Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Koalícia chce znížiť premlčacie lehoty pri znásilnení. Komu tým pomôžete, reaguje opozícia
Zdielať na

Koalícia chce znížiť premlčacie lehoty pri znásilnení. Komu tým pomôžete, reaguje opozícia

BRATISLAVA / Opozícia kritizuje zmeny v novele Trestného zákona, ktoré prinesú aj znížovanie premlčacích lehôt v prípade znásilnenia z 20 na 10 rokov.

Pozmeňujúci návrh vládnej koalície priniesol zásadné zmeny v znižovaní premlčacích lehôt v prípade znásilnenia a sexuálneho zneužitia maloletých. Kým doposiaľ boli lehoty premlčania stanovené na 20 rokov, tak po schválení novely Trestného zákona klesne premlčacia doba na polovicu.

Na zmeny, ktoré chystá koalícia, upozornila Zuzana Števulová z Progresívneho Slovenska. Podľa poslankyne je predložená novela Trestného zákona krokom späť a pomáha páchateľom, nie obetiam sexuálneho násilia.

Jana Bittó Cigániková z SaS vyčíta koalícii, že zmena novely sa mala podľa ich slov týkať len ekonomických a hospodárskych trestných činov. "Komu pomôže, keď niekto skráti možnosť dokázať znásilnenie alebo zneužívanie detí na polovicu?“ reagovala poslankyňa na návrh koalície. Takéto zmeny sú podľa Cigánikovej neakceptovateľné.

Znížovanie premlčacích dôb kritizovala na tlačovej konferencii aj predsedníčka klubu KDH Martina Holečková: " Komu toto má pomôcť?" Podľa Holečkovej je takáto zmena výsmechom všetkým obetiam, ktoré zažili sexuálne násilie. "Odmietame si pred týmto zakrývať oči. Aj naďalej budeme prichádzať s návrhmi, ktoré budú zlepšovať postavenie obetí akéhokoľvek násilia.

Súvisiace články

Najčítanejšie