aj na rakúsky zákon, ktorý ustanovuje trestnú sadzbu podplácania do 350-tisíc eur na 15 rokov. U nás by to boli maximálne 3 roky. Zdôraznila, že po návrhu by išlo o rehabilitáciu recidívy v tresnej činnosti a "môže znamenať odklon od právneho štátu". "Novela môže byť v kolízii s ústavou," dodala s tým, že bude ohrozené právo občanov na spravodlivý proces. Novele vyčíta, že nechráni záujmy občanov, ktoré sú chránené ústavou a došlo by k nesúladu so zámermi právneho štátu.

"Nevyhnutnou podmienkou pre aplikáciu podmienečných trestov je aj probačný dohľad," povedala s tým, že probačných úradníkov Slovensko nemá a novela túto problamatiku ani nerieši. "Nebyť politického a verejného tlaku, dnes by s najväčšou pravdepodobnosťou táto novela platila," dodala s tým, že vláda môže meniť politiku štátu, ale "vyhrať voľby neznamená môcť všetko".

Apelovala na poslancov vládnej koalície, aby sa správali zodpovedne. "História, ktorá sa tu aj dnes píše, na to bude pamätať," uzavrela a poďakovala sa za pozornosť. 

Poslanec a podpredseda NR SR za Smer-SD Ľuboš Blaha si počas vystúpenia hlavy štátu čítal knihu "Smrť generála Lučanského".

Poslanci za SNS sa v sále vôbec neukázali. Predtým si robili tlačovú konferenciu, kde hlavu štátu odsudzovali. Prezidentka Zuzana Čaputová počas svojho príhovoru v pléne Národnej rady (NR) SR ukázala, aké ciele a "prázdne reči" má opozícia. Uviedol to šéf SNS a podpredseda NR SR Andrej Danko v reakcii na výhrady prezidentky k novele Trestného zákona.

Danko vysvetlil, že poslanci SNS v sále pri prejave prezidentky chýbali pre svoje výhrady voči nej. "Prezidentka ignorovala výsledky volieb, nechcela menovať nášho ministra, vydierala nás a nútila nás k zmene nominácie," vyhlásil Danko. Prezidentka podľa neho v sále ukázala ciele opozície. "Opozíciu spája jediné - 'okydávať' slovenskú vládu v Bruseli, ničiť nás, ponižovať a deptať," povedal. Opozícia podľa neho využije čokoľvek na to, aby poukázala, že vláda Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS nemá budúcnosť. SNS podľa Danka urobí všetko pre to, aby vláda vydržala.

SaS sa s výhradami prezidentky stotožnila

"Slovensko sa stane rajom pre organizovaný zločin," povedala počas tlačovej besede Mária Kolíková, ktorá v minulosti viedla minsiterstvo spravodlivosti. SaS bude trvať na stiahnutí novely a na absolvovaní riadneho legislatívneho procesu. Sulík vyzdvihol tlak na koaličných poslancov, ktorí sa zvyšuje. 

Šimečka vyzdvihol obsah prejavu

"Prezidentka Čaputová predniesla v parlamente silný a veľmi kritický prejav. Precíznou argumentáciou potvrdila naše vážne pripomienky ku škandalóznemu spôsobu, akým Ficova koalícia pretláča svoj promafiánsky balíček, aj k jeho škodlivému obsahu. Hovorí to prezidentka, odborná verejnosť, my v opozícii, aj plné námestia po celej krajine. Je najvyšší čas, aby tento hlas konečne vypočuli aj páni Fico, Danko a Pellegrini. Zuzana Čaputová zároveň názorne ukázala, prečo táto vláda nemôže mať všetko. Prečo je dôležité, aby v prezidentskom paláci sedela silná a autonómna osobnosť, ktorá sa vie ozvať a postaviť vláde na odpor, keď tá zlyháva. Je to dôležitý odkaz pre prezidentské aj európske voľby, ktoré nás čoskoro čakajú - táto vláda naozaj nemôže mať všetko," uviedol vo vyhlásení. 

Za prezidentkou stojí aj KDH

Prezidentka Zuzana Čaputová jasne a zrozumiteľne pomenovala problémy, ktoré vyplývajú z predloženej novely Trestného zákona. Po prejave hlavy štátu v Národnej rade (NR) SR to povedal predseda KDH Milan Majerský. Hnutie sa s výhradami prezidentky stotožňuje.

"Táto hanebná novela Trestného zákona radikálne mení trestnú politiku, znižuje tresty, ruší Úrad špeciálnej prokuratúry a znižuje premlčacie lehoty. Veľkým problémom je tiež to, že ju vláda predložila bez odbornej diskusie, s chybami a pomáha ňou svojim kamarátom a tým, ktorí chcú páchať trestnú činnosť," uviedol v reakcii Majerský.

Šéf KDH si tiež myslí, že vláde nejde o pomoc ľuďom, ale ide iba o mocenské rozhodnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Takáto novela by mala prejsť riadnym legislatívnym procesom a medzirezortným pripomienkovým konaním, teda tak, ako svoju novelu predstavoval náš expert Viliam Karas, keď bol minister spravodlivosti," uzavrel.

NR SR naživo

Rovnako dlhá bude aj ústna rozprava

Ústne sa do rozpravy prihlásilo 62 poslancov opozície. Poslanci na to zareagovali ováciami. Predsedajúci podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS) prerušil schôdzu do 12:00, kedy má v NR SR vystúpiť hlava štátu Zuzana Čaputová. Predniesť má svoje výhrady k trestnému zákonu, ktorý do NR SR predložila Vláda SR. 

Poslední poslanci v rozprave

Poslanci sa naďalej venujú rozprave k novele trestných kódexov aj rušeniu ÚŠP. Debatuje sa stále o skrátenom legislatívnom konaní písomne je prihlásených stále niekoľko poslancov. Po Dane Kleinert sa za rečnícky pult dostal Peter Pollák ml. z hnutia Igora Matoviča. 

Správa hlavy štátu

Vo štvrtok napoludnie by mala v pléne NR SR vystúpiť aj prezidentka Zuzana Čaputová. Požiadala o to v súvislosti s novelou Trestného zákona. Proces prijímania legislatívy považuje hlava štátu za veľmi nevhodný. Výhrady má aj voči jednotlivým ustanoveniam novely.

Prezidentka včera absolvovala okrúhly stôl s odborníkmi, ktorí jej interpretovali svoje výhrady k tresnej novele. Ich argumenty prezidentka Zuzana Čaputová predstaví v pléne počas svojho vystúpenia. 

Odvolávanie Andreja Danka

Podvečer čaká poslancov mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie Andreja Danka (SNS) z postu podpredsedu NR SR. Rokovanie iniciovala opozícia pre okolnosti Dankovej dopravnej nehody. Kritizuje postup polície aj to, že Danko neostal po nehode na mieste.

V prípade už nariadil policajný prezident Ľubomír Solák kontrolu postupu policajtov. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizoval zverejnenie detailov vyšetrovania nehody.

Súvisiace články

Najčítanejšie