Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Fico o Šimečkovi: Toto nerobia ani potkany. Preberte zodpovednosť, odkazuje mu šéf PS z Bruselu
Zdielať na

Fico o Šimečkovi: Toto nerobia ani potkany. Preberte zodpovednosť, odkazuje mu šéf PS z Bruselu

BRATISLAVA / Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) venoval podpredsedovi NR SR a šéfovi PS Michalovi Šimečkovi časť svojho tlačového vyhlásenia po rokovaní vlády - bez možnosit klásť novinárske otázky. Tvrdil, že predseda Progresívneho Slovenska obieha Brusel, aby zastavil eurofondy pre Slovenskú republiku.

"To nerobia ani potkany," rozhorčil sa Robert Fico, ktorý tvrdil, že zrušenie ÚŠP bolo v poriadku a za protiústavné ho nepovqažuje ani ústavný súd. Robert Fico akcentoval, že v śuvislosti s rušením ÚŠP s orgánmi EÚ diskutujú, vymieňajú si listy. "A kde je pán Šimečka dnes?" pýtal sa premiér a zdôraznil, že "pán Šimečka chodí po Bruseli a nabáda orgány Európskej únie, aby Slovensku boli odobraté európske fondy"

Tvrdil aj to, že dialóg s Európskou komisiou pokračuje a ďalšie stretnutie sa má konať v piatok. "Pán Šimečka, vy ste sa zbláznili?" rozčúlil sa Fico a predsedu PS obvinil z hospodárskej vlastizrady. "Prečo to robíte?" pýtal sa ďalej s tým, že opozícia chce škodiť Slovensku a regiónom. Obviňuje predsedu PS aj z toho, že "vládu nevie poraziť programovo"

Viac vo videu:

Pridal sa aj podpredseda vlády a bývalý diplomat Kmec

​Podpredseda vlády zodpovedný za Plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) sa k ostrej kritike Šimečku pridal. "So znepokojením sledujem zahraničnopolitické aktivity Progresívneho Slovenska. Veľmi ma mrzí, že predseda PS Šimečka uplatňuje politiku "spálenej zeme"," uviedol bývalý kariérny diplomat.

"Europoslanci za PS najprv iniciovali prijatie anti-slovenskej rezolúcie v Európskom parlamente, potom si išiel Šimečka vypýtať do Prahy zrušenie spoločného zasadnutia českej a slovenskej vlády a dnes avizuje, že je v Bruseli a témou je Plán obnovy. Očakávam, že tak ako Michal Šimečka prispel k zhoršeniu česko-slovenských vzťahov, tak chce zatiahnuť Európsku komisiu do prezidentského súboja s cieľom zastaviť pre Slovensko čerpanie zdrojov z EÚ," dodal vicepremiér.

"Považujem to za neprípustné takto poškodzovať záujmy SR a ohrozovať kvalitu života ľudí na Slovensku. Korčokovi sa zjavne nedarí a hľadá sa mu mobilizačná téma," povedal pričom zôraznil, že "rozhovory s Európskou komisiou prebiehajú v štandardnom režime na odbornej úrovni" a zároveň vyzval opozíciu, aby do týchto vysoko odborných tém nevnášala politiku a neškodila Slovensku, jeho regiónom a občanom.

Záchranu peňazí z Plánu obnovy má Fico vo svojich rukách, reaguje Šimečka

Šimečka z Bruselu reagoval tým, že Robert Fico môže ešte stále zastaviť prepadnutie stoviek miliónov eur z Plánu obnovy. Akcentoval aj to, že musí okamžite konať. Podpredseda NR SR Michal Šimečka poslal stanovisko po tom, čo sa stretol s predstaviteľmi inštitúcií Európskej únie.

Šimečka ostro odmieta premiérove slová o tom, že nabáda na odobratie peňazí z eurofondov a Plánu obnovy. "Práve naopak, dnes v Bruseli robím to, čo by mal robiť Robert Fico - bojujem a lobujem, aby Slovensko o peniaze z EÚ neprišlo. Vysvetľujem našim partnerom, že Slovensko je viac ako Fico," zdôraznil.

"Slovenský premiér nedôstojne fňuká, klame a vyhovára sa na opozíciu. Je to však on a jeho vláda, kto zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry a pretlačením promafiánskeho balíčka ohrozil peniaze z Plánu obnovy, ktoré Slovensko nutne potrebuje," vyhlásil Šimečka, ktorý varuje aj predtým, že politika vládnej moci je dlhodobo neudržateľná.

"Naši partneri nám sem nebudú posielať miliardy eur, ak ich tu môže Ficova vláda beztrestne rozkradnúť. Veľmi kriticky hodnotia zrušenie špeciálnej prokuratúry, ktorá sa na boj s korupciou a ekonomickou trestnou činnosťou špecializovala," pokračoval podpredseda parlamentu ďalej s tým, že premiéra vyzval, aby prevzal zodpovednosť.

"Vyzývam Roberta Fica, aby podnikol všetky kroky na záchranu miliárd pre Slovensko z Plánu obnovy. Ide o priamy dôsledok jeho krokov, pred čím ho opakovane varovali európske inštitúcie, my v opozícii aj desiatky tisíc ľudí na námestiach. On však tvrdohlavo valcoval a dnes hrozí, že za to bude pykať celé Slovensko. Zastavte to, pán Fico, je to vo Vašich rukách," uzavrel Šimečka s tým, že  je v Bruseli na dlhodobo plánovanom volebnom kongrese európskej liberálnej strany ALDE.

Súvisiace články

Najčítanejšie