Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V Abú Zabí bolo chladno a žiadne pláže sme neskúšali, reaguje Šimkovičová na kritikov
Zdielať na

V Abú Zabí bolo chladno a žiadne pláže sme neskúšali, reaguje Šimkovičová na kritikov

Poslancov v Národnej rade dnes zaujímali konkrétne prínosy ministerka kultúry Martiny Šimkovičovej na konferencii UNESCO. Šimkovičová si počas priebehu konferencie v Abú Zabí vyslúžila vlnu kritiky od verejnosti za jej prejav v angličtine.

Opozičných poslancov v parlamente ministerka ubezpečila, že v Abú Zabí nevypili bar, nenavštívili žiadne obchody a ani neskúšali pláže. "Bolo tam celkom chladné počasie," dodala ministerka kultúry. Martina Šimkovičová potvrdila, že v Abú Dhabí bola len štyri dni, nie šesť, ako tvrdili jej kritici. "Boli sme tam štyri dni čistého času. V sobotu sme v skorých ranných hodinách pristáli vo Viedni. Išla som bežnou linkou," reagovala ministerka.

Ministerku kultúry v Spojených arabských emirátoch navštívil neohlásene hovorca hnutia Slovensko Matúš Bystriansky, podľa ktorého Šimkovičová vynechala väčšinu programu na konferencii UNESCO. Šimkovičovú sa mu podarilo zastihnúť a komfortovať s otázkami týkajúcimi sa vtedy prebiehajúcej konferencie. Riaditeľka Odboru komunikácie Ministerstva kultúry SR Petra Bačinská označila celú situáciu za šikanovanie ministerky, ktoré vyústilo do verbálneho ataku na zahraničnej ceste. Celú situáciu opísala v parlamente aj Šimkovičová: "V jeden deň ma tam prepadol človek blízky hnutiu Slovensko, ktorý ma tam prenasledoval. Videli to aj ostatní ľudia. Bola to dosť zvláštna situácia," konštatovala ministerka.

​Martina Šimkovičová spomenula aj stretnutie s ministrom kultúry a vzdelávania SAE Sálimom al-Kásimím, s ktorým sa rozprávali o podpísaní memoranda o kultúrnej spolupráci: "Pozvala som ho na oficiálnu návštevu Slovenska. V letných mesiacoch, keďže vtedy sa v tom štáte, kde on žije, nedá kvôli tým teplotám vydržať."

Súvisiace články