Jasno
30°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: Obvinení si už mydlia ruky, že nebudú musieť dokazovať svoju nevinu
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: Obvinení si už mydlia ruky, že nebudú musieť dokazovať svoju nevinu

BRATISLAVA / Politické udalosti posledného týždňa zhodnotil pre Noviny PLUS TV JOJ politológ Radoslav Štefančík. Komentoval schvaľovanie novely Trestného zákona, rovnako nezabudol ani výrazne zvyšovanie platov predstaviteľov vlády, no pristavil sa aj pri výmene dvoch poslancov v parlamente.

Mafiánsky balíček

Najväčšou témou celého týždňa bolo hlasovanie o kritizovanej novele Trestného zákona, ktorú koalícia aj napriek kritike opozície, odborníkov a verejnosti schválila. Podľa Štefančíka ešte nie je všetkému koniec. "Máme tu takmer finále schvaľovania mafiánskeho balíčka. Prečo takmer? Pretože si ešte musíme počkať na rozhodnutie prezidentky, či ho podpíše alebo nie, alebo ak áno, či ho pošle rovno na posúdenie ústavnému súdu do Košíc. Takže ochrancovia zločincov ešte nemajú vyhraté, na konečný výsledok si musíme počkať do polky marca. V každom prípade si mnohí obvinení už teraz mydlia ruky a tešia sa, že sa zbavia tej nechutnej povinnosti chodiť na súdy a dokazovať svoju nevinu. Akoby oni nemali iné starosti. Napríklad s riadením verejných inštitúcií," konštatuje Štefančík.

Zvyšovanie platov

"Premiér, predsedovia vlády a ministri si mimoriadne finančne prilepšia. V čase, keď ešte len začali, ale už stihli učiteľom, sociálnym pracovníkom, či zdravotným sestrám oznámiť, že tento rok sa im zvýši (pod týmto výrazom rozumej skôr valorizuje ako navýši) mzda o čistú nulu. Opakujem znovu, o nulu. Odhadovaná inflácia v januári 2024 bola na úrovni cca štyroch percent, takže životná úroveň vyššie uvedených skupín sa zhoršila o štyri percentá," reaguje politológ.

Radoslav Štefančík nemá problém s tým, aby sa politikom zvyšovali platy, no najskôr by za nimi mali byť výsledky, ktoré potvrdia, že si takéto zvyšovanie zaslúžia. "Nieže by si premiér s kolegami nezaslúžili viac. Ale najskôr nech ukážu, čo vedia. Zvyšovať platy politikov áno, ale iba za dobré výsledky. Táto vláda však zatiaľ ukázala, že je pre krajinu viac tragédiou ako požehnaním," myslí si politológ.

Výmena poslancov v parlamente

Do poslaneckých lavíc zasadol tento týždeň ako nahradník za stranu Smer Richard Glück. Do povedomia ľudí sa dostal po konflikte s Igorom Matovičom. Hneď prvý deň v parlamente schytal kritiku za svoje obhajovanie znižovania premlčacích lehôt v prípade znásilnenia a sexuálneho zneužívania. Poslanec Glück nechápal, prečo ženy neohlasia znásilnenie hneď, keďže asi si podľa poslanca museli všimnúť, že ich niekto znásilnil.

"Máme dvoch nových poslancov. Pri tom zo Smeru sa ukazuje, že mlčať je niekedy zlato. Žiaľ poslanci s podobnou mentálnou výbavou to nedokážu pochopiť. Ale na tejto výmene ma zaujalo niečo iné. A to je, aké dva rôzne hodnotové svety proti sebe stoja v slovenskej politike. Poslanec Nemky sa vzdal funkcie poslanca, pretože získal funkciu šéfa štatistického úradu. Ani sa nemusíme pýtať, prečo chce mať vládna strana pod kontrolou zverejňované údaje tohto úradu," konštatuje Štefančík.

Martin Nemky nebol jediný, ktorý opustil Národnú radu. "Druhý poslanec, Hellebrandt, sa vzdal funkcie poslanca, pretože pochybil a nemocnica v Žiline na neho podala trestné oznámenie. Takže jeden odišiel preto, aby Smer mohol rozšíriť svoj mocenský vplyv, druhý pre vlastné pochybenie. Prvý svet je typický skôr pre obdobie socializmu, ten druhý pre západné demokracie. Cestný pirát z Národnej rady by si mohol zobrať príklad. Zramovať semafor je rovnako dôvod, prečo z funkcie odísť. Lenže problém je, že on patrí do iného sveta, než je dnes už bývalý poslanec PS," reagoval politológ.

Dodatok k tomuto týždňu od Radoslava Štefančíka: "Stále čakáme na sľúbené video dopravnej nehody predsedu Slovenskej národnej strany Andreja." Danka.

Súvisiace články