Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
NR SR: Ani vaši voliči nechcú znižovanie trestov, reaguje opozícia
Zdielať na

NR SR: Ani vaši voliči nechcú znižovanie trestov, reaguje opozícia

BRATISLAVA / V Národnej rade pokračuje tretí rokovací deň 9. shôdze, počas ktorej sa opozícia snaží presvedčiť koaličných poslancov, aby zabránili zmenám Trestného zákona.

Poslanci ukončili rokovanie o 16:00. Schôdza bude pokračovať nasledujúci týždeň v utorok od 09:00.

Odvolávanie Šimkovičovej

Opozícia sa pokúsi budúci týždeň odvolať ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú. Stranám PS a SaS sa podarilo vyzbierať potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR.

Mimoriadna schôdza na odvolanie ministerky by mohla byť zvolaná koncom budúceho týždňa. Potvrdil to predseda parlamentu Peter Pellegrini. Zároveň dodal, že strana Hlas sa k odvolávaniu Šimkovičovej nepridá. "Nebudeme podporovať návrhy opozície. V koaličnej zmluve je ukotvené veľmi jasne, čierne na bielom, že koaličný partner nemôže hlasovať o odvolávaní člena vlády s opozíciou," reagoval líder Hlasu. 

Podporu Šimkovičovej vyslovil aj podpredseda parlamentu Andrej Danko: "Som rád, že peniaze nedáva na dúhové pochody, ale na opravu strechy filharmónie. Martina Šimkovičová poukazuje na mnohé veci."

Diskusia opozičných poslancov

Doterajšej diskusii dominovali vystúpenia opozície, ktorá kritizuje obsah novely. Hovorí o škodlivých zmenách pre krajinu, namieta najmä skracovanie premlčacích lehôt, zmeny trestných sadzieb a hraníc škody pri majetkovej trestnej činnosti, ale aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry.

Opozícii nestačia ani úpravy novely navrhnuté vo výbore koalíciou, považuje ich za kozmetické. Poslanci predložili k vládnej novele aj desiatky opozičných pozmeňujúcich návrhov. "Tento zákon bude pre spoločnosť znamenať veľké nebezpečenstvo a prinesie veľké škody. Našim návrhom je, aby sa tieto škody minimalizovali," reagoval Jozef Hajko z KDH.

Koalícia, naopak, trvá na dôvodnosti novely. V úvode diskusie minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) predstavil zmeny, ktoré v spoločnej správe z výborov navrhla koalícia. Tvrdí, že úpravy reagujú na výhrady odborníkov, Európskej komisie, ako aj na návrhy opozičných strán. Zopakoval dôvody na novelizáciu zákona.

​Voliči nechcú znižovanie trestov

Bývalý minister vnútra Roman Mikulec koaličným poslancom prízvukoval, že nie sú žiadne dôvody na predkladanie takejto novely Trestného zákona. "Tie dôvody, ktoré uvádzala koalícia, boli postupne vyvrátené. Každý jeden," reagoval Mikulec. Bývalý minister sa pri svojej argumentácii odvolával aj na prieskum agentúry Focusu pre Transparency. Z prieskumu vyplývalo, že až 77 percent ľudí nesúhlasí so znižovaním trestov za korupciu.

Diskusiu v parlamente vedú medzi sebou hlavne opoziční poslanci. Koalícia sa rozpráve zatiaľ vyhýba. Vladimíra Marcinková tejto taktike rozumie:  "Tiež by som sa nestrápňovala tým, že by som tu prišla obhajovať takýto návrh novely."
Poslankyňa za SaS pripomenula, že legislatíva sa zameriava na ochranu páchateľov a korupčníkov, a nie na ochranu obetí. Upozornila, že ambíciou vládnych predstaviteľov je zabezpečiť si beztrestnosť, preto sa venuje Trestnému zákonu, hoci na Slovensku kolabuje zdravotníctvo i školstvo. Marcinková pripomenula, že ešte v roku 2009 bojoval Robert Fico za zachovanie Úradu špeciálnej prokuratúry. Vtedy sa o jeho zrušenie usiloval Štefan Harabin.

Súvisiace články

Najčítanejšie