Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Politológ Řádek: Eurovoľby ukážu, ktoré strany majú právo na existenciu doma
Zdielať na

Politológ Řádek: Eurovoľby ukážu, ktoré strany majú právo na existenciu doma

BRATISLAVA / Politológ Miroslav Řádek zhodnotil mená, ktoré sa budú uchádzať o miesta v Europarlamente. Kompletnú kandidátnu listinu zverejnila zatiaľ len SaS. Progresívne Slovensko to plánuje urobiť na jar. Ďalšie politické strany nechali do svojich plánov nahliadnuť len "povestným jedným očkom".

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. "Voliči na Slovensku budú v roku 2024 voliť 15 poslancov EP, o jedného viac ako vo voľbách v roku 2019," informuje Európsky parlament na webovej stránke určenej pre júnové eurovoľby. Celkovo sa bude voliť 720 poslancov Európskeho parlamentu, čo je o 15 viac ako v predchádzajúcich voľbách.

Eurovoľby budú reparátom domácich volieb

Politológ poznamenal, že práve eurovoľby budú aktuálne mimoriadne zaujímavé. Řádek zdôraznil, že práve tieto voĺby do EP treba vnímať, ako pokus o opravu. "Pôjde o reparát pre strany, ktoré sa ocitli v opozícii, resp. mimo parlamentu a to aj vrátane Demokratov. Ukáža sa, či majú právo na politickú existenciu skôr doma, ako v zahraničí," povedal na margo aktuálnej situácie. 

Zároveň si nemyslí, že by Jaroslav Naď na čele Demokratov túto stranu dokázal dostať cez brány Europarlamentu. Zdôraznil, že stranu opustilo po voľbách v septembri niekoľko výraznejších osobností a to sa podľa neho podpíše aj na ďalšom výsledku. "To, že skončili pod 3 % je veľmi zlý výledok a nevidím tam ani osobnostný, ani rétorický posun," uzavrel. 

Výsledky eurovolieb môžu niektoré strany výrazne poškodiť

Smer aj Hlas sa podľa odborníkazatiaľ tvária, že pre nich nadchádzajúce voľby do európskych štruktúr nie sú priopritou. Politológ je však presvedčený, že s reálnou kampaňou prídu po prezidentských voľbách. "Zaujímavé je, že ako SNS tak aj liberáli idú do volieb s najväčšími politickými hviezdami," pokračoval odborník a dodal, že neúspech by mohol naštrbiť inielen vzťahy, ale aj dôveru voliča. Boj o existenciu sa podľa neho deje najmä v prípade SaS a to najmä ak by sa do EP nedostal predseda Richard Sulík. 

Podobne na tom však podľa odborníka bude aj SNS, ktorá sa eurovoľbami bude snažiť dokázať, že "jej prítomnosť v parlamente nie je náhodná, ale treba s ňou rátať natrvalo". To, či sa tieto predstavy vedenia strany naplnia je však veľmi otázne. "Ak by Andrej Danko nedokázal dostať svoju stranu do Europarlamentu aj so všetkými hviezdami alternatívy, jeho koaliční partneri by voči nemu začali byť výrazne drzejši," predpovedá Řádek. Zámer Andreja Danka dať na kandidátku najznámejšie tváre a potom sa týchto popredných miest vzdať, označil za originálny nápad, ktorý zatiaľ nikto neskúšal. 

Zvláštna dvojica

Čo sa týka Smeru a prvej dvojky, ktorú tvorí dlhoročná europoslankyňa Monika Beňová a Ľuboš Blaha si politológ myslí, že vyznieva zvláštne a "harmonický tandem" sa podla neho nedá predpokladať. "Mohlo by to medzi nimi názorovo iskriť," povedal odborník s tým, že si však uvedomuje, že na takéto situácie si dajú v kampani veľký pozor. Kriticky sa vyjadril k jej postojom, ktoré označil za "dvojtvárne" a pripomenul aj jej reakciu z mítingu Smeru, kde dav skandoval vulgarizmy na konto prezidentky Zuzany Čaputovej. 

Ľuboš Blaha si podľa neho v parlamente svoj okruh priateľov bezpečne nájde. "Nám sa zo Slovenska zdá, že EP je plný uvážlivých poslancov, ale pravda je taká, že i tam je exotov a podivínov dosť," reagoval na margo smeráckej dvojky. Očakáva však od podpredsedu Smeru vysokú voličskú podporu. "Neprekvapilo by ma, keby mal dokonca väčšiu podporu, než samotná Monika Beňová," dodal. 

Elitárske kluby 

Miroslav Řádek prejavil spokojnosť, že racionálny politik, za akého považuje expremiéra úradníckej vlády Ľudovíta Ódora, nezmizol z politickej scény a bude sa uchádzať o voliča, hoci na kandidátke strany, ktorá môže mať v niektorých otázkach odlišné postoje, než sú tie jeho. "Považujem ho za racionálneho človeka a ten rozumný hlas, ktorý prinášal na Slovensku veľmi chýba," zhodnotil. 

Strane Michala Šimečku však vyčíta, že jej kandidátka sa skôr podobá na elitársky klub s privilegovanými kandidátmi. Pani Karvašovú, ktorá bola elitnou diplomatkou, podľa Řádka málokto pozná. Ako privilegovanú kandidátku vníma aj ďalšiu výraznú tvár - Veroniku Cifrovú Ostrihoňovú, ktorú verejnosť pozná nielen zo spravodajstva, ale mala aj vlastnú reláciu.

Zároveň zdôraznil, že nie každý politik má to šťastie sa tešiť tak výraznej priazni aj na sociálnych sieťach. "Mne príde, ako veľmi elitárska kandidátka, ktorá veľmi účelovo zneužíva svoju poznateľnosť a to, že pochádza z lepších domácich pomerov," dodal Řádek s tým, že bude pozorne sledovať nielen to, ako bude v prípade úspechu reprezentovať Slovensko, ale aj s akým názormi príde. Pritom dodal, že politické strany si začínajú svojich členov vyberať ako na módnych castingoch a je možné, že si na tento fenomén budeme musieť zvyknúť. 

"Nováčik" výsledkami nezamieša

Strana Volt Europe je podľa odborníka nevýrazná a chýba tak akákoľvek výraznejšia osobnosť. "Pri tomto Volte sa žiadny zázrak očakávať nedá," poznamenal s tým, že nezaberie ani ich marketingový trik odkazujúci na donáškovú službu. 

Politológ na záver dodal, že je zvedavý, aký výsledok uhrá hnutie Igora Matoviča. Doplnil, že europoslanec Pollák už niekoľko mesiacov chodí po rómskych osadách a preto je zvedavý, kde bude mať Igor Matovič najväčšiu podporu. 

Zaujímavý podľa neho bude aj súboj SNS a Republiky, kedže v oboch prípadoch ide o súboj o jeden tip voliča. Zároveň pripomenul, že mnohé strany budú v eurovoľbách operovať "hájením záujmov Slovenska". "To je nepochopenie tej praće," uviedol Řádek s tým, že poslanci EP sú síce volený, ako záustupci jednotlivých štátov, ale ich cieľom by mala byť práca "pre dobro a prosperitu celej Euróspkej únie". 

Súvisiace články

Najčítanejšie