Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
NR SR NAŽIVO: Máte možnosť zachovať sa ako štátnik, vyzýva Pellegriniho opozícia
Zdielať na

NR SR NAŽIVO: Máte možnosť zachovať sa ako štátnik, vyzýva Pellegriniho opozícia

BRATISLAVA / Poslanci po víkende pokračujú v debate k skrátenému legislatívnemu konaniu. Aktuálny rečníci sa do debaty zapojili ústne.

Opozícia v strehu

Z parlamentu sa naživo prihlásila aj redaktorka TV JOJ Lucia Stráňavová. Atmosféra v parlamente je pokojná a komorná. Koalícia však hľadá spôsob, ako si poradiť s opozičnou obštrukciou, konkrétny návrh však zatiaľ nie je. Opozícia čaká práve na ten, aby sa proti nemu mohla brániť. 

​Opozícia posiela vláde poslednú výzvu

Líder PS Michal Šimečka adresoval vláde ďalšiu výzvu s tým, že vo štvrtok sa bude konať ďalší protest v Bratislave a ďalších pätnástich mestách. Zdôraznil, že vláde nejde o občanov, ale o beztrestnosť pre seba a "svojich ľudí".

Zdôraznil aj to, že na skrátené legislatívne konanie nie je dôvod a vláda nižšie trestné sadzby nevie vysvetliť ani svojim voličom. "Koalícia by to chcela čo najskôr ukončiť, ale nevie ako," poznamenal s tým, že hlasovanie o skrátenom legislatívnom konaní bude koncom týždňa. Dodal, že treba zvýšiť verejný tlak a vyzval Petra Pellegriniho, aby túto novelu stiahol.

Rozvrat spoločnosti vyzdvihla aj šéfka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková. "Rozhorčenie z toho, čo robí pán Pellegrini je väčšie, ako rozhorčenie z toho, čo robí pán Fico," poznamenala a vyzvala predsedu NR SR, aby "zišiel z kratšej cesty". "Máte možnosť zachovať sa ako štátnik," odkázala Pellegriniho s tým, že môže dokázať, či mu záleží na občanoch, alebo poslúchne Roberta Fica. 

Ústne prihlásení poslanci majú na svoje vystúpenie v rozprave 10 minút. Opozícia koalícii aj naďalej vyčíta, že na skrátené legislatívne konanie nie sú dôvody. Novela, ktorá sa zaoberá zmenami trestných kódexov a zároveň chce rušiť Úrad špeciálnej prokuratúry SR, mala podľa poslancov prejsť štandardným legislatívnym procesom. 

Do rozpravy je prihlásených ešte vyše 40 rečníkov z radov opozície. Po odsúhlasení návrhu na skrátené legislatívne konanie by mali zákonodarcovia prerokovať novelu v prvom aj druhom čítaní.

​Predseda vlády Robert Fico odmieta ustúpiť od zámeru zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry a nevylúčil drobné zmeny v návrhu zákona. Povedal to v diskusnej relácii v sobotu na RTVS. Avizoval, že o postupe v parlamente bude koalícia rokovať budúci týždeň. Chce navrhnúť, aby sa rokovalo nonstop. "Ak to bude, som pripravený každú noc na hodinu na dve tam prísť ako člen vlády," načrtol. Zopakoval, že minulotýždňové vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej v parlamente považuje za čisto opozičný prejav. V súvislosti s protivládnymi protestami skonštatoval, že rešpektuje ľudí a majú na to právo.

Súvisiace články

Najčítanejšie