Jasno
14°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Vraždu novinára a jeho snúbenice si pripomínajú aj politici, ticho nezostalo ani zahraničie
Zdielať na

Vraždu novinára a jeho snúbenice si pripomínajú aj politici, ticho nezostalo ani zahraničie

BRATISLAVA / Úkladnú vraždu novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si pripomínajú aj politici.

Prezidentka hovorí o slušnosti

Túžba po slušnom a spravodlivom Slovensku, ktorú dala spoločnosť najavo po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, je aktuálna aj dnes. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v stredu po tom, ako si uctila pamiatku zavraždenej dvojice pri pamätníku na Námestí SNP v Bratislave.

"Nezabúdam na smrť Jána a Martiny, nezabúdam na to, že boli zavraždení pre Jánovu novinársku prácu, práve pre to, lebo hľadal a odhaľoval pravdu a prinášal ju nám, občanom. Už šesť rokov chýbajú svojim rodinám, blízkym a chýbajú nám všetkým. Napriek tomu, že uplynulo šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom, útoky na občiansku spoločnosť, slová o vláde tvrdej ruky," zhodnotila prezidentka.

Koalícia reaguje politickými účelmi

Téma vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice je podľa koalície zneužívaná na politické účely. Zhodli sa na tom minister spravodlivosti Boris Susko a šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (obaja Smer-SD). Uviedli to v súvislosti so stredajším šiestym výročím vraždy. "Každá smrť mladého človeka je tragickou udalosťou a aj toto bolo. Bývalá vláda aj všetky ostatné robili maximum pre vyšetrenie vraždy. Všetci by si mali uctiť ich smrť, ale nerobme z toho veľkú politickú tému," skonštatoval Kamenický.

Susko poukázal na to, že právne predpisy na Slovensku sú nastavené tak, aby ochránili všetky osoby na Slovensku vrátane novinárov. "Je smutné, že to po šiestich rokoch nie je vyšetrené," poznamenal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Dodal, že je to smutná vizitka Úradu špeciálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry.

Šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) pripomenul, že vtedajší premiér Peter Pellegrini upokojil spoločnosť po vražde, vrátil renomé Slovenska a podarilo sa páchateľov potrestať a sú vo väzení.

Slová šéfky europarlamentu

"Pravda. Spravodlivosť. Zodpovednosť. To sme sľúbili rodičom slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorí boli pred šiestimi rokmi zavraždení. Tento náš záväzok platí aj dnes. Chrániť novinárov, brániť slobodu médií & bojovať za demokraciu," napísala na sociálnej sieti X šéfka Európskeho parlamentu Roberta Metsola.

Europoslanec Štefanec: Na okolnosti vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice nikdy nezabudneme

Slovensko si pripomína 6 rokov od zavraždenia novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pri tejto príležitosti sa konajú spomienkové a protestné zhromaždenia v rôznych mestách na Slovensku, ale aj v zahraničí. Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH), ktorý je momentálne na pracovnej ceste Európskeho parlamentu v africkej Angole, vyjadril plnú podporu týmto zhromaždeniam.

"Nezabúdajme, že vražde novinára a jeho snúbenice predchádzali dlhoročné slovné útoky najvyššie postavených politikov na novinársku obec. Vládni predstavitelia ich označovali za zahraničných zapredaných zradcov a zľahčovali vyhrážky voči nim. Chcem, aby si vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pripomínalo nie len Slovensko, ale aj celá Európa. Aj preto sa mi v minulom roku podarilo zaradiť portrét Jána Kuciaka od slovenskej výtvarníčky Veroniky Rónaiovej, medzi oficiálne dary Európskeho parlamentu, ktoré sú v ňom vystavované. Dve chladnokrvné vraždy mladých snúbencov, ktoré sa stali zrkadlom a symbolom doby, sa viac nesmú opakovať v žiadnej krajine Európskej únie," povedal líder slovenských europoslancov Európskej ľudovej strany.

Slová opozície

Šimečka pripomenul, že dvoch mladých nevinných ľudí zavraždili iba preto, že nezištne a poctivo robili to, čomu verili. "Objednávatelia ich vraždy si mysleli, že sú beztrestní a môžu všetko," napísal na sociálnej sieti. "Je našou povinnosťou robiť maximum preto, aby sme takéto zlo v politike a spoločnosti vedeli včas odhaliť, zastaviť, premôcť," doplnil.

KDH hovorí o neodpustiteľnej vražde, ktorá zmenila Slovensko. Výročie si v parlamente pripomenula aj poslankyňa a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. "Vládna koalícia pošliapala ich spomienku mafiánskou novelou zákona, kde mnohé skutky, o ktorých písal Ján Kuciak, budú premlčané," dodala. Výročie si na sociálnej sieti pripomenuli aj viacerí poslanci Národnej rady SR z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ.

SaS pri pamätníku Jána Kuciaka v Bratislave na Námestí SNP zdôraznila, že od hanebnej vraždy uplynulo už šesť rokov. "Niekedy máme krátku pamäť," poznamenal Juraj Krúpa a dodal, že úlohou politikou je, aby sa na odkaz nezabudlo a pokračoval ďalej. Zdôraznil, že tí, ktorí budú dnes čakať na reakciu aktuálnej vlády, budú čakať márne. Zástupcovia SaS uvádzajú, že útoky na novinárov aktuálna vláda legitimizuje, a to aj prostredníctvom vedenia rezortu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie