Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ministerka kultúry sa prihovorila svetu, teraz sa z nej smeje internet. Trapas však nevyrobila jediná
Zdielať na

Ministerka kultúry sa prihovorila svetu, teraz sa z nej smeje internet. Trapas však nevyrobila jediná

BRATISLAVA / Ministerka sa v utorok zúčastnila otváracej konferencie v Abu Zabi, opozíciu, ale aj občanov pobavili jej jazykové schopnosti.

Na jej vystúpenie upozornila strana Sloboda a Solidarita: "Z tohoto sa budeme spamätávať celý víkend." Strana na svojom instagrame zároveň uviedla, že ministerka robí Slovensku hanbu. "Ok, už sme si mysleli, že nám SNS bude robiť hanbu len na Slovensku, v Kitsee a okolí," zverejnila SaS, ktorá sa naposledy zapísala do pamäte občanov videom na ktorom predseda SaS Richard Sulík, ako minister hospodárstva vyzýval v Dubaji na vypitie baru. 

Ministerka kultúry v Abu Zabi

Ministerka kultúry za SNS Martina Šimkovičová sa v utorok v Abú Zabí zúčastnila na otvorení medzinárodnej konferencie Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

Vo svojom príspevku vyzdvihla potrebu zachovania jedinečnosti kultúrnych prejavov ako základu rozmanitosti a významu kultúrneho vzdelávania pri formovaní kultúrnej identity.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa zomriofficial (@zomriofficial)

Vystúpenie ministerky bolo sučasťou panelovej diskusie o kvalitnom celoživotnom vzdelávaní v kultúre prostredníctvom kultúrnej rozmanitosti. "Kultúrne vzdelávanie je dôležitou súčasťou celoživotného vzdelávania. Umenie a kultúra tvoria základ pre zachovanie našej identity ako národa, no v neposlednom rade aj našej ľudskosti. Preto vnímam ako mimoriadne dôležité, aby sme kultúrnemu vzdelávaniu venovali adekvátnu pozornosť aj u nás," povedala Šimkovičová v príhovore.

"No zároveň platí, že národy by si mali chrániť jedinečnosť svojich kultúrnych prejavov, pretože rozmanitosť je prirodzenou súčasťou formovania kultúrnej identity každého národa," pokračovala Šimkovičová. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa zomriofficial (@zomriofficial)

Nejde o prvý medzinárodný trapas

Ministerka sa do povedomia národa dostala už pár dní po tom, čo nastúpila do úradu. List, ktorým sa nová ministerka kultúry za SNS Martina Šimkovičová prihovorila svojmu českému kolegovi Martinovi Baxovi vyvolal údiv, pobúrenie aj smiech.

"Pani ministerka Šimkovičová napísala list. Dostatočne otvorený, aby mohol byť zverejnený na sociálnej sieti. V kontexte "čelnej predstaviteľky kultúry" na Slovensku sa vyznala z lásky k prvej Československej republike a ku kultúrnej hodnote tohto sviatku a seba ako "čelnej predstaviteľky kultúry" na Slovensku. Nuž a prišla reakcia," zareagoval politológ Jozef Lenč.  

​Zaradila sa k mnohým ďalším

Verejnosť si zapamätala aj zahraničné vystúpenia Igora Matoviča z doby, keď bol predsedom vlády. Jeho "can I go one time, next time" zo samitu v Bruseli doslova zľudovelo a za hanbu kritici označili aj jeho príhovor počas návštevy Francúzska. Vtedy prezidentovi Macronovi hovoril o tom, že máme zatvorené kaderníctva kvôli covidu a tak ho pri príležitosti tejto návštevy strihala jeho dcéra Klárka. 

Hanby "trocha inej" sa Slovensku dostalo, keď premiéra Roberta Fica zaradil portál Politico na zoznam medzi "12 špinavcov" sveta. 

Slovenskí politici a členovia vlády svojimi jazykovými schopnosťami v zahraničí neraz zaujali. Agličtina zradila bývalého ministra pôdohospodárdtva Jahnátka, ale v pamäti národa má svoje miesto aj "korapšn" premiéra Roberta Fica. 

Bývalý prezident Ivan Gašparovič sa zase nilen doma, ale aj v zahraničí preslávil svojimi breptami - napríklad, keď namiesto spojené národy povedal spojené nádory. 

Brepty Ivana Gašparoviča si môžete pozrieť v našej archívnej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie