Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
NR SR NAŽIVO: KDH sa postavilo proti vláde, chce stiahnutie zákona o oznamovateľoch
Zdielať na

NR SR NAŽIVO: KDH sa postavilo proti vláde, chce stiahnutie zákona o oznamovateľoch

BRATISLAVA / Poslanci dnes budú rokovať do štvrtej popoludní. Pokračujú v rozprave aj k opozičným návrhom zákonov. Hlasovanie ich najbližší týždeň nečaká. Ďalšie legislatívne zmeny budú poslanci schvaľovať až 27. februára.

KDH chce stiahnutie zákona o oznamovateľoch

Opozičné KDH vyzvalo vládu, aby stiahla novelu zákona o ochrane oznamovateľov. Hnutie tvrdí, že ak by parlament legislatívu schválil, vrátilo by to Slovensko do normalizačných čias. KDH tvrdí, že novela hádže polená pod nohy v prípade oznamovania korupcie či porušovania zákona. Preto žiada jej stiahnutie a v prípade dopracovania žiada dať novelu do riadneho medzirezortného pripomienkového konania.

"Vláda narúša bezpečnosť Slovenska svojou trestnou novelou a pokračuje ďalej s týmto normalizačným zákonom o ochrane oznamovateľov, ktorý v aktuálnom návrhu dokonca berie retroaktívne ochranu už aj tým oznamovateľom, ktorým už raz bola daná," vyhlásil v stanovisku predseda KDH Milan Majerský.

Vládna novela o ochrane oznamovateľov je na programe aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Vláda ju odsúhlasila ešte vlani v decembri a žiada ju prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Z návrhu okrem iného vyplýva, že ochrana pre oznamovateľov závažnej protispoločenskej činnosti by sa viac nemala poskytovať príslušníkom Policajného zboru. V súvislosti s poskytnutím ochrany v rámci trestného konania sa v novele navrhuje zaviesť možnosť preskúmať rozhodnutia prokurátora o udelení ochrany zamestnancovi na žiadosť zamestnávateľa.

Nedobrovoľné sterilizácie 

Prípad nútených sterilizácii odsúdil aj Európsky súd pre ľudské práva. "Je preukázateľné, že takéto praktiky na Slovensku boli," uviedla Kolíková s tým, že odškodniť obete je nevyhnutné a správne. "Je na meiste, aby sa s tým štát vysporiadal," dodala exminsiterka spravodlivosti. 

Opozícia akcentovala, že je nevyhnutné za tento skutok prevziať zodpovednosť. "Žiadne peniaze neprinesú tým ženám to, čo im bolo spôsobené... ale myslíme si, že tak, ako Česká republika sa s týmto činom vysporiadala, tak aj my by sme mali nasledovať kroky nášho suseda," reagoval poslanec Bužó a zdôraznil, že opozícia nemá ambíciu obviňovať vládu, či koaličných poslancov. 

Poslanci pokračujú v rozprave, ktorou ukončili štvrtkové rokovanie diskusiou k návrhu zákona o jednorazovom finančnom odškodnení osôb sterilizovaných v rozpore s právom. Návrh predložili opoziční poslanci z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ. Zaistiť má odškodnenie obetí sterilizácií, ktoré sa udialo od roku 1966 do roku 2004.

Hlasovanie až koncom mesiaca

NR SR nebude vyše týždňa hlasovať o prerokovaných návrhoch aktuálnej schôdze. Najbližšie hlasovanie ich čaká v utorok 27. februára o 11.00 h. Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) uviedol, že poslanci tak môžu počas celého týždňa prebrať čo najviac z bodov programu schôdze.

Súvisiace články

Najčítanejšie