Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Exkluzívne Analýzy Na hrane: Vláde by uškodilo len zdražovanie, preferenciami zamávajú len chlebové témy
Zdielať na

Exkluzívne Analýzy Na hrane: Vláde by uškodilo len zdražovanie, preferenciami zamávajú len chlebové témy

BRATISLAVA / Analýzy Na hrane k prieskumom o straníckych preferenciách. Ako sa udalosti ostatných týždňov, kontroverzné opatrenia a či sa protesty pretavili či nepretavili do podpory strán? Povieme si so šéfom agentúry AKO Václavom Hříchom.

Celý priebeh volieb pre vás sledujeme TU. 

"To, čo sa deje najviac, tak rastie počet ľudí, ktorí vedia povedať stranu," poznamenal na úvod Václav Hřích na margo preferencií. Uviedol, že rastúci počet ľudí sa vždy zvyšuje v súvislosti s prichádzajúcimi voľbami, kedy majú občania pocit, že sú viac vtiahnutý do deja. 

Smer a PS delí 1 %

Na prvom mieste sa ocitol Smer-SD s 22,1 % a hneď za ním Progresívne Slovensko s 21 %. Na treťom mieste je Hlas-SD s 15,9 % a štvrtú priečku by obsadilo KDH s výsledkom tesne nad 8 %. Na piatej priečke je SaS so 6,7 %. Mimo parlamentu by sa ocitlo Matovičovo hnutie s 5,6 % ak by kandidovalo ako koalícia s KÚ aj stranou Za ľudí. Do parlamentu by sa veľmi tesne prebojovala aj SNS s 5,1 %. 

​Hřích potvrdil, že tábory okolo politických strán sú takpovediac zabetónované. "Koalícia by mala 82 mandátov. Vládla by teda ešte pohodlnejšie, než teraz," poznamenal. Parlament by bol však ešte ťažšie vyskladateľný v opačnom prípade.

Skokan mesiaca?

Takmer o 2 % prišiel Smer-SD a o 1,9 % PS. Získal Hlas a narástlo aj KDH či SaS. Markantne poskočili aj Demokrati. "Začali komunikovať," vysvetlil Hřích s tým, že pre nich je kľúčové nachádzať témy, ktoré by boli pre médiá zaujímavé.

"Porovnal by som to s Maďarskou alianciou," pokračoval s tým, že kandidatúra ich reprezentanta im percentuálne pomohla. Maďari podľa Hřícha doplatili aj na trieštenie maďarských politických strán a medzi národnostnými menšinami lovia aj bežné politické strany a oslovujú národnostné komunity cez ich zástupcov na svojich kandidátkach.

Za inklináciami k Orbánovi vidí odborník aj snahu apelovať na voličov, aby sa rozhodovali aj podľa toho, akej sú národnosti. "Ja si myslím, že pri absencii silnej konkurencie a vysokej mobilizácie, by sa tesne mohli dostať," povedal na konto šancí pre Maďarskú alianciu dostať sa do parlamentu. Pomohla by im nižšia účasť vo voľbách, keď by mohli mobilizovať svojich voličov.

Môže Smer-SD prekonať svojich 43 %?

Smer-SD vie uhrať dobrý výsledok už aj v prípade mladej cieľovky, kde je druhý za Progresívnym Slovenskom, ktoré stále vedie. "Mladí reagujú na rýchle, skratkovité riešenia," dodal na margo mladých voličov Smeru. Doplnil aj to, že Robert Fico by svojich 43 % už nedosiahol a ani neprekonal, lebo ponuka je širšia a to robí situáciu zložitejšou. 

Hlas-SD môže doplatiť na nástupcu Petra Pellegriniho, ktorý podľa predpokladov zrejme vyhrá boj o prezidentský palác. "Nikdy sa to v histórii nestalo, takže nemáme to s čím porovnávať," uviedol s tým, že Hlas-SD sa bude musieť vyrovnať so sklamaním. "Rozhodne, či ho stále budú považovať za lídra Hlasu," poznamenal. "Tí voliči Hlasu, ktorým toto vadilo po voľbách, už od Hlasu-SD odišli," reagoval na to, že Matúš Šutaj Eštok bol vo vysielaní tzv. Bombica na ktorého sú vydané tri medzinárodné zatykače. 

Vytvoria sa politické bloky?

Hřích nevylúčil ani vytvorenie ľavicového bloku, ktorý by bol pre divákov čitateľnejší. Rovnako nevylúčil, že by mohlo dôjsť k vytvoreniu koalície medzi PS a SaS, kde sú si voliči vzájomne blízky. "SaS bude musieť prísť na to, ako sa odlíšiť od Progresívneho Slovenska," uviedol a dodal, že to platí v prípade, ak by SaS chcela pokračovať sama. Rovnako dodal, že odchod Richarda Sulíka do EP a teda aj preč zo slovenských médií bude pozvoľnejší. 

Víziu strany získať dvojciferný výsledok považuje za ťažko naplniteľnú. Snahy o spájanie vyšli na vnivoč aj v prípade SaS a spájaní pravice. "Jediný, kto bol napokon úspešný bol Andrej Danko," dodal šéf AKO. SaS a PS budú ostrými konkurentmi aj v prípade volieb do EP. "Ak by sa spojili, budú mať o jedného súpera menej," poznamenal s dôrazom na opozíciu a ďalšie voľby. Koalície však majú na Slovensku menšiu snahu uspieť. 

Dosiahli "Matovičovci" svoje maximum? 

"Problémom je to, že teraz je úspešnejšie KDH," vysvetlil Hřích na konto nízkych preferencií opozičnej trojkoalície. Zároveň je presvedčený, že priestor pre ďalšiu pravicovú demokratickú stranu tu nevidí a takýto nový subjekt by odsával voličov iným opozičným stranám.

Preferenciami môžu zamávať témy, ktoré nastolujú politici. Do zabudnutia začnú padať nielen trestné kódexy a zánik ÚŠP. "Ak niečo zamáva preferenciami, budú to chlebové témy," zhodnotil Hřích. Šéf AKO aj naďalej očakáva, že v centre záujmu vlády budú dôchodcovia, nie mladé rodiny, lebo "tých je viac". Smeru by nepomohla či neuškodila ani zmena rétoriky, muselo by dôjsť nielen k niečomu závažnému, ale najmä k ďalšiemu zdražovaniu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie