Polojasno
14°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Za tých šesť rokov od vraždy sme sa vôbec nepoučili, reaguje opozícia
Zdielať na

Za tých šesť rokov od vraždy sme sa vôbec nepoučili, reaguje opozícia

BRATISLAVA / Spoločenská situácia sa šesť rokov po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej diametrálne zmenila. Kým časť opozičných poslancov kritizuje útoky na novinárov, tak podľa Igora Matoviča môžu za návrat Roberta Fica práve manipulatívni novinári.

Čaká nás zápas o slobodné médiá

Zora Jaurová z Progresívneho Slovenska vidí chybu v minulej vláde, ktorá môže za návrat Roberta Fica a politiku postavenú na nenávisti voči novinárom. "Po vražde Jána a Martiny si Slovensko žiadalo zmenu politickej kultúry. Bohužiaľ, zmena po voľbách v roku 2023 sa ukázala ako nefunkčná. Dôsledok toho je vláda, ktorú tu teraz máme," myslí si Jaurová. Zároveň si poslankyňa z Progresívneho Slovenska myslí, že na Slovensku je veľa ľudí, ktorí s takýmto vývojom Slovenska nesúhlasia.

Podľa Jaurovej nás čaká v najbližších mesiacoch zápas o slobodné médiá a demokraciu: "Zápas o slobodné médiá, verejnoprávne médium a celkovo verejnú doménu debaty, bude jeden z tých najdôležitejších zápasov, ktoré budeme musieť v najbližších mesiacoch zviesť."

Nepoučili sme sa

Predseda KDH Milan Majerský je sklamaný, že sme sa za tých 6 rokov vôbec nepoučili a vníma to aj ako výzvu pre samotných politikov, aby si začali ctiť prácu novinárov. "Za pár mesiacov sme sa dostali späť do situácie aká tu bola pred vraždou. Mnohí politici neváhajú osobne útočiť na novinárov a médiá. Toto by sa určite nemalo diať," myslí si Majerský. Celá spoločnosť by si podľa predsedu KDH mala v tomto pamätnom dni spomenúť na to, že ak sa nebudeme navzájom rešpektovať, tak dopadne zle.

Manipulátori v médiách

Igor Matovič vníma celú situáciu inak ako jeho opoziční kolegovia v parlamente. Prvé dva roky boli podľa lídra hnutia Slovensko v znamení vzopretia sa mafii, ktorá vládla v krajine. Matovičovi sa nepáčila práca novinárov počas jeho vládnutia: "Búšili do nás až kým sa nevrátili ľudia, o ktorých Ján Kuciak písal." Podľa Matoviča sme teda vrátili opäť v čase a sám očakáva, že to bude len horšie.

Investigatívne centrum Jána Kuciaka dnes zverejnilo dáta o bezpečnosti novinárov. Za minulý rok evidujú 48 útokov voči novinárom z toho 2 vyhrážky smrťou. "Ja mám takúto štatistiku oveľa vyššiu ako majú novinári," reagoval Matovič. Novinári by si podľa prezidentského kandidáta mali uvedomiť, že je potrebné vytláčať manipulátorov zo svojich radov. Ak nebudú novinári písať pravdu, tak podľa Matoviča čaká Slovensko klinická smrť.

Odborníci vnímajú podobnosť v komunikácii k médiám medzi Matovičom a Ficom, keďže obaja útočia na vybrané denníky a televízie. Igor Matovič nevidí podobnosť s Robertom Ficom v otázke kritiky novinárov: "Pre mňa je nepriateľ manipulátor, pre Fica je nepriateľom novinár, ktorý hľadá pravdu." Líder hnutia Slovensko očakáva náročné časy, za ktoré môžu podľa jeho slov práve médiá: "Tým, že novinári mlčali a kryli medzi sebou ľudí, ktorí trpeli progresívnou obsesiou voči Matovičovi a našim vládam, tak pomohli sa Ficovi sa vrátiť k moci." Matovič dodal, že aj on urobil chyby počas svojho vládnutia: "Jasné, že ja som k tomu pomohol, ale keď kohokoľvek zatlačíte do kúta, tak robí chyby."

​Reakcie ministrov

Minister životného prostredia Tomáš Taraba je sklamaný z toho, že vražda novinára nebola vyšetrená ani po šiestich rokoch. Minister do dáva za vinu Úradu špeciálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúre.

Matúš Šutaj Eštok chválil najmä Petra Pellegriniho za jeho prácu, ktorú odviedol po vražde Jána Kuciaka. "Podarilo sa mu ukľudniť spoločnosť a za jeho vlády aj vyšetriť túto vraždu. Páchatelia sú dnes potrestaní a sedia vo väzbe," dodal minister vnútra. Podľa ministra financií Ladislava Kamenického sa téma vraždy novinára zneužívala a stále aj zneužíva: "Všetci by sme si mali uctiť ich smrť, no nerobme z toho politickú tému."

Súvisiace články

Najčítanejšie