Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Šéfredaktor Peter Bárdy: Nenávisť bola v spoločnosti zakorenená už za Mečiara, dnes je to horšie
Zdielať na

Šéfredaktor Peter Bárdy: Nenávisť bola v spoločnosti zakorenená už za Mečiara, dnes je to horšie

BRATISLAVA / Hosťom ranného vysielania TV JOJ bol aj šéfredaktor portálu Aktuality Peter Bárdy. Hovoril nielen o odkaze Jána Kuciaka, ale aj o dôležitosti investigatívnej žurnalistiky.

Na odkaz Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si zaspomínal aj šéfredaktor a komentátor Aktualít Peter Bárdy. Ten uviedol, že silná emócia, ktorú vražda vyvolala, dokázala pred šiestimi rokmi spojiť ľudí. Za týchto šesť rokov od vraždy sa však Slovensko posunulo k horšiemu. 

Nenávisť bola v spoločnosti zakorenená už za Mečiara

"Neviem, to je otázka, o ktorej premýšľam veľmi často," povedal šéfredaktor na margo zhoršujúcej sa spoločenskej situácie. Poznamenal, že podobná nenávisť bola v spoločnosti už za Mečiara, ale dnes sa situácia zhoršuje aj vďaka sociálnym bublinám. "Ľudia sa stretávali menej a v menších počtoch, než dnes umožňuje digitálny svet," dodal Bárdy s dôrazom na algoritmy sociálnych sietí. 

"Nemyslím si, že sme mimoriadne hlúpi, alebo mimoriadne menej demokratickí," pokračoval s tým, že rovnaký problém majú aj oveľa vyspelejšie demokracie. Zdôraznil aj hybridnú vojnu, ale aj nekvalitné vzdelávanie, ktoré na Slovensku neprešlo žiadnou výraznou reformou. Nevynechal však ani správanie a výroky politikov. 

Novinári ani dnes nie sú chránení lepšie a viac, než to bolo v minulosti. Nenaplnili sa ani sľuby vlády Petra Pellegriniho o zvýšenej ochrane novinárov a novom tlačovom zákone. Túto úlohu následne nedokázali naplniť ani ďalšie vlády – Igora Matoviča a Eduarda Hegera.

Expertná skupina na ministerstve kultúry, ktorá sa tejto téme venovala, zanikla koncom roka 2018. "Už si polícia nedovolí prehliadať vyhrážky voči našim kolegom tak, ako to bolo v minulosti," dodal Bárdy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie