Skoro jasno
20°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Novinári predložili za minulý rok takmer 50 podaní, útoky sú fyzické aj verbálne
Zdielať na

Novinári predložili za minulý rok takmer 50 podaní, útoky sú fyzické aj verbálne

BRATISLAVA / Investigatívne centrum Jána Kuciaka zverejnilo dáta o bezpečnosti novinárov. Za rok eviduje takmer 50 podaní zo strany novinárov.

Je žurnalistika bezpečná?

"Útoky na novinárov, či už sú verbálne alebo písané, vyslovené priamo alebo online, zasahujú do každodennej žurnalistickej práce. S nenávistnými prejavmi sa novinárky a novinári stretávajú pri práci pravidelne. Podnecujú ich verejné útoky politikov či konkrétne témy, ktorými sa novinári zaoberajú," uviedlo ICJK v čase, keď spúšťalo projekt venujúci sa bezpečnej žurnalistike. Dnes evidujú takmer 50 podaní od zástupcov občanov pracujúcich v médiách. 

ICJK vtedy zdôraznilo, že útoky zvyčajne nie sú orientované na obsah textov a reportáží a veľmi ľahko sa dajú odlíšiť od legitímnej kritiky, pretože smerujú priamo voči novinárovi alebo jeho redakcii. "Aj preto sme sa v ICJK rozhodli koordinovať iniciatívu bezpečná.žurnalistika.sk," povedali na margo projektu. 

Čo ukázali dáta?

ICJK zverejnilo správu, ktorá mapuje útoky na novinárov.

  • Zo 48 podaní sa až 21 týka verbálnych útokov na novinárov – napríklad prostredníctvom sociálnych sietí,
  • CJK eviduje aj dve vyhrážky smrťou – či už samotnému novinárovi alebo novinárke, alebo ich blízkym či rodine,
  • centrum eviduje aj 2 prípady diskriminácie,
  • 4 sťažnosti v súvislosti so šikanóznymi žalobami či vyhrážaním sa právnikmi,
  • 3 fyzické útoky,
  • ICJK zaznamenalo aj 3 obmedzenia akreditácie, ale aj nevpustenie konkrétnych redaktorov či redaktoriek na tlačové konferencie,
  • 8 zástupcov médií ohlásilo sledovanie a obťažovanie.

ICJK už v minulosti analyzovalo politické útoky na médiá

Až 560 príspevkov na sociálnych sieťach, ktoré vznikli v rámci predvolebnej kampane, analyzovalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka. 

Ako si na Jána Kuciaka spomínajú kolegovia?

Investigatívne centrum Jána Kuciaka oslovilo investigatívnych novinárov, ale aj kolegov Jána Kuciaka. To, ako si spomínajú na zavraždeného novinára, sa môžete dočítať tu

Súvisiace články