Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
NR SR: Koaličný valec zabral a obmedzil druhé čítanie trestných kódexov
Zdielať na

NR SR: Koaličný valec zabral a obmedzil druhé čítanie trestných kódexov

BRATISLAVA / Poslanci začali s druhým čítaním novely trestných kódexov. Koalícia zabrala a minimalizovala abštrukciu opozície.

minister Susko trvá na kvalite zákona

Koalícia uvádza, že zmeny v novele Trestného zákona, ktoré v druhom čítaní predložila, reagujú na výhrady odborníkov, Európskej komisie, ako aj na návrhy opozičných strán, napríklad KDH.

Vyhlásil to minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Pozmeňujúce návrhy sú súčasťou spoločnej správy parlamentných výborov, predložil ich na ústavnoprávnom výbore poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). Spoločná správa výborov obsahuje podľa Suska úpravu jednotlivých rozsahov výšky škôd tak, ako o nich diskutoval aj parlament.

Upravili sa ustanovenia pri niektorých drogových trestných činoch, podľa Suska je to reakcia na požiadavku koaličných partnerov. "Upravili sa niektoré výšky alebo množstvá v otázkach týchto trestných činov," povedal minister s tým, že pokiaľ by došlo k zhode v NR SR, je pripravený reagovať ešte cez pozmeňujúce návrhy v pléne.

V druhom čítaní sa podľa Suska upravili aj otázky týkajúce sa obhajobných práv. Ozrejmil, že do znenia návrhu vrátili ustanovenie, ktoré hovorí o tom, že nad určitú hranicu hornej trestnej sadzby bude povinné ukladať trest odňatia slobody, aby nemohlo dochádzať k samostatnému uloženiu niektorých alternatívnych trestov. Upravili aj rozsah trestnej sadzby pri najčastejšie páchaných trestných činoch. V spoločnej správe výborov koalícia reaguje na pripomienky Európskej prokuratúry i Generálnej prokuratúry SR z hľadiska úpravy paragrafov týkajúcich sa korupcie či poškodzovania záujmov EÚ.

Upravila sa aj lehota na podanie dovolania v prospech i neprospech obvineného. Pri pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu reagovala koalícia na výhrady Európskej komisie. Minister takisto v diskusii zopakoval hlavné zmeny, ktoré prináša novela. Ide o zosúladenie trestných sadzieb, zvyšuje sa horná hranica peňažného trestu. Zmeny sa týkajú aj časti o ambulantnej forme ochranného liečenia.

Zopakoval tiež, že v záujme zlepšenia podmienok pre ukladanie primeraných a spravodlivých trestov sa navrhuje koncepčná úprava zoznamov poľahčujúcich okolností a priťažujúcich okolností tak, aby ich zoznam v Trestnom zákone nebol taxatívny, ale demonštratívny.

V súvislosti so zámerom zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry Susko poznamenal, že tento inštitút je zavedený nesystémovým spôsobom a keďže sa na jeho čelo postavil dlhoročný politik, spolitizoval sa a nevykazuje známky nestranného a nezaujatého rozhodovania. Zopakoval, že právomoc nad vyšetrovaním trestnej činnosti patriacej do pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu sa má zveriť krajským prokuratúram a dohľad nad ich činnosťou Generálnej prokuratúre SR. Generálny prokurátor Maroš Žilinka už podľa Suska zriadil pracovnú skupinu, ktorá pripravuje prerozdelenie agendy.

SaS pozýva na protesty, obštrukcie nebudú

Strana SaS namieta skrátenie diskusie k novele Trestného zákona aj v druhom čítaní. Napriek tomu, že koalícia dala k druhému čítaniu dlhší čas na diskusiu než v prvom, podľa SaS to nestačí. Prípadné obštrukcie v pléne liberáli neplánujú. Vyplýva to z vyjadrenia lídra strany Richarda Sulíka na stredajšej tlačovej konferencii. Skonštatoval, že opozícia bude pokračovať v boji za zachovanie právneho štátu aj v organizácii protestov. Mária Kolíková (SaS) zdôraznila, že parlamentná debata spočíva v diskusii opozície s koalíciou, ktorá je aktívne prítomná. To sa podľa nej nedeje, keďže sa členovia vlády a koalície do rozpravy nezapájajú.

Upozornila tiež, že vzhľadom na avizované zmeny ani odborníci v praxi nevedia, čo a ako sa bude meniť v Trestnom zákone. Práve ľudia v praxi sa pritom budú musieť podľa jej slov riadiť aj v prípade, ak zmeny začnú platiť zo dňa na deň. Kolíková s Ondrejom Dostálom (SaS) tiež ozrejmili, že do stanoveného času 60 hodín na diskusiu sa zarátava aj prednesenie pozmeňujúcich návrhov. Dostál ďalej vysvetlil, že poslanci majú možnosť svoje vystúpenie odovzdať písomne, ak ho nestihnú predniesť, a to aj ak obsahujú pozmeňujúce návrhy. Hlasovať by sa o nich podľa neho tiež malo.

Koaličný "valec" 

Koalícia navrhla, aby bol čas na rokovanie o druhom čítaní novely trestných kódexov 62 hodín - teda 8 plných rokovacích dní. Schválilo to 78 poslancov koalície. Peter Pellegrini zvolal poslanecké grémium, kde si 62 hodín poslanci úmerne rozdelia. 

Ondrej Dostál na úvo navrhol vypustiť body I. a II. nakoľko má pred sebou NR SR náročné rokovanie práve o novely trestných kódexov. Poslanci tento procedurálny návrh neschválili. Proti bolo 78 poslancov. Neprešlo ani doplnenie programu o ďalšie tri body, rovnako z dielne poslanca za SaS. Proti bolo 77 poslancov, za iba 54 prítomných zákonodarcov. Poslanci schválili návrh schôdze ako celok. Podporilo ho 77 poslancov. 

Peter Pellgrini otvoril schôdzu s tým, že NR SR bola uznášaniaschopná. Zaprezentovalo sa 79 poslancov.

Smer-SD avizuje štandardný rokovací čas

Na tlačovej konferencii to za koaličný Smer-SD uviedol poslanec a predseda poslaneckého klubu Ján Richter. Smer-SD má záujem, aby sa na aktuálnej schôdzi Národnej rady SR rokovalo štandardne a to od 9:00 do 19:00.

 "Boli by sme radi, keby táto schôdza štandardizovala pomery v národnej rade," vyhlásil Richter. Chcel by tak, aby poslanci prerokovali všetky body programu vrátane tých presunutých z decembra a ukončili aktuálnu schôdzu bez potreby odkladania zákonov na ďalšiu schôdzu.

To, ako sa postaví koalícia k rozprave k novele Trestného zákona v druhom čítaní, záleží podľa predsedu klubu od správania opozičných poslancov. "Do akej miery chcú pokračovať v čítaní telefónnych zoznamov a nezmyselnom predlžovaní," podotkol s tým, že rokovanie parlamentu je súčasťou prezidentskej kampane. Zatiaľ neavizuje nočné rokovania.

Pripomenul, že zmeny môžu navrhnúť tri poslanecké kluby. Poslanci Smeru podporia podľa Richtera všetkých päť predložených návrhov na skrátené legislatívne konania. "Viaceré sú tu preto, lebo ideme opravovať to, čo pokazili, pobabrali naši predchodcovia," poznamenal. Ako dodal, niektoré zákony sú nevykonateľné alebo potrebujú zmeny. Zdôraznil najmä potrebu upraviť stavebnú legislatívu.