Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na hrane s Pellegrinim a Šimečkom: V štúdiu sa strhla poriadne ostrá hádka, nechýbali ani útoky
Zdielať na

Na hrane s Pellegrinim a Šimečkom: V štúdiu sa strhla poriadne ostrá hádka, nechýbali ani útoky

BRATISLAVA / Pavol Gašpar smerujúci do čela SIS, boj o novú podobu trestného zákona, ktorý podpíše alebo nepodpíše pani prezidentka. A blížiace sa prezidentské voľby, to je to, čím žije politika a diskutovalo sa o tom aj v relácii Na hrane TV JOJ. Ako by ste volili odhalili výsledky prieskumu agentúry AKO s aktuálnym rebríčkom podpory kandidátov a dokonca aj to, kto by bol víťazom druhého kola. Pripravili sme aj čerstvé stranícke preferencie. Hosťami boli šéfovia Hlasu a Progresívneho Slovenska Peter Pellegrini a Michal Šimečka.

Novým šéfom SIS sa má stať Pavol Gašpar, hoci prezidentka už avizovala, že s jeho menovaním sa ponáhľať nebude. Otázne je aj to, či podpíše novelu trestného zákona.

Prezidentka by zákon mala vrátiť, presviedča Pellegrini

"Ak pani prezidentka vyjadrila nesúhlas, tak by som očakával, že ho vráti do národnej rady," povedal Peter Pellegrini a dodal, že by mohla vrátiť aj s pripomienkami. Označil to za štandardný postup. "Ako sa môže prezident podpísať pod zákon, s ktorým nesúhlasí?" pokračoval líder Hlasu a šéf NR SR, pričom naznačil, že by mohla vzniknúť aj otázka, či sa prezidentka s vedením Ústavného súdu už nedohodla.

Meniť účinnosť zákona podľa Pellegriniho nie je potrebné. Michal Šimečka (PS) povedal, že nedisponuje žiadnymi informáciami z paláca. Opakoval mantru o tom, že trestná novela neoslobodí len korupčníkov a zlodejov, ale aj násilníkov. "Boja sa, že bude mať Ústavný súd dostatok času na posúdenie a zastavenie účinnosti," pokračoval opozičný líder a Pellegriniho sa opýtal, "prečo sa Ústavného súdu tak boja".

Pellegrini argumentuje demagogizmom opozície, ale na otázku, či nejde o legislatívny dilettantizmus, neodpovedal. V prípade znásilnení argumentoval tým, že práve táto trestná činnosť sa objasňuje najlepšie v prvom až treťom roku. "Poďme povedať, že pri znásilnení, únose a vražde nebude žiadna premlčacia lehota, poďme to spraviť," uviedol Pellegrini, ktorý trvá na tom, že opozícia túto tému zneužila.

Obaja lídri sa začali hádať a Šimečka argumentoval, že práve poslankyňa Števulová na to upozorňovala už pred hlasovaním. Argumentoval aj tým, čo pripravili pre vládu jeho poslankyne, ale vôbec to nevyužili. Pellegrini argumentoval, že sa nedá novelizovať niečo, čo ešte nevyšlo v zbierke zákonov. "Dá sa to," oponoval Šimečka, pričom ho líder Hlasu nabádal, aby sa upokojil. "To povedzte znásilneným ženám," odpovedal šéf PS, ktorý trvá na tom, že "existuje spôsob, ako tie premlčacie lehoty zmeniť". "Hráte tú istú hru ako Robert Fico," dodal Šimečka.

Aký odkaz dávajú poslanci voličom?

"Nemôžem nikoho prinútiť, ak má hovoriť," povedal na horkú diskusiu o znásilneniach v parlamente. "Ak sa tam vyskytli poslanci, ktorí komunikovali samostatne, tak to je ich vizitka," pokračoval Pellegrini.

Šimečka kontroval tým, že by od šéfa NR SR očakával, že poslancov upozorní a zastane sa obetí násilných trestných činov. Zdôraznil, že je proti verbálnym útokom či zneužívaniu diagnóz. "Pán Pellegrini rovnako ako pán Fico vie, že prezidentka chce vetovať ten zákon, ako celok," uviedol ďalej Šimečka.

Kreslenie terčov na chrbty novinárov?

Šimečka odmietol to, aby naňho aj Peter Pellegrini politicky útočil prostredníctvom jeho otca. Pellegrini totiž spomenul výroky Martina Šimečku, ktoré podľa Smeru spĺňajú skutkovú podstatu trestného činu hanobenia rasy a národa. Pellegrini sa pýtal Šimečku, či súhlasí s výrokmi jeho otca. "Konfrontujte mňa s mojimi výrokmi," odpovedal Šimečka s tým, že mu príde trápne stíhať komentátora za názor.

O týždeň tu máme výročie vraždy novinára. Pritom mladí poslanci Smeru podávajú trestné oznámenie na komentátora Martina Šimečku, sledujú komentátora Mariana Leška - kreslia politici znova terče na novinárske chrbty? Pellegrini opäť argumentoval výrokmi Šimečkovho otca. "Prečo dnes preberá rétoriku Smeru a Erika Kaliňáka? Lebo potrebuje hlasy krajnej pravice," poznamenal Šimečka.

Bude Pavol Gašpar šéfom SIS?

Mandát prezidentky sa končí o štyri mesiace. Vymenuje Peter Pellegrini Pavla Gašpara za šéfa SIS? "Pokiaľ spĺňa všetky podmienky, tak prezident nemá manévrovací priestor," povedal a dodal, že "on by vymenoval kohokoľvek, koho by mu navrhol premiér, pokiaľ by nebol obvinený a spĺňal zákonné podmienky". Pellegrini v prípade Gašpara argumentoval tým, že na túto nomináciu sa treba pýtať Roberta Fica. "Ja nepodporím takýto návrh, aby sa prezidentovi odobrali kompetencie menovať šéfa SIS," povedal.

"Nebol by som prekvapený, keby Robert Fico zavelil, že sa idú odobrať kompetencie prezidentovi a poslanci Hlasu by za to zahlasovali," odpovedal Šimečka s tým, že by sa nestalo prvý raz, keby Peter Pellegrini nedodržal to, čo povedal. "Nemusíte sa zavzdušňovať," odpovedal kandidát na prezidenta s tým, že odstránenie takýchto kompetencií nie je téma, lebo Hlas to neschváli. Debata o tom už mala prebehnúť medzi dvoma lídrami.

Ako by ste volili v druhom kole? Dozviete sa v článku:

Pellegrini sa poďakoval za dôveru a nechcel komentovať výsledky prieskumu. Podľa Šimečka sa čísla ešte budú meniť. "Pellegrini sa vyhýba debatám s Ivanom Korčokom," reagoval šéf PS a dodal, že sa to zmení. "Nemyslím si, že by som, ale aj ďalší kandidáti mali zúčastňovať sa debát s tými, ktorí ani nechcú byť prezidentom," reagoval na otázku, či pôjde do štúdia s Igorom Matovičom. "Voliči majú právo vidieť dvoch najsilnejších kandidátov v diskusii. Pán Pellegrini sa vyhýba debate s Ivanom Korčokom programovo," doplnil Šimečka.

Mali by hrať hráči z KHL v reprezentácii?

Pellegrini pokračoval, že celá opozícia "zmatovičovatela", Šimečka tvrdil, že je na koalícii vidieť, že SNS diktuje celé tempo. Kritizoval to, že hlasisti chodia do infovojny a nechávajú preverovať pandémiu Kotlára. Na pretras prišiel aj statement Pellegriniho o tom, že politika nepatrí do športu. KHL je pritom známe tým, že hlása aj politickú propagandu, a to aj písmenami Z na dresoch. Miroslav Šatan aj reprezentačný tréner podľa Pellegriniho žiadali politické vyjadrenie. Vyzdvihol, že ide o "našich hokejistov", ktorí by mali hrať v reprezentácii na základe výkonu.

Čo odhalili stranícke preferencie? Dozviete sa v člańku?

Šimečka sa poďakoval tým, ktorí dali v prieskume hlas PS. Podľa Petra Pellegriniho si celá koalícia udržuje stabilnú podporu. Odpovede na divácke otázky si môžete pozrieť vo videu:

Súvisiace články